Чим закінчуються виклики про замінування: підбірка судових справ на Хмельниччині

Чим закінчуються виклики про замінування: підбірка судових справ на Хмельниччині
  • Неправдиве повідомлення про замінування – кримінал. 
  • За це загрожує від двох до шести років в’язниці. 
  • Згідно з судовим реєстром, порушниками ставали студенти, люди з психічними вадами і шахраї.
  • Чим закінчувались ці історії і як покарали винних: підбірка судових справ. 

У Хмельницькому з певною періодичністю перевіряють повідомлення про замінування. До прикладу, останнє таке було нещодавно, 13 квітня. Тоді стало відомо начебто про мінування торгово-розважальних закладів «Либідь Плаза» і «Квартал». 

На місці працювали всі відповідні служби Хмельницького. Людей довелось евакуювати. Згодом після перевірки в поліції додали, що інформація не підтвердилась. І випадків таких безліч. 

Такі виклики – кримінал. Адже завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей та іншими тяжкими наслідками – це від 2 до 6 років в’язниці. За повідомлення про замінування критично важливих об’єктів інфраструктури «світить» від 4 до 8 років позбавлення волі. 

Відео дня

Журналістка vsim.ua проаналізувала Єдиний реєстр досудових рішень. Чим закінчились останні справи із неправдивим замінуванням і як покарали порушників? 

Порушник з психічним розладом і «замінування» будинків

Інцидент трапився в жовтні 2023-го. Фігурант справи – непрацюючий чоловік з ІІ групою інвалідності (внаслідок психічного розладу).  Відносно нього суд раніше вже застосовував примусові медичні заходи – порушник отримував психіатричну допомогу. Про це йдеться у матеріалах із судового реєстру.

Одного дня вдома хмельничанин подзвонив на «102» із стаціонарного телефону і повідомив про замінування житлових будинків. Тим самим відволік сили та засоби спецслужб міста. 

Висновок судово-психіатричного експерта показав, що на момент вчинення правопорушення хмельничанин мав розлад особистості внаслідок епілепсії. Мовляв, не усвідомлював свої дії і не міг передбачити наслідки. Про це йдеться в ухвалі Хмельницького міськрайонного суду від 28 березня 2024 року. 

Врешті чоловіка визнали винним. Але через його «неосудність» застосували до нього примусовий захід – амбулаторна психіатрична допомога. 

Додамо також, що під час досудового розслідування йому не обирали запобіжний захід. А судові витрати віднесли на рахунок держави. 

Студент пожартував про замінування банків

Випадок трапився у серпні минулого року в Полонному. Фігурант справи – першокурсник «Полонського агропромислового центру професійної освіти». 

Для свого жарту той використав два телефони. Встановили, що на одному пристрої в Google перекладачі він набрав текст із неправдивим повідомленням про замінування. Йшлося про дві банківські установи.  

Далі з іншого телефону набрав 102 і під час дзвінка увімкнув голосове відтворення набраного тексту. 

В поліції повідомили тоді, що після обстеження інформація про замінування не підтвердилась. За даним фактом відкрили кримінальне провадження. Отож, як суд вирішив покарати студента?

У матеріалах справи йдеться, що до суду надійшла угода про визнання винуватості між прокурором і обвинуваченим. Тобто, останній визнав свою провину і готовий нести покарання. 

Врешті хлопця визнали винним. Призначили спочатку три роки позбавлення волі. Щоправда, вирішили звільнити з випробуванням і призначили 1,5 року іспитового терміну. 

Схема з «Телеграмом» і фейкові замінування

Події мали місце у Шепетівці в квітні 2023-го. Тоді на електронні адреси шкіл Полонської громади почали «сипатись» повідомлення про замінування. Вони не підтверджувались. Відтак в поліції почали шукати тих, хто поширює неправдиву інформацію. 

Так вийшли на осіб, які через «Телеграм» поширювали фейкові повідомлення про мінування на території України. 

Це був закритий телеграм канал, де адміністратори публікували подібні фейки. Деякі фігуранти справи – неповнолітні. Про це йдеться в ухвалі Шепетівського міськрайонного суду. 

Наразі вироку щодо порушників немає. В ухвалі від 13 квітня 2023 йдеться лише про задоволення клопотання слідчого про надання дозволу на проведення обшуку за місцем проживання фігуранта справи. 

«Даю вам час до вечора…»

Ще одне кримінальне провадження розглядали поліцейські стосовно неправдивого замінування у Хмельницькому.

Випадок трапився ще у 2021-му, однак остання ухвала по рішенню була 24 березня 2023 року. 

Отож, це було анонімне повідомлення на електронну пошту Хмельницького райуправління поліції. Текст був наступний (правопис збережено):

«Сьодні 22-ого В одному зі корпусів ХНУ знаходецявебухівка!!!!!!! даю вам времячко до ВЕЧОРА)) может бить встигну ще в ХЕУ заглянути)) це прощальне письмо».

Жартівник повідомив про вибухівку у кількох корпусах ХНУ. На місце тоді виїхали необхідні служби – оглянули місце події, евакуювали людей та перевіряли об’єкти на наявність чогось небезпечного. 

У реєстрі йдеться, що на час досудового розслідування нікому не повідомили підозри. Тим часом строк досудового розслідування вже завершився. 

Залякування вибухівкою і шантаж

Це повідомлення поліцейські отримали у вересні 2022 року на електронну адресу. Зміст був наступний:

«Ну що хлопці? Я мститиму, мститиму всім вчителям і дітям, ви самі цього хотіли, ви цього отримаєте. Завтра о 14:00. Бомба буде пронесена в одному з рюкзаків школьників, я мститиму всім вам….Прощайте ви мене не знайдете», – було в анонімному повідомленні. 

Врешті особу знайшли і з’ясували, що діяв він не сам. Була організована ціла схема. Вдома порушник встановив ряд спеціалізованого телекомунікаційного обладнання (міжмережеві GSM VoIP шлюзи, Sim Bank, GSM - модеми). Налаштував його так, що сім-карти мобільних операторів за гроші передаються в оренду третім особам, тобто оренда «віртуального» номеру мобільного телефону. Вони використовуються для вчинення усіляких шахрайств, типу «фейкових» акаунтів на дошках оголошень, фішингу, посилання на ресурси, що імітують роботу платіжних систем – все, аби викрасти чужі гроші.  

До слова, один з фігурантів цієї схеми був оператором call-центру «ПриватБанку»

Також персонаж, про якого йшла мова на початку, був причетний до «замінування» у Львові. Там він повідомив начебто про вибухівку у відділенні «Нової Пошти». А далі був шантаж. Він вимагав працівників скинути 100 тисяч доларів на вказаний номер. 

Наразі рішення по даній справі у судовому реєстрі немає. Остання ухвала стосується проведення обшуку за місцем проживання фігуранта. Поліцейські планували вилучити сім-картки, міжмережеві шлюзи, модеми, USB хаби та ще безліч комп’ютерної техніки і накопичувачів, які порушники використовували для злочинної діяльності. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up