Мета Соборності – Перемога: на кордоні Хмельниччини та Тернопільщини зустрілися делегації обох областей (пресслужба В.Лабазюк)

Мета Соборності – Перемога: на кордоні Хмельниччини та Тернопільщини зустрілися делегації обох областей (пресслужба В.Лабазюк)

22 січня, у день проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, Україна відзначила День Соборності.

Акт Злуки став історичним об’єднанням українських земель в одній державі. Він увінчав соборницькі прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини – щонайменше з середини XIX століття. Це – основоположна віха для українського державотворення.

105 років тому Українська Народна Республіка проголосила незалежність і боролася за право бути “самостійною, ні від кого незалежною, вільною, суверенною державою українського народу”. Цей факт абсолютно руйнує твердження російської пропаганди, ніби Українська держава ніколи не існувала, її вигадали більшовики. На початку ХХ століття українці об’єднались після падіння імперій.

Соборність невіддільна від державності, суверенітету й реальної незалежності народу, які є фундаментом для побудови демократичної держави, запорукою виживання й існування нації.

З нагоди Дня Соборності та 105-ої річниці проголошення незалежності Української Народної Республіки у неділю, 22 січня, на межі Хмельниччини та Тернопільщини  зустрілися делегації обох областей – керівництво обласних рад, народні депутати України, представники духовенства, депутати рад різних рівнів та громадськість.

Цьогорічні заходи до Дня Соборності пройшли під гаслами «Україна соборна. Разом – до перемоги!» та «Вертаємо своє. Соборність – мета перемоги».

На мосту єднання через річку Збруч учасники делегацій традиційно обмінялися короваями та з’єднали синьо-жовтий Державний стяг.

У заході взяли участь голова Хмельницької обласної ради Віолета Лабазюк, її заступники Володимир Гончарук, Валентин Соколюк та Тетяна Зеленко, голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко разом з дружиною Мар’яною, народний депутат України Сергій Лабазюк, депутати Хмельницької обласної ради Лілія Брухнова, Ігор Гай, Олександр Дехтярук, Андрій Кланца, Аліна Коваль, Лариса Конончук, Олександр Корнійчук, Петро Лабазюк, Олена Лемещук, Богдан Попадюк, Юрій Смаль, Віктор Чубар, а також Волочиський міський голова Костянтин Черниченко, Наркевицький селищний голова Любов Гула, Війтовецький селищний голова Ігор Степанюк, Підволочиський селищний голова Тернопільської області Віталій Дацко, військовослужбовці, представники духовенства та громадськість.

Хвилиною мовчання учасники зібрання вшанували пам´ять усіх героїв, які загинули за незалежність України та поіменно згадали загиблих земляків у російсько-українській війні.

Представники Православної церкви України на чолі з єпископом Хмельницьким та Кам’янець-Подільським Владикою Павлом та архієпископом Тернопільськиим та Кременецьким Владикою Нестором відправили молебень за мир в Україні, за єдність, соборність та незалежність.

Звертаючись до присутніх, голова Хмельницької обласної ради Віолета Лабазюк зауважила: «Сьогодні на цьому мосту панує справжня атмосфера єднання. Ми – один великий народ, який готовий крізь будь-які перешкоди захищати рідну землю від ворогів. Вже за доброю традицією вшановуємо пам’ять всіх українців, які боролись за свободу та незалежність рідної Батьківщини по обидва боки мальовничого Збруча. Річка, яка роз’єднувала колись українські землі, тепер є символом єднання та нашої співпраці з Тернопільщиною. Сьогодні ми вимушені знову відстоювати нашу соборність – на фронті, у тилу, на всій території країни, борючись з ворогом і боронячи наші одвічні цінності. З впевненістю можу сказати, що нашу націю – не зламати! Разом ми здобудемо Перемогу та зробимо нашу країну успішною та заможною, а головне – мирною та вільною! Слава Україні! Героям слава!».

Ідея соборності була і залишається базовою національною цінністю українців. А нині вона є ще обов’язковою передумовою успіху нашого спротиву зовнішній агресії.

Сьогодні Соборність для України – деокупація всіх територій України, захоплених ворогом, відновлення єдності із Донеччиною, Луганщиною та Кримом.

Л.Сергієнко

keyboard_arrow_up