Що викликає камені в никрах - поради уролога

Ниркові камені є найпоширенішою хворобою сечових шляхів. Мільйони людей щорічно відвідують лікаря з проханням полегшити симптоми ниркових каменів. Один з десяти хоча б раз в житті стикається з болючим каменем в нирках.

Что таке ниркові камені? Це маленькі, тверді відкладення, які формуються в нирках з речовин, що містяться в організмі. Вони блокують нормальний проток сечі, викликаючи біль і запалення в сечовому міхурі, викликаючи аномальну насиченість сечі мінеральними солями, а також перешкоджаючи їх виведення з організму.

Цілісні камені можуть привести до пошкодження нирок і навіть до їх відмови, що є серйозною загрозою для організму і вимагає термінового хірургічного втручання. Якщо ви відчуваєте симптоми ниркових каменів, такі як біль, пульсація нирки, утруднене сечовипускання, Вам потрібно звернутись до лікаря уролога за консультацією та подальшого обстеження та лкування.
З даної статті Ви дізнаєтесь як запобігти утворенню каміння в майбутньому.

 Чи є у вас наступні симптоми ниркових каменів?

Нирки - це бобоподібні малі органи, які розташовуються посередині спини під грудною кліткою. Вони є важливими органами для фільтрації відходів, зайвих флюїдів і сечі з організму. Нирки з'єднані з сечовими шляхами, включаючи два сечоводу, сечовий міхур і сечовипускальний канал.

Дивно, кожен день вони фільтрують запас крові, щоб зробити від одного до двох літрів сечі, яка виводиться через уретру.

 Симптоми сечокам'яної хвороби такі:

 * Сильний біль в приниркової області (збоку і ззаду нижче ребер). Біль може бути тимчасовою, варіюючи у тривалості та напруженості (особливо під час відвідування туалету).
 * Біль у нижній частині спини, яка може поширюватися на області нижче нирок, в пах, між стегон.
 * Каламутна, кривава або смердюча сеча.
 * Зміна кольору сечі, включаючи коричневий або рожевий відтінок.
 * Часті відвідування туалету з малою кількістю сечі, що виділяється.
 * Лихоманка і озноб.
 * Порушення травлення, нудота, блювання (при сильних болях).

 5 натуральних засобів для запобігання сечокам'яній хворобі

 Для більшості людей проходження каменів в нирках - це питання очікування декількох днів (проте вкрай болючих), але існує кілька способів прискорити, а також запобігти подальшому поверненню проблеми. Вам можуть знадобитися лише знеболююче і рясне пиття для того, щоб камінь вийшов. Якщо камінь застряг в шляхах і викликав ускладнення, то може знадобитися хірургічне втручання.

 1. Не допускайте зневоднення

 Нестача води в організмі може піддати вас ризику розвитку каменів, особливо, якщо ви багато тренуєтеся, живете в жаркому кліматі, п'єте сечогінні напої та багато потієте. Вживання достатньої кількості води і рідин (трав'яний чай, газована або фруктова вода) ще більш важливо, якщо ваша дієта містить багато солі. Незважаючи на те, що ваша потреба в рідині залежить від вашої ваги, дієти, місця проживання та режиму тренувань, намагайтеся випивати склянку рідини щогодини.

 2. Дотримуйтесь високопоживної дієти

 Якщо ви дотримуєтеся нездорової дієти, в неї входить недостатня кількість поживних речовин, електролітів і вуглеводів, правильних жирів, білка, то шанси розвитку сечокам'яної хвороби у вас вищі. Дотримуючись дієти, багатої на сілль, білки, що набагато перевищує вашу потребу в них, ви підвищуєте рівень аміаку в сечі.

 Вживайте свіжі продукти, так звану «веселку», для збалансування рівня pH і запобігання підвищенню кислотності.

 Список продуктів для запобігання каменів в нирках:

 * Свіжі овочі та фрукти. Дослідження показують, що люди, які дотримуються в основному рослинну дієту, а також вживають малу кількість молочних продуктів і м'яса, менше схильні до появи каменів у нирках, ніж ті, хто їсть велику кількість обробленого м'яса, солоні, стандартні молочні продукти. Свіжими продуктами, що забезпечують здоров'я нирок, є банани, зелень (овочеві соки), пророщені боби і зернові, риба і птиця.

