Як правильно та ефективно підтримувати одне одного: поради сімейного психолога (новини компаній)

Як правильно та ефективно підтримувати одне одного: поради сімейного психолога (новини компаній)

Під час війни особливо важливо дбати про своїх рідних та підтримувати одне одного. Адже події сьогодення часто сприяють загостренню тривожних станів. У таких випадках люди, як ніколи, потребують надійного плеча поруч.

Сімейний психолог Наталя Корольчук розповідає, що в умовах повномасштабної війни люди часто звертаються за професійною допомогою. Виявляється, що чимало з них потребують підтримки своїх партнерів, яку по факту не отримують. Саме тому сімейний психолог дає поради, як правильно та ефективно підтримувати одне одного, переживаючи важкі часи. 

Що ж таке підтримка?

Це можливість надати людині саме те, чого не вистачає їй саме в цей момент, - пояснює психолог. Підтримують саме з того боку, куди “завалюються”. Підтримують в тому, що потрібно саме зараз. При цьому: не завжди, те що треба одній людині є в іншої, від якої чекають допомоги. 

Загалом підтримка буває: комунікативна і тілесна, психологічна і ділова. Також розрізняють чоловічу та жіночу підтримку. До чоловічої відносять наступне: відволікти близьку людину від поганих емоцій та переключити її на дії. “Частіше це відбувається жорстко й по діловому”, - розповідає сімейний психолог. 

Натомість жіноча підтримка є іншою. Це допомога в переживанні різних емоцій. Це підтримка словами та почуттями.

Наталя Корольчук дає 7 порад для правильної та ефективної підтримки. Дотримуючись їх, можна допомогти партнеру пережити складні періоди в житті. Що своєю чергою надає можливість зміцнити стосунки та стати одне для одного надійною опорою.

  1. Ви маєте право не допомагати, якщо вам самому страшно, або відчуваєте, що вам також потрібна допомога.
  2. Якщо ви вирішили допомогти, не втрачайте самоконтроль. Людина в стресі може яскраво виражати негативні емоції. Наприклад, злість, страх, апатію. Вам же важливо підтримувати баланс. Ви повинні зберегти стан спостерігача. 
  3. Краще не вгадувати, а запитати: чим я можу допомогти тобі? Можливо, людині потрібно просто пожалітися, або вона буде рада конкретній пораді чи допомозі. Але якщо їй зараз необхідно відновлення емоційного комфорту - то ділова порада або конструктивна критика будуть зовсім ні до чого.
  4. Попіклуйтесь про базові потреби. Буває що в стресових ситуаціях людина забуває про елементарне і не спроможна розібратись у своїх емоціях.Тоді запропонуйте їй води, чаю, відпочити, зайняти більш зручне положення. Адже у хвилини сильної тривоги, стресу, людина може втрачати зв'язок з реальністю, тож їй  потрібно допомогти "заземлитися". Найпростіший спосіб - прощупування або простукування тіла. Можна злегка помасажувати руки, плечі, голову. Сказати: "Бачиш ми знаходимось в теплі, світить сонце, п'ємо смачний чай - тож зараз все нормально".
  5. Вислухайте і не критикуйте. Визнайте, прийміть, погоджуйтесь з тим, що говорить людина. Не перебивайте, розказуючи що аналогічна ситуація, відбулась у вас чи у ваших знайомих. Говорити потрібно спокійним, рівним  голосом, якщо людина дуже близька краще сказати “Ми все зможемо разом".

  1. Якщо людина знаходиться у стані тривоги, попросіть її назвати три випадки розвитку подій і відповісти на конкретні питання:
  • Що може відбутися в найгіршій ситуації?
  • Який найкращий варіант розвитку подій?
  • Який варіант можливий і найбільш реалістичний?

Бачення варіантів розвитку ситуації, які спочатку здаються катастрофічними, допомагають подивитись на них більш тверезо і зняти тривогу.

  1. Дуже допомагає записати всі свої тривоги та переживання. На папері вони виглядають зовсім по-іншому. 

Наталя Корольчук радить усім берегти самих себе. Адже підтримати рідну людину найкраще тоді, коли ви самі перебуваєте в гармонії.

За детальною консультацією та допомогою звертайтеся до сімейного психолога Наталії Корольчук, яка має досвід роботи понад 10 років.

Телефон:

keyboard_arrow_up