Види банківських платіжних карток (Новини компаній)

Види банківських платіжних карток (Новини компаній)

За умовами платіжних операцій (кредити на карту або власні кошти)

  1. Дебетові

Такий тип карт дозволяє використовувати виключно кошти на їх залишку. В “кредитний мінус” зайти не можна, здійснюючи операції дебетовими картами. Тобто якщо на карті 50000 грн, провести платіж на суму 50001 грн не вийде.

  1. Кредитні

Передбачають використання кредитних коштів банку. Проте на кредитні карти можна “класти” і власні кошти, тому межа між кредитними та овердрафтними картами доволі тонка.

  1. Овердрафтні

Їх також називають дебетово-кредитні. Дозволяють здійснювати операції як в межах залишку власних коштів на рахунку, так і в рамках кредитних коштів. Тобто при нестачі власних коштів, операція буде оплачена за рахунок кредиту, наданого банком.

Альтернативний спосіб скористатися позиковими коштами — кредити на карту онлайн від МФО. Аналогічно пільговому періоду мікрокредитні організації встановлюють термін зі зменшеною відсотковою ставкою. Зазвичай процент на першу позику становить 0% або 0,01% на день.

За типом платіжної системи

Два міжнародні гіганти — Visa і MasterCard дозволяють зняти готівку та здійснити оплату у понад 200 країнах. Обидві платіжні системи приймають у понад 20 млн компаній по всьому світу. І все ж таки, у чому відмінність? У конвертації.

  1. Visa

Основна валюта для Visa — долари. Це означає, що оплачуючи товари чи послуги з гривневого рахунку за кордоном, перша конвертація буде в долари, а потім у валюту країни перебування. Приклад оплати готелю в Німеччині: гривня → долар → євро. Виходить 2 конвертації, тобто подвійна втрата коштів. Тому картою Visa краще користуватися у “доларових” країнах для мінімізації переплат, у цьому випадку курс конвертації буде вигіднішим.

  1. MasterCard

Основна валюта операцій для MasterCard — євро. Аналогічний приклад оплати готелю в Німеччині: гривня → євро. Виходить одна конвертація, тобто менша втрата коштів. Тому картою MasterCard краще користуватися у країнах Європи. Конвертація завжди буде залежати від того, де країни перебування — в Америці вона здійснюватиметься через долар, в Єврозоні — через євро.

Крім Visa і MasterCard існують інші платіжні системи, проте їх мережі значно менші: Union Pay (азіатські країни), American Express (США) і. т. д.

За технологією використання

  1. Магнітні

Найстраріший вид карток, що передбачає наявність магнітної стрічки для зчитування інформації. Для здійснення транзакції необхідно провести картою по терміналу. Існують LoCo (Low Coercitive — низькоерцетивні) і HiCo (High Coercitive — високоерцетивні) магнітні смуги.

  • LoCo — менш довговічні, зазвичай коричневого кольору, використовуються у картах нечастого використання (подарункові сертифікати).
  • HiCo — довговічніші та надійніші, зазвичай чорного кольору, менш схильні до  розмагнічування.

Недолік магнітних карт — відносно нескладно скопіювати інформацію з магнітної смуги, щоб потім використовувати для підробки іншої карти. Але, якщо шахрай не знає інші карткові реквізити і PIN-код скористатися картою буде складно. Магнітні картки швидко зношуються (легко подряпати або розмагнітити) і тому вимагають частої заміни.

  1. Чіповані

На вигляд такі ж, як магнітні, проте додатково мають вбудований невеликий чіп із закодованою інформацією. Більшість банків випускає чіповані карти з магнітною смугою, щоб уникнути проблемних розрахунків у місцях, де немає терміналів з підтримкою чіп-технології. Більш захищені від шахрайства, ніж магнітні, та довговічніші.

  • Класичні чіповані карти — для оплати необхідно вставити карту у зчитувальний пристрій.
  • Безконтактні чіповані карти — оплата відбувається шляхом піднесення карти до  екрана платіжного термінала зі знаком безконтактної технології (4 дужки). Такий же знак зображений на самій карті.
Безконтактна чіпована платіжна карта Монобанк.
Безконтактна чіпована платіжна карта Монобанк.

 

 

на правах реклами

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up