 * Багаті вітаміном Е продукти: ягоди, оливкова олія, мигдаль, авокадо, горіхове масло. Це одні з кращих джерел антиоксиданту вітаміну Е, який допомагає контролювати рівень оксалатів і інших токсинів в організмі, а також захищає слизову оболонку від ушкоджень, знижує ризик формування каменів.

 * Лужні продукти. Може здатися парадоксальним, але продукти з високою кислотністю допомагають регулювати баланс pH в організмі. Такі продукти, як лимон, яблучний оцет, можуть допомогти просуванню ниркових каменів. Змішайте невелику кількість з водою або додайте в смузі з медом.

 * Продукти, багаті магнієм і калієм. Вживання достатньої кількості магнію і калію допомагає регулювати рівень кальцію в організмі. Серед продуктів - зелень і овочі, овочі сімейства хрестоцвіті, диня, банани і авокадо.

 * Пророщені злаки сприяють кращому засвоєнню речовин, які в них містяться.
 

Список продуктів, що сприяють формуванню каменів в нирках:

 * Солодощі. Дієта з великим вмістом цукру сприяє сечокам'яної хвороби. Скоротіть кількість уживаних снеків, солодких напоїв (особливо газованих), молочних продуктів і навіть фруктів, якщо симптоми тільки погіршуються.

 * Звичайні рафіновані злаки. Борошно, каші, хліб, тістечка і т.д. сприяють формуванню каменів, тому що містять велику кількість антінутріентов, включаючи фітинову кислоту.

 * Продукти, що містять щавлеву кислоту. Багато фрукти і овочі містять велику кількість електролітів і нутрієнтів, а деякі можуть підвищувати рівень щавлевої кислоти, що підвищує ризик каменів в нирках. Це такі продукти, як шпинат, ревінь, томати, баклажан, листова капуста, грейпфрут, буряк, селера, гарбуз, картопля, арахіс, чорниця, ожина, полуниця, какао, петрушка.

 * Оброблене м'ясо може викликати екскрету кальцію, що означає збільшення його кількості в нирках і ризик формування каменів.

 * Продукти, багаті цинком. Дослідження показало, що люди, що вживають більше цинку з таких продуктів, як гарбузове насіння, горіхи кеш'ю, м'ясо, шпинат, підвищують ризик виникнення каменів.

 * Надлишок вітаміну С. Користь вітаміну С незаперечна, але занадто велика його кількість погіршує симптоми каменів в нирках. Дослідження показує, що вживання більше 3-4 грамів вітаміну С в день (прийом високих доз як добавки) може загострити камені в нирках за рахунок синтезу оксалатів.

 * Кофеїн і алкоголь зневоднюють, що негативно позначається на травленні, також посилюють симптоми каменів в нирках.

 3. Регулярно займайтеся спортом

 Вправи, особливо з вагою, такі як силові вправи, надають гарний вплив на стан кісток, суглобів, запобігають демінералізації кісток. Сидячий спосіб життя призводить до вимивання кальцію з суглобів в кров, що підвищує ризик утворення каменів. Приділяйте щодня час таким вправи, як прогулянка до роботи, вправи з фітболом, присідання під час перегляду програм по телевізору.

 4. Компреси з касторовою олією і зігріваючі компреси

 Кетамін має протизапальні властивості, які допоможуть полегшити біль, викликану каменями в нирках, судоми і спазми в черевній порожнині. Ви можете купити касторові компреси або зробити їх своїми руками, змочивши рушник в чистому касторовій олії, а потім притиснувши їх до нирок для того, щоб масло вбралося в шкіру.

 Таким же чином можна накласти гарячі компреси кілька разів на день для того, щоб збільшити приплив крові, розслабити м'язи і допомогти каменям вийти легко. Ви можете завантажити рушник в гарячий оцет для більш ефективної боротьби з болем. Так, змішайте в пропорції 1: 1 яблучний оцет і воду.

