Економіка під час війни: чи потрібно розраховуватися за комірне (пресслужба ТОВ "Хмельницькгаз Збут")

Економіка під час війни: чи потрібно розраховуватися за комірне (пресслужба ТОВ "Хмельницькгаз Збут")

В Україні вже четвертий місяць триває війна, але комунальні послуги для жителів Хмельниччини продовжують справно надаватися. І хоч багатьом українцям через російську агресію нині не до комірного, адже є чимало інших важливих питань, однак див не буває – світло, вода та газ самі собою в домівках подолян не з’являються.

Аби комунальна сфера могла працювати в умовах воєнного стану, вона потребує розрахунків за надані послуги. Ці кошти необхідні для придбання енергоресурсів, виплат зарплат працівникам та податків до бюджету.

Попри складні обставини сьогодення, більшість краян розуміють, чому необхідно сумлінно сплачувати за комірне.

"Через війну ми залишилися без роботи, однак оплачуємо комуналку"

Наприклад, подружжя Олексія та Алли через рашистське вторгнення втратило постійні доходи, але не патріотизм та відповідальність.

«Розраховуватися за отримані послуги потрібно завжди. Оплата комуналки під час війни для нас не питання сумлінності, а – можливості. Адже через війну я і моя дружина втратили постійні доходи. Сьогодні, на жаль, відеозйомка, якою займався у мирному житті, не користується великим попитом. А товарні склади компанії, в якій працювала дружина, згоріли під час бомбардувань Гостомеля. Тому вона теж без роботи. Однак ми розуміємо, що державі потрібні гроші для ЗСУ та наших захисників, тому продовжуємо кожного місяця оплачувати рахунки за комунальні послуги, в тому числі й використаний газ. Сподіваюся, до України якнайшвидше повернеться мир, а до перемоги з комунальниками за можливості потрібно розраховуватися хоча б частково», – розповідає хмельничанин.

До речі, аби рахунки за комуналку не стали непосильним тягарем, на порталі «Дія» є можливість подати заяву на субсидію онлайн.

"Гроші з неба не беруться"

Думку хмельничан поділяє й шепетівчанин Богдан Василик. Як підприємець і волонтер, який в рамках шепетівського гуманітарного хабу активно допомагає переселенцям, він добре усвідомлює важливість сумлінних розрахунків за комірне в лиху годину війни.

"Гроші з неба не беруться, щоб послуги надавалися, за них потрібно розраховуватися. Розумію, що під час війни це питання можливості. Однак хоча б частково за газ, світло й воду в тилу необхідно платити, тому що комунальники мають отримувати зарплати, а держава – податки для армії", – зауважує Богдан.

Газівники вдячні за сумлінні платежі

Протягом квітня 2022 року 284,3 тисячі побутових клієнтів «Хмельницькгаз Збуту», що працює під брендом «ТВІЙ ГАЗЗБУТ», розрахувалися за використане блакитне паливо. А це 70% усіх споживачів компанії.

У порівнянні з березнем кількість оплачених рахунків за спожитий газ зросла на 2%.

Попри війну, найкращий рівень розрахунків минулого місяця продемонстрували у Кам’янці-Подільському та Старокостянтинові. Водночас найскладніша ситуація з фінансовою дисципліною була в Красилові та Дунаївцях.

Проти квітня 2021 року рівень оплати за енергоресурс в області майже не змінився. Наразі сукупний борг населення перед ТОВ “Хмельницькгаз Збут” складає пів мільярда грн.

«Під час воєнного стану ми не відключаємо і не штрафуємо населення за борги. Адже розуміємо, що чимало українців нині опинилися без роботи, тому і не можуть сплатити за отримані послуги. Однак слід також розуміти, що оплачена комуналка – це внесок у надійний тил та допомога економіці України під час війни, податки для ЗСУ та підтримка співвітчизників, які через російське вторгнення залишилися без доходів. Тому ми щиро вдячні усім клієнтам, які сумлінно розраховуються за спожите блакитне паливо», – говорить директор ТОВ «Хмельницькгаз Збут» Андрій Левицький.

Варто зауважити, що прострочена понад три місяці заборгованість за комунальні послуги на суму більш ніж 680 гривень може стати причиною втрати субсидії. Наявність протермінованих сум вже почали аналізувати органи соціального захисту населення.

«Аби не залишитися без державної допомоги, необхідно якнайшвидше розрахуватися з боргами. Якщо скрутне матеріальне становище не дозволяє зробити цього, тоді слід укласти договір реструктуризації боргів з нашою компанією. Умови такої угоди передбачають погашення несплат частинами упродовж декількох місяців, а не однією сумою, і гарантують збереження субсидій», – додає Андрій Левицький.

Нагадаємо, розраховуватися за використане блакитне паливо необхідно щомісяця до 25 числа.

keyboard_arrow_up