Кремація померлих та поховання у колумбарії: як це відбувається (Новини компаній)

Кремація померлих та поховання у колумбарії: як це відбувається (Новини компаній)
  • На кладовищі у Шаровечці розпочали будівництво колумбарію.

  • Він призначений для зберігання праху померлих після кремації.

  • Керівник похоронного бюро Олег Мілінський розповів, чому найчастіше обирають кремацію та як ця процедура відбувається.

Минулого тижня розпочалося будівництво колумбарію для мешканців Хмельницького. Це спеціальне сховище, призначене для захоронення урн з прахом померлих, які пройшли процедуру кремації. Хмельницький колумбарій буде розташований на кладовищі у Шаровечці. Він матиме вигляд стіни, в якій будуть розміщені 156 секцій для урн.

Похоронне бюро Олега Мілінського "Funeralia" все частіше отримує замовлення на перевезення урн з прахом з-за кордону. Про це розповів керівник бюро Олег Мілінський. Кількість замовлень зросла в період карантину, коли перевезти тіло через кордон стало складніше.

Чому обирають кремацію як спосіб поховання?

Зазвичай кремація є популярною через обмежену кількість місць для поховання. До прикладу в Японії — країні з великою чисельністю населення та відносно малою площею — майже у 100% випадків померлих кремують. В Україні кремацію обирають тоді, коли хочуть поховати померлого поряд із родичами, але місця вже немає.

Якщо мова йде про перевезення померлого з-за кордону, то кремацію можуть обирати для здешевлення послуги перевезення. За словами Олега Мілінського, транспортування і тіла, і урни з прахом — це дорого. Але у випадку з урною це дешевше.

Ще одна причина, через яку обирають кремацію, — це COVID-19. У деяких країнах світу перевозити тіло померлого від цієї хвороби через кордон не можна. Тому рідним доводиться спочатку кремувати тіло, а вже потім перевозити урну з прахом до України.

Похоронне бюро Олега Мілінського "Funeralia" займається як перевезенням тіл, так і урн з прахом. В обох випадках це вимагає дотримання багатьох формальностей та певного часу. Перевезти тіло самостійно можна лише з окремих сусідніх країн, наприклад, з Росії або Молдови. В усіх інших випадках цим має займатися лише агентство, яке надає міжнародні ритуальні послуги.

— Ми переважно перевозимо померлих громадян України, трохи Білорусі й Молдови. То наші люди православної віри хочуть, щоб поховання було до дев’яти днів, або вже при біді до сорока. Але це не завжди вдається. Залежить від країни. Це від тижня часу мінімум, зазвичай це триває біля місяця, — розповів керівник похоронного бюро Олег Мілінський.

Скільки коштує кремація та які її особливості?

В Україні налічується три крематорії — у Києві, Одесі та Харкові. Відповідно, якщо тіло померлого перебуває у Хмельницькому, його потрібно доставити в один із цих крематоріїв. Найчастіше рідні померлих обирають столицю. За словами Олега Мілінського, процедура кремації в Україні коштує близько тисячі гривень. В інших країнах це значно дорожче. Пандемія COVID-19 не вплинула на вартість кремації, проте з’явилися затримки у проведенні самої процедури.

— Ми у Польщі робили кремації в той самий день, коли мали документи. Тепер, під час пандемії, як би це не звучало, ми чекаємо до двох тижнів у черзі в крематорій. Тобто померлих є більше, й більше, й більше. Статистики про це говорять і ми це наочно бачимо, — розповів Олег Мілінський.

Як правило, перевозити урну з прахом самостійно заборонено, проте на практиці цього не дотримуються. Це стосується, до прикладу, України, Росії та Польщі.

— Але є такі країни, в яких крематорій чи похоронне бюро не видасть урну на руки людям. Мусить по урну приїхати похоронне бюро, показати, де буде поховання, і взяти на себе відповідальність, що та урна їде з пункту «А» в пункт «Б» і буде там похована, — зазначив Олег Мілінський.

Похованням урн на кладовищі в Україні має займатися ритуальна служба. Однак у сільській місцевості цього ніхто не контролює, і рідні можуть це зробити без участі ритуальної служби. У містах же це роблять виключно ритуальні служби.

— В Україні реалії такі, що в сільській місцевості ніхто цього не контролює і ми можемо самі хоронити як труну, так і урну. В місті, у Хмельницькому, наприклад, у цьому колумбарії, що постане, звісно, не можна буде прийти і свою нішу в колумбарії відкрити, поставити там урну і закрити. Це буде послуга комунального підприємства — поховання урни у колумбарії. Відкриття цього колумбарію, поставлення там урни, реєстрація і закриття, — зазначив Олег Мілінський.

keyboard_arrow_up