Рідна людина померла за кордоном, в Польщі: що робити та до кого звертатись? (новини компаній)

Рідна людина померла за кордоном, в Польщі: що робити та до кого звертатись? (новини компаній)

Смерть рідної людини - велика трагедія. Якщо вона померла за кордоном - це додаткові клопоти. Розповідаємо як їх вирішити швидко і надійно.

Ще до війни чимало українців виїжджали за кордон. Хто тимчасово, на заробітки. А хтось на постійне проживання. Після 24 лютого все більше наших громадян вже знайшли чи продовжують шукати безпечного прихистку в інших країнах.

За даними ООН від початку повномасштабного вторгнення за кордон виїхало понад 12,5 мільйонів українців. З них повернулися близько 5 мільйонів. Тобто понад 7 мільйонів наших громадян досі живуть в інших країнах.

Найбільше українців виїхали до сусідньої Польщі - 5 мільйонів. Щонайменше третина з них планує залишатися там щонайменше до наступного року. Поки вони чекають на те, що на батьківщині знову стане безпечно й вони зможуть повернутися в рідні домівки. Але, на жаль, трапляються випадки, коли людина до цього моменту не доживає. Проблеми зі здоров’ям, нещасні випадки… Причини можуть бути різні.

Смерть рідної людини - велика трагедія. Вона приносить тривалий сум і чимало складних проблем, які потрібно швидко вирішувати. Одна із них - організація поховання. Й цілком природньо, що провести в останню путь рідну людину хочуть на Батьківщині.

Коли рідна людина помирає в Польщі - зробити це непросто.

Але є чіткий алгоритм дій, який спростить це важке завдання. Особливо тоді, коли ви знаходитеся в Україні, далеко від настання місця смерті в Польщі.

І постає питання: що ж мені робити? Щоб отримати відповідь на це питання, ми звернулися до Олега Мілінського - керівника фірми Funeralia, яка професійно займається міжнародними перевезенням померлих з Польщі в Україну.

  • Отримати повідомлення про смерть рідної людини в Польщі Ви можете від роботодавця, родичів, друзів, знайомих, поліції, співробітників відповідного Консульства України в Польщі у Варшаві, Вроцлаві, Кракові, Любліні, Гданську, з новин тощо. І першою Вашою думкою буде відразу ж їхати до Польщі, туди, де померла або загинула Ваша близька людина. Не раджу. Через ситуацію в Україні виїзд за кордон може бути малореальним або ж просто доволі проблематичним особливо для чоловіків.
    Подорож до Польщі та проживання в Польщі - це гроші, які в багатьох людей не є зайвими.
    До того ж Ваша присутність в іншій країні не гарантує Вам абсолютно нічого, крім втраченого часу та витрачених грошей. Тіло померлого Ви можете навіть не побачити, мовний бар'єр та зайві емоції в контакті з органами влади Польщі також не допоможуть Вам у горі.

Після прийняття рішення про те, що їхати не варто, постає питання, що ж робити далі. Тут Олег Мілінський радить діяти за наступним порядком:

  • Зверніться до міжнародного похоронного бюро (наприклад, до мого похоронного бюро Funeralia) для організації репатріації тіла з Польщі, кремації в Польщі, перевезення урни з прахом через кордон з Польщі в Україну, організації поховання в Польщі.
  • Домовтесь про перевезення тіла померлого з Польщі на Батьківщину, про організацію кремації в Польщі, про перевезення урни з прахом з Польщі, про організацію похорону Польщі. Обговоріть всі питання щодо отримання допомоги на поховання в Польщі ZUS (це цілком реально за умови, якщо померла в Польщі людина працювала офіційно), щодо можливості надання ритуальних послуг по страховці (безкоштовно для родини померлого).
  • Підпишіть доручення похоронній службі на надання міжнародних ритуальних послуг.
  • На підставі доручення співробітники похоронного бюро оформлять всі необхідні документи (включно зі свідоцтвом про смерть в іншій країні), заберуть особисті речі померлого (якщо це можливо у Вашому випадку) тощо.
  • Чекайте на виконання Вашого доручення і готуйтеся гідно провести покійного в останню путь на Батьківщині.
  • З Богом. Моліться за вічну пам”ять та Царство Небесне для спочилого.
  • Моліться за гарну дорогу для водіїв, які везуть тіло спочилого в останню путь додому.

Funeralia надає послуги перевезення тіла померлого з Польщі в Україну, ритуальні послуги з поховання або кремації тіла в будь-якому місті Польщі.

Funeralia надає помірну вартість перевезення померлого з Польщі або, навіть, може зробити безкоштовне перевезення померлого/загиблого в Україну з Польщі по страховці.

Номери телефонів “Гарячої лінії Funeralia”:

+38 (097) 149 87 85 - для дзвінків та повідомлень з України

+48 (513) 123 678 - для дзвінків та повідомлень з Польщі та інших країн

Сайт Funeralia

Facebook сторінка Funeralia

Сторінка Олега Мілінського у Facebook

keyboard_arrow_up