Міфи і факти про станції мобільних операторів

Міфи і факти про станції мобільних операторів

Помітили, що позначок зв’язку на екрані телефону стає менше, коли ви виїжджаєте в ліс чи, наприклад, у віддалене село? Чим далі ви знаходитеся від базової станції – тим гірший у вас буде мобільний зв’язок і мобільний Інтернет. Варто ознайомитися з технічною стороною роботи мобільного зв’язку, як саме вони функціонують.

Сучасні технології стрімко увірвалися у наше життя і круто його змінили. Пересічним хмельничанам важко уявити свій день без смартфона та Інтернету, не кажучи вже про мобільний зв’язок. Оператори збільшують кількість базових станцій, щоб підвищити якість зв’язку та обслуговування абонентів, кількість яких постійно зростає. Разом з тим з'явилася стурбованість проблемою впливу мобільного телефону на здоров'я людини. Спробуємо розібратися і простими словами пояснити, як же працює апаратура, що обслуговує мобільні пристрої абонентів, та чи існує від неї шкода для організму?

Мобільна мережа - як це працює?

Надійний мобільний зв’язок і підключення до Інтернету по всій країні забезпечують базові станції. Це - апаратура, яка є своєрідним посередником між телефонами або між телефоном та Інтернетом. Для надання зв’язку вони використовують радіохвилі (електромагнітне випромінювання).

Коли абонент хоче зателефонувати комусь, його телефон через радіоканал з’єднується з базовою станцією. Якщо абонентові дозволено отримувати послуги стільникового зв’язку, то через мережу базових станцій по всій країні встановлюється зв’язок з іншим абонентом.

Для зв'язку мобільні телефони та базові станції обмінюються між собою радіосигналами. Радіохвилі – це електромагнітні коливання, що розповсюджуються в просторі зі швидкістю світла (300 000 км/с).

Як працюють базові станції

Потужність випромінювання базових станцій та мобільних телефонів може змінюватися у сотні разів. Чим густіше розташовані станції, тим рідше вони працюють на максимальній потужності, і тим менше випромінювання від них і самого телефону. Тобто, базові станції, віддалені від людини на кілька десятків чи сотень метрів, ніяк не впливатимуть на здоров'я людини. Адже на таких відстанях для зв’язку достатньо дуже малої потужності.

До того ж базові станції не здійснюють випромінювання в усі боки. Їхні антени мають певну діаграму спрямованості з яскраво вираженим головним променем. Поза зоною головного променя, а також біля підніжжя антени рівень електромагнітного випромінювання буде дуже малий.

Щоб розуміти, як це працює, варто розглянути малюнок нижче. Цей розподіл енергії в просторі називається «діаграмою спрямованості».

Науковці активно досліджують електромагнітні хвилі, випромінювані базовими станціями та смартфонами, вже понад 20 років, і за цей час не було знайдено жодного факту, який би підтвердив шкоду, якої багато хто так боїться.

Всесвітня організація охорони здоров’я ще в 2006 році опублікувала наукові висновки про те, що базові станції мають низький рівень електромагнітного випромінювання (ЕМП), і не створюють несприятливих наслідків для здоров’я. Минулого року МОЗ України прирівняло стандарти та санітарні норми електромагнітного випромінювання до Європейського союзу.

 (Джерело: http://www.who.int/peh-emf/en).

Як встановлюють станції

Базові станції забезпечують якісний зв’язок на певній території. Якщо смартфон знаходиться далеко від неї, він буде намагатися компенсувати нестачу сигналу сильнішим випромінюванням, а через що у нього швидко розряджатиметься батарея. Чим більше базових станцій у радіусі смартфона – тим слабкіше його випромінювання.

Для встановлення об’єкта зв’язку розробляється проектна документація, що відповідає всім нормам чинного законодавства України. Обладнання проходить сертифікацію та відповідає світовим стандартам безпеки.

Для законного будівництва базової станції оператор повинен укласти з власником об'єкта договір на розміщення і отримати відповідний дозвіл, який видає Укрчастотнагляд. Але перед видачею дозволу УЧН вивчає документацію радіотехнічного об’єкту, сертифікати на обладнання, проводить аналіз електромагнітної сумісності.

Хороший мобільний зв’язок –  норма сучасного життя. А базові станції є необхідними об’єктами для надання якісного зв’язку: чим їх більше – тим кращим є покриття і довше тримає заряд батарея телефону. Безпека діяльності базових станцій як для людини, так і для навколишнього середовища, суворо регулюється міжнародним та українським законодавством. Тож будьте на зв’язку і діліться хорошими новинами.

 

 

на правах реклами

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули Від читача 11:46 Фахівці КНП "ХОССЦ" взяли участь у ХХІ Київському курсі з коронарних реваскуляризацій 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up