Забруднення Південного Бугу: активісти знайшли нові витоки невідомих речовин у річку

Забруднення Південного Бугу: активісти знайшли нові витоки невідомих речовин у річку
  • ГО «Річки Хмельниччини» виявили нові витоки невідомих речовин у річку. 

  • Такий потічок виявили по вулиці Північна, у мікрорайоні Гречани. 

  • Відповідне звернення вже скерували в Держекоінспекцію. 

  • Розповідаємо деталі.  

 

Знайшли нове ймовірне джерело забруднення річки. Днями екоактивіст Віктор Карван на своїй сторінці у соцмережах повідомив, що у мікрорайоні Гречани, по вулиці Північна, 113 знайшов невідомий струмок, який стікає у Південний Буг. За словами голови громадсько організації «Річки Хмельниччини» Віктора Карвана, це не може бути природний витік – адже тривалий час в місті не було проливних дощів. 

– У розмові з мешканцями вияснив, що той потічок стікає в Буг вже років зо чотири, але ніхто ніяких мір так і не прийняв. Гадаю про нього навіть у відповідних контролюючих органах і в комунальних структурах Хмельницького ніхто не знає... От лише питання ЧОМУ!? Один з мешканців того району висловив думку, що то зливова каналізація! АЛЕ!!! Можливо б і я так подумав, якби не один нюанс – в Хмельницькому стоїть посуха і вже з півтора тижня не було сильних дощів, – зазначив у своєму дописі Віктор Карван. 

Відео дня

 

Відповідне звернення щодо можливого порушення чоловік скерував на гарячу лінію Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області. Начальниця відділу зв’язків з громадськістю та ЗМІ Наталія Сологуб підтвердила: скарга і справді надійшла. Наразі проводять заходи щодо перевірки даного факту. 

 – Ми дійсно отримали звернення від пана Віктора Карвана щодо забруднення на вулиці Північній в районі колишнього ремонтно-механічного заводу, ближче до річки. Проінформував про те, що там неодноразово вже фіксувалися ним те, що там витікають стоки з каналізаційної мережі. Відповідно будуть проведені обстеження і вжиті відповідні заходи, – повідомила Наталія Сологуб. 

У коментарі журналістці vsim.ua Віктор Карван уточнив: постійно звертається до органів самоврядування щодо необхідності проведення заходів, які унеможливлять потрапляння до Бугу різних забруднювальних речовин. Зі слів чоловіка, минулого року надсилав інформаційний запит до міської ради й отримав відповідь від заступника міського голови Миколи Ваврищука, що в мерії планують щось побудувати на вулиці Північній й дали відповідно вказівку це зробити. Однак Віктор Карван вважає, що цим питанням має займатися саме міська рада, а не підприємства.  

 – Минулого року вони нам навіть листа написали, що когось там зобов’язали встановити очисні. Але річ у тім, що на сьогоднішній день, як були скиди, так і продовжуються до цього часу. От позавчора було виявлено новий скид і всі “віднєкуються”, що це не наші стоки. Сьогодні от була розмова з представником Водоканалу, я запитую: як там, вияснили що до чого?, “ні, в нас там витоків немає, але наша бригада поїде обстежить”. Після я звернувся в управління екології, вони записали. 

 – Судячи з того каналу, який там тече  – там є декілька каналів, з яких скидають побутові стоки. Але ця канава, яку я знайшов, то вона там в тому місці десь роки чотири. І там прямо, як джерело біжить, – продовжив екоактивіст.  

Що кажуть в міськраді 

Заступник Хмельницького міського голови Микола Ваврищук розповів журналістці vsim.ua: спільно із Держекоінспекцією регулярно проводять моніторинги стану Південного Бугу, в тому числі виявляють чимало