«Хмельницькгаз» не продає газ, а 24 години на добу  доставляє його споживачам (прес-служба АТ "Хмельницькгаз")

«Хмельницькгаз» не продає газ, а 24 години на добу  доставляє його споживачам (прес-служба АТ "Хмельницькгаз")

У розпалі осінньо-зимовий період, під час якого газовики працюють в особливо нелегкому та відповідальному режимі: забезпечують безперебійну роботу  кількох тисяч газових приладів та складного обладнання на газорозподільній системі області, оперативно реагують та усувають витоки,  виїжджають у найвіддаленіші  села  до споживачів, аби  усунути проблему та попередити аварійну ситуацію.

Газовому господарству Хмельниччини  -  63 роки

А починалося усе з кількох підвод у Проскурові, коли газ в балонах розвозили кіньми місцевій інтелігенції – вчителям та лікарям. Перший газопровід збудований в 1947 році у Красилові, а у Хмельницькому - в 1956 році. Відтак, газопроводи Хмельниччини -  зношені та давні, тому вкрай потребують значних капіталовкладень.   

Чи знають газовики, якою буде надалі вартість газу?

Ні, адже ціна на газ зовсім не стосується діяльності «Хмельницькгазу», оскільки газорозподільна компанія не торгує газом та тим більше не встановлює ціни. Адже ціна газу як товару, регулюється Кабінетом міністрів України через постанови.

Протяжність газової мережі Хмельниччини  - майже 18 тис.км.!  Це більше, як з Хмельницького до Вашингтона і назад

Робочий день газовиків в усіх кінцях Хмельниччини починається з раннього ранку і закінчується пізнього вечора.  Слюсарі-обхідники проходять за день до 10 км, щоб обстежити всі газові колодязі, газорозподільні та шкафні  пункти, газові стояки та вчасно виявити неполадки або витоки газу. Адже нині майже 1,2 тис км газогонів   повністю вичерпали свій ресурс, тому є потенційно небезпечними.  Біля  3 тис. км газопроводів прокладені  ще більше як  25-40 років, тому   потребують особливої уваги. За останні роки кількість повністю зношеного обладнання збільшилась в півтора рази, відповідно, зростає і ймовірність можливого виникнення аварійних ситуацій. Тож технічний стан газорозподільної мережі Хмельниччини -   АТ «Хмельницькгаз» тримає під цілодобовим контролем.

Як газ доставляється споживачеві?

Видобутий газ, а також газ із підземних газосховищ під тиском надходить в  магістральні газопроводи, на яких встановлені компресорні станції, що створюють та підтримують тиск газу в газотранспортній системі. Таким чином, проходить транспортування або доставка газу магістральними газопроводами до газорозподільних станцій, на яких проходить передача газу в мережі газорозподільчої компанії -   АТ «Хмельницькгаз». Вже далі  газ надходить на газорозподільні пункти (ГРП/ШРП), де понижується  до такого рівня,  який необхідний  для щоденної роботи нашого  газового обладнання – плит, колонок, котлів.  

Який професійний склад трудового колективу «Хмельницькгазу»?

Трудовий колектив АТ «Хмельницькгаз» - це майже 2 тис. спеціалістів  як з вищою, так і з середньою спеціальною освітою. Це слюсарі, електрогазозварники, метрологи. Однак, останніми роками, через низьку заробітну плату,  гостро назріває кадрова проблема.  Адже зарплата напряму залежить від тарифу на розподіл, який встановлює компанії державний регулятор НКРЕКП. Однак, уже 5 років, цей тариф не переглядався, тож зарплата залишається на рівні 2014 року і складає всього трохи більше 5 тис.грн.  Кращі спеціалісти вимушені залишати колектив та шукати достойної оплати своєї праці.  Відтак, з початку 2019 року  вже звільнилося  250 газовиків, а за останні роки – більше  тисячі.  Тому нині компанія гостро відчуває нестачу саме професійних кадрів і це є справді проблемою,  яку може вирішити лише держава.  Адже для того, щоб навчити спеціаліста, необхідно не менше 2-3 років практичних навиків безпосередньо на підприємстві.

Візитівка АТ «Хмельницькгаз» - аварійно-диспетчерська  служба 104

Служба 104 – особлива гордість газовиків, адже є службою екстреного реагування нарівні з пожежною та швидкою допомогою. В середньому за добу аварійна служба газу приймає майже 300 дзвінків, на які бригади оперативно виїжджають у всі населені пункти області. Нині діє 80 аварійних бригад.  

 Які роботи виконані для сталого проходження опалювального сезону?   

В повному обсязі виконано роботи з проведення комплексного приладового обстеження газопроводів, постійно та своєчасно, у відповідності до затверджених графіків, проводяться регламентні роботи на газорегуляторних пунктах, установках електрохімзахисту. В рамках виконання плану розвитку підприємства проведено заміну та реконструкцію майже 6 км газопроводів, замінено 57 засувок на розподільчих газопроводах, проведено роботи з реконструкції 32 газорозподільчих пунктів, в планах - будівництво та введення в експлуатацію 3 нових ШРП   та ін.  

Яка перспектива газового господарства області?  

Газова мережа Хмельницької області завантажена лише на 10% від своєї проектної потужності. Тож необхідні інвестиції для її реконструкції, для того, аби привести мережу у відповідність до сучасних потреб, що зробить її ефективнішою.  Адже природній газ  - це всесвітній тренд,  достойної альтернативи  якому немає! Ні в екологічності використання, ні в зручності. Тому необхідне осучаснення газових мереж.

Поради споживачам

Необхідно неухильно дотримуватись правил використання газу в побуті. Також постійно нагадувати  їх  своїм старшим родичам, дітям, сусідам. Якщо відчули запах  газу в квартирі, біля будинку, газового колодязя чи іншого обладнання, - негайно телефонуйте  на службу 104.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:22 Смертельна ДТП у Старокостянтинові: водій врізався у дерево 09:05 Негода на Хмельниччині: водіїв просять утриматись від далеких поїздок 20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up