 5. Харчові добавки, здатні запобігти ниркові камені

 Деякі харчові добавки, які корисні при частих симптомах сечокам'яної хвороби, включають:

 * Магній. Відновлює баланс інших мінералів в організмі і запобігає дефіцит магнію або дисбаланс електролітів. Приймайте близько 250 мг два рази на день в капсулах або в складі порошкових мінеральних харчових добавок.

 * Вітаміни групи В. Вітамін В допомагає знизити накопичення кальцію і оксалатів. Приймайте комплекси вітамінів, особливо ті, що містять не менше 50 мг вітаміну В6.

 * Антиоксиданти або мультивітаміни, що містять вітамін Е, також корисні для зниження запалення і зниження рівня оксалатів і кальцію. Ставте метою приймати хоча б 400 МО вітаміну Е в день.

 * Екстракт журавлини знижує ризик розвитку інфекцій сечової системи і вирівнює рівень кальцію. Приймайте 400 мг двічі на день.

 * Сік і гель алое вера скорочують кристалізацію мінералів в сечових шляхах. Приймайте 1/4 чашки щодня.

 * Натуральні масла. Деякі натуральні масла допомагають організму очиститися від важких металів і надлишкових мінералів. Це масла апельсина, лимона, лайма, безсмертника. Приймайте цитрусове масло самостійно або як добавку до масел в якості масажу. Масло безсмертника використовується тільки зовнішньо.

 Не варто приймати кальцій або антацид (нейтралізатор кислоти), тому що вони тільки погіршать ситуацію. Кальцій може збільшити ризик ниркових каменів. Краще отримувати кальцій з продуктів (сирі молочні продукти, кефір, йогурт, боби і зелень), або проконсультуйтеся з лікарем.

Іноді камені в нирках не супроводжуються симптомами, поки не досягнуть певних розмірів. Хто в групі ризику? Статистика показує, що в основному сечокам'яна хвороба спостерігається:

 * У чоловіків (частіше, ніж жінки мають камені).
 * Серед людей середнього віку, особливо у тих, кому від 30 до 50 років.
 * Серед людей, які приймають ліки, включаючи сечогінні препарати, що ведуть до обезводнення.
 * Серед людей з історією хвороби, що включає хвороби сечових шляхів, подагру, гіпертиреоз, проблеми засвоєння мінералів.
 * Серед людей, що ведуть пасивний спосіб життя.

Стаття надана Приватною клінікою Урології та Літотрипсії UROSVIT у Львові - послуги кваліфікованих лікарів урологів, консультація, дроблення каменів, усі види літотрипсії.
Бережіть своє здоров'я та будьте здорові!

Відео дня
Коментарі (7)
  • Читач97

    Два роки тому взимку застудилася, сильно захворіли нирки, почав стріляти яєчник, з'явилася нудота. Звернулась до терапевта, погані аналізи, лікар поставив діагноз хронічний пієлонефрит і в комплексній терапії прописав Солідагорен. Курс пропила місяць, нирки перестали хворіти.
  • Alisa Budyakova

    Я зі свого досвіду скажу, що при проблемах з нирками треба більше рідини пити, а також калорійність раціону знизити. З приводу відвару з пшона нічого сказати не можу, не пробувала, але чула, що його приймають. Сама я Солідагорен пила, коли нирки болiли. Мені допомогло швидко.
  • Татьяна Коваленко

    Торік батько потрапив до клініки урології із вираженою нирковою колікою. На УЗД – камінь у правій нирці та ознаки пієлонефриту. Після курсу консервативної терапії операція літотрипсії. Для поліпшення виведення залишків каміння та піску, при вступі до клініки, було призначено Солідагорен. Через тиждень після операції контрольне УЗД підтвердило повне звільнення сечових шляхів від уламків та піску. І з рекомендаціями рясного пиття, дієти та курсового прийому Солідагорена для профілактики каменеутворення, батько виписав на амбулаторне спостереження.
  • Ирина Тарасенко

    Сечокам'яна хвороба - хронічне захворювання, яке вимагає контролю та профілактики. такий діагноз поставили моїй свекрусі кілька років тому і тепер раз на рік вона пропиває Солідагорен для профілактики каменеутворення у сечовивідних шляхах. Скарг нема.

keyboard_arrow_up