Прес-служба Сергія Лабазюка: Профільний комітет ВР підтримав застосування дуальної форми навчання у закладах ПТО Хмельницької області

Прес-служба Сергія Лабазюка: Профільний комітет ВР підтримав застосування дуальної форми навчання у закладах ПТО Хмельницької області

Комітет Верховної Ради України з питань освіти та науки підтримав за основу та в цілому проект постанови №9173 «Про створення передумов для застосування дуальної форми навчання у професійну підготовку кваліфікованих кадрів Хмельницької області». Найближчим часом його винесуть на голосування парламенту. Рішення було прийнято під час засідання профільного комітету в середу.

Як зазначив один із авторів постанови, нардеп Сергій Лабазюк, його головна мета - створення передумов для якісної підготовки конкурентоспроможних робітничих кадрів, здатних задовольнити вимоги державного та регіонального ринків праці. Передбачається також створити на рівні Хмельницької області робочу групу з напрацювання законодавчих змін до законів про працю, податкового законодавства з метою стимулювання роботодавців для надання робочих місць фахівцям з професійно-технічної освіти.

«Яку картину маємо сьогодні? Вже не перший рік на ринку праці катастрофічно не вистачає працівників робітничих спеціальностей, а молоді випускники спеціалізованих закладів - не адаптовані до сучасних умов виробництва. Це – не лише «головний біль» для бізнесу, але й серйозна проблема для розвитку економіки країни загалом. Бо на підприємствах не вистачає кваліфікованих робочих рук», - зазначив нардеп.

Сергій Лабазюк повідомив, що за останні місяці провів десятки зустрічей із  підприємцями з різних куточків країни, які «в один голос» кажуть про серйозну нестачу в кадрах середньої ланки. Крім того, в країні перегріли ринок праці за останні десятиліття надмірною престижністю вищої освіти серед молоді. В результаті – левова частка з них не працює по спеціальності.

«Тому питання повернення престижності робітничих професій - на порядку денному. Воно вимагає детального напрацювання механізмів взаємодії між бізнесом та державою», - пояснив він.

При цьому Сергій Лабазюк зазначив, що разом із командою на Хмельниччині провели десяток зустрічей, нарад, круглих столів з підприємцями, навчальними закладами та студентами, аби напрацювати  варіанти запровадження елементів дуальної освіти на рівні області.

Сам проект постанови №9173 має стати поштовхом для Хмельницької області у  продовженні стратегічного курсу на оновлення освіти шляхом упровадження у професійну підготовку кваліфікованих робітничих кадрів з елементами дуальної форми навчання.

Як відомона сьогодні у Хмельницькій області 11 закладів професійно-технічної освіти на базі  30 підприємств упроваджують дуальну форму навчання. За програмою з запровадження системи дуальної освіти проходить навчання з професій «Швачка», «Пекар», «слюсар-електрик» і т.д.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:05 Негода на Хмельниччині: водіїв просять утриматись від далеких поїздок 20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up