Колоноскопія рятує життя: лікар-ендоскопіст розповів про метод профілактики раку кишківника (новини компаній)

Колоноскопія рятує життя: лікар-ендоскопіст розповів про метод профілактики раку кишківника (новини компаній)

Сумна статистика говорить про те, що кожен 5-й українець (через війну) відклав свої проблеми зі здоров’ям «на потім».

Сьогодні навідались до Приватної поліклініки «ПрофіМед» та поспілкувались з хірургом-ендоскопістом Богданом Олександровичем Левчуком про колоноскопію, як метод профілактики раку товстого кишеника.

Богдане Олександрович, розкажіть про Ваш досвід проведення ендоскопічних обстежень товстого кишківника.

«Працюючи хірургом-ендоскопістом, я часто спостерігаю дуже сумну та страшну ситуацію. Пацієнти приходять на колоноскопію (дослідження товстого кишечника ендоскопом) із незначними скаргами на дискомфорт в животі чи мінімальні зміни калу.

Нажаль, в результаті обстеження, у доволі значної кількості людей виявились запущені форми раку кишечника, які, або вже не піддаються лікуванню, або вимагають дороговартісних, складних та інвалідизуючих операцій.

Пацієнти були налякані та розгублені, постійно повторювали одну фразу: "У мене ж нічого не боліло!". Під час спілкування з такими пацієнтами часто дізнаєшся, що ця колоноскопія була проведена вперше і пацієнт навіть не знав, що таке обстеження взагалі існує.»

Як можна попередити розвиток раку кишечника?

«Європейська асоціація гастроентерологів (ESGE) вважає, що єдиним способом профілактики раку кишечника є скринінгова колоноскопія.

Скринінгова колоноскопія - це обстеження товстого кишечника людей віком від 45 до 75 років за допомогою довгого гнучкого зонда із відеокамерою на кінці.

Лікар, під час обстеження, шукає поліпи (маленькі доброякісні утворення слизової оболонки кишки) та видаляє їх. Кожен такий поліп через певний проміжок часу (від 1 року до десятків років) перетворюється у ракову пухлину, тому видалення їх попереджує розвиток раку. Нажаль, поліпи себе ніяк не проявляють, допоки не перероджуються.  Тому відеоколоноскопія — є рекомендованим обстеженням навіть для тих пацієнтів віком 45+, що почувають себе абсолютно здоровими.

Чи необхідно видаляти поліпи одразу під час даної процедури? Чи їх можна видалити іншим разом?

«Це найпоширеніше запитання від моїх пацієнтів.

Інколи, пацієнти взагалі не розуміють навіщо поліпи видаляти, якщо вони доброякісні.

Поліпи обов'язково потрібно видаляти і обов’язково саме під час колоноскопії!

Поліпи товстого кишечника в переважній більшості — доброякісні новоутворення, що виростають у кожної людини протягом життя, і з віком їх кількість тільки накопичується. У когось їх більше і вони досягають великих розмірів, у когось їх менше, і вони дрібні. Основна небезпека поліпів у тому, що вони мають здатність до переродження у злоякісні новоутворення! При чому вірогідність цього близька до 100% у кожного конкретного поліпа, але час для досягнення злоякісності у них різний. Для ворсинчастих аденом - це 6-12 місяців, для гіперпластичних поліпів - десятки років.

Але без скринінгової колоноскопії Ви не дізнаєтесь якого типу "часова бомба" у Вас в животі, а без видалення поліпа та його аналізу під мікроскопом жоден свідомий ендоскопіст не дасть точний ступінь потенціалу його перетворення у рак.

Ось чому, так важливо, поліпи саме видаляти, а не спостерігати - інакше рак товстого кишечника попередити не вдасться! Дана процедура є загальновживаною світовою практикою.

Інша причина видалення новоутворень зразу під час обстеження — це їх розмір. Залежно від якості обладнання та досвіду лікаря, ендоскопіст може побачити та видалити поліп розміром від 1 мм, який може легко "загубитись" у 1,5 метровому товстому кишківнику, а і знайти його повторно, особливо іншому лікарю у інший час, інколи буває неможливо.

З цього випливає практична порада: перед колоноскопією переконайтесь, що лікар, який Вас буде оглядати, може видаляти поліпи, адже колоноскопія без видалення поліпів не має практичного сенсу.»

Як проводиться відеоколоноскопія? Чи можливий наркоз?

«Операції з видалення — малотравматичні та легко переноситься пацієнтами.

Зазвичай, дана процедура проводиться у стані медикаментозного сну, тому пацієнт нічого не відчуває в процесі огляду. Після видалення поліпів (якщо вони були виявлені) пацієнт в той же день може займатись своїми справами.»

Що ви маєте на увазі під поняттям «малотравматична»?

«Ендоскопічна методика  — це методика малотравматичних операцій. На відміну від класичної хірургії, де необхідні великі розрізи, щоб добратись до об'єкта втручання, ендоскопічна хірургія  наносить зовсім незначні пошкодження організму. Після звичайної хірургії — одужання вимагає тривалого оновлення та перебування в стаціонарі, а під час ендоскопії — цей час мінімальний.  

Відеоколоноскопія з видаленням поліпів взагалі не потребує перебування пацієнта у стаціонарі, а працездатність повністю відновлюється за 1 добу.»

Чи проводяться подібні обстеження в інших країнах? Можливо в Європі?

«Дуже влучне запитання. (сміється)

Ця процедура (колоноскопія) настільки важлива, що у розвинених країнах пацієнтам, які не пройшли вчасно скринінгову колоноскопію, анулюють медичну страховку! Все просто — профілактичне видалення поліпів обходиться державі в рази дешевше, ніж потім, боротьба з раком.»

А як справи в Україні з профілактикою раку товстого кишківника? Коли пацієнти повинні робити chek-up кишківника? Чи дорого це?

«Наша держава теж дбає про здоров’я нації та зацікавлена у профілактиці раку. Є чітка рекомендація — проводити скринінгові колоноскопії всім людям віком від 40 до 75 років. Для цього необхідно лише звернутись до свого сімейного лікаря за електронним направленням.

Відеоколоноскопія відносно недороге обстеження, що може собі дозволити кожен пацієнт. Додаткова оплата, зазвичай, це седація (наркоз).

Також, у відповідності до Програми медичних гарантій, пацієнти можуть провести дану процедуру і безкоштовно, якщо у клініки підписаний відповідний Договір с НСЗУ. В такому випадку вартість процедури клініці, замість пацієнта, відшкодовує держава».

Чи потрібен попередній  запис для проведення даної процедури?

«Так, записуватись потрібно обов’язково. Попередній запис у нас в «ПрофіМед» здійснюється за номерами (097) 130 4 999, (093) 130 4 999.

Коли пацієнт телефонує, адміністратори повністю проконсультують щодо  підготовки та запишуть на зручний час для проведення процедури..»

keyboard_arrow_up