Третина українців переконані: під час війни не варто обмежувати себе в розвагах (ОПИТУВАННЯ)

Третина українців переконані: під час війни не варто обмежувати себе в розвагах (ОПИТУВАННЯ)
Фото ілюстративне

 

  • Соціологічної групи «Рейтинг» в червні провела опитування серед 1200 повнолітніх українців та українок.

  • Соціологи дізнавались, чи дозволяють собі респонденти розважатись в часи війни і яким саме розвагам надають перевагу.

Понад третину українців (36%) вважають, що під час війни не варто себе обмежувати в розвагах і покупках. Навпаки - варто повертатися до повноцінного життя, свідчить опитування соціологічної групи «Рейтинг».

Найбільше не схильна до самообмежень молодь (54%). Дещо менше схильні себе обмежувати ті, хто мають родичів, які воюють. Це може пояснюватись тим, що вони не так сильно відчувають провину. Адже хтось з близьких вже «сплачує» за їхнє мирне життя, припускають дослідники.

Водночас більш ніж половина опитаних (59%) переконані, що обмежувати себе необхідно. 

Відео дня

Найбільш прийнятним українці вважають ходити в спортзал (84%), відвідувати салони краси (67%) та святкувати власний день народження (62%). 

Менш прийнятними для опитаних є дозвілля на природі (смажити шашлики) – 42%, ходити в ресторани та кафе (37%) і купувати дорогі продукти, одяг (36%).

Життєстійкість

Існує важлива закономірність: чим більше людина вважає, що треба жити повноцінним життям, тим вищим є рівень життєстійкості. 

Загалом на четвертому місяці війни респонденти демонструють хорошу життєстійкість. Цей показник поєднує психологічну стійкість і підтримку фізичного здоров’я (3,8 з 5). 

Допомагають підтримувати психологічну стійкість:

Цікаво, що жінки мають нижчий рівень життєстійкості, ніж чоловіки. Вона знижується і з віком.

Крім того, наявність роботи позитивно впливає на життєстійкість: ті, хто працює повноцінно або частково, почуваються краще, ніж безробітні.

Більшість українців відзначили, що відчувають утому, але третина (36%) сказали, що не мають такого відчуття. Також більшість скаржиться на нестачу повноцінного сну (але все одно 44% опитаних його зберігають).

Зрештою в українців усе ще вистачає фізичних і моральних сил жити під час війни: працювати, допомагати, воювати. Цьому частково сприяє літній період.

Пік психологічного напруження зафіксували на початку квітня, а станом на червень спостерігається поступове повернення до показників «мирного» часу. 24% українців навіть відзначили свій стан як спокійний чи дуже спокійний. Водночас 39% перебувають у напруженому або дуже напруженому стані.

 

А як вважаєте ви?

Опитування

Чи треба обмежувати себе під час війни у розвагах та покупках?

Читайте також:

 

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Елена Дорошенко

    Ходити по клубам не варто звичано ,а от піти з дітьми в театр чи в кінотеатр можна
  • PutnickFree

    Відправити б їх пожити тиждень в ОРДЛО типу екстримтур.
  • Юрій Гудок

    Все залежить на скільки широкий карман

keyboard_arrow_up