Відповіді на поширені питання про перевезення померлих громадян України з-за кордону (новини компаній)

Відповіді на поширені питання про перевезення померлих громадян України з-за кордону (новини компаній)

Українці їдуть жити й працювати в інші країни через різні причини. Серед них - заробітки, подорожі, навчання, а тепер - повномасштабна війна.

Нажаль, смерть не обирає дату та місце. Саме тому, не рідкість, коли громадяни України помирають саме за кордоном. Тоді перед рідними постає ряд запитань, з-поміж яких: “Як перевезти тіло родича з іншої країни в Україну?”

Тисячі перевезень померлих українців з різних країн світу вже виконали працівники похоронного бюро "Funeralia". Десятки дзвінків та запитів надходять щодня.

Керівник компанії - хмельничанин, Олег Мілінський. Він розповідає, що незапланована еміграція, війна, страшні аварії, хронічні хвороби - це фактори, які постійно впливають на сумний відсоток смертей українців за кордоном. А повертати їхні тіла в Україну - це робота бюро "Funeralia".

У похоронне бюро "Funeralia" родичі померлих постійно звертаються із низкою запитань. Людей цікавить вартість ритуальних послуг, як відбувається процедура перевезення тіла та скільки часу вона займає. Олег Мілінький надав відповіді на поширені запитання, а також розповів про алгоритм дій для родичів, чиї близькі померли в інших країнах.

Для того, щоб організувати перетин кордону труни з тілом померлого, необхідно оформити такі документи - і серед них:

  • Свідоцтво про смерть у відповідній країні за кордоном
  • Документи з місцевої санітарно-епідеміологічної служби (СЕС)
  • Довідка про пломбування труни з тілом
  • Довідка про відсутність сторонніх вкладень (в труні має бути лише тіло померлого)
  • Дозвіл Консульства України у відповідній закордонній країні чи місцевості на здійснення перевезення тіла та перетин державного кордону України
  • Інші документи, які можуть знадобитись в конкретному випадку

Всі ці та інші документи співробітники похоронного бюро “Funeralia” оформлюють особисто, в постійному контакті з родичами спочилих, з місцевою владою та дипломатичними представництвами України за кордоном.

Але, в деяких випадках аби доправити тіло покійного на Батьківщину (особливо з далеких країн та континентів) необхідно робити це літаком, зустрічати Вантаж-200 в найближчому аеропорті найближчої європейської країни (сьогодні це Польща, Словаччина, Молдова) і вже катафалком доправляти труну з тілом до України, до батьківської хати.

Для перфектної організації перевезення померлих літаком “Funeralia” має офіси та співробітників або надійних партнерів-колег у майже країнах світу.

Щотижня кордон України перетинають труни з тілами десятків померлих в далеких країнах громадян України.

Які ж це далекі країни?

- Найчастіше робимо перевезення померлих літаком з США, Великої Британії, Іспанії, Туреччини, Еміратів, Канади, Португалії, Ізраїлю тощо. Нещодавно були виконані  завдання з репатріації тіл та праху з Південного Судану, Єгипту, Сенегалу, Конго.

В процесі виконання - міжнародні ритуальні послуги на Ямайці, в Індії, Пакістані, Японії, Австралії. Але, якщо можна так сказати, “регулярні” перевезення померлих похоронне бюро “Funeralia” виконує з таких країн, як Польща, Німеччина, Чехія, Італія, Литва, Франція, Нідерланди, Данія, Швеція, Норвегія, Бельгія, Латвія тощо. Саме в цих країнах дуже багато українців. Саме в цих країнах вони помирають, гинуть найчастіше...

"Де б не були - у рідний край вертаєм".

Саме ці слова стали девізом Олега Мілінського в його щоденній роботі.

Скільки часу займає процедура перевезення тіла померлого з-за кордону в Україну?

Дуже хочу розділити це питання на декілька і відповісти максимально повно:

  • На запитання “Коли привезете тіло додому?” завжди кажу правду.
  • З Польщі, наприклад, транспортування тіла померлого займає 2-3 робочі дні, це факт.
  • Перевезення померлого з Чехії, Литви, Латвії займає біля 5 робочих днів.
  • З Німеччини, Італії, Іспанії, Великої Британії - біля 10 робочих днів.

В будь-якому випадку конкретний строк доставки тіла з-за кордону я кажу в особистому спілкуванні, з огляду на обставини та місце смерті, з врахуванням побажань родичів.

Чи можуть родичі померлого в іншій країні громадянина України самостійно оформити дозвільні документи та перевезти тіло з-за кордону?

Родичі, які знаходяться в тій країні, де померла близька людина можуть зробити лише або медичне свідоцтво про смерть або повноцінне свідоцтво про смерть.

Все.

Все інше мають робити лише ліцензовані ритуальні служби. В тому числі, перевозити тіло померлого з-за кордону в Україну.

Похоронне бюро “Funeralia” є саме таким.

Чи можна зробити перевезення померлого безкоштовно?

  • Так, перевезення померлого може бути безкоштовним у випадку наявності діючої страховки, яка покриває витрати на репатріацію тіла в Україну, кремацію або поховання за кордоном.
  • Родина загиблого також може отримати страхову виплату за смерть за кордоном, якщо смерть настала не з вини загиблого (наприклад, смерть у ДТП, на виробництві ітп.)

Тому я завжди раджу всім купляти страховки життя в надійних та перевірених часом страхових компаніях. У тяжкий момент втрати хоча б частина переживань ляже на плечі страховиків і родичам вже буде легше.

Які фактори впливають на ціну перевезення померлого?

  • Ціна за перевезення тіла померлого українця напряму залежить країни смерті та місця в Україні, куди треба доставити тіло. У компанії “Funeralia” ціни майже втричі нижчі, ніж в іноземних похоронних бюро. Аби взнати точну ціну перевезення тіла - дзвоніть, пишіть, повідомляйте всі відомі обставини. Знайти в інтернеті точну ціну - не знайдете, тому завжди телефонуйте та питайте!

Коли за кордоном помирає українець, працівники міжнародного похоронного бюро “Funeralia” виконують наступне:

  • Дізнаються й доповідають, де знаходиться тіло померлого;
  • Зв'язуються з представниками поліції й прокуратури за кордоном;
  • Дізнаються всі деталі щодо судово-медичної експертизи;
  • Готують повний пакет документів про смерть за кордоном;
  • Отримують медичну довідку про смерть за кордоном;
  • Роблять державне гербове свідоцтво про смерть за кордоном;
  • Отримують необхідні дозволи в поліції та СЕС;
  • Отримують дозвіл прокуратури на перевезення тіла в Україну;
  • Роблять переклад необхідних документів українською мовою;
  • Отримують консульський дозвіл на репатріацію тіла померлого в Україну;
  • Роблять митне оформлення та пломбування труни з тілом померлого;
  • За можливості - забирають і привозять додому разом з тілом особисті речі померлого.

Ознайомитись з наданням ритуальної допомоги бюро "Funeralia" можна на сторінках в соціальних мережах Facebook та Instagram або на сайті. Там свої відгуки вже залишили сотні вдячних українців.

Щиро Ваш, - Олег Мілінський

keyboard_arrow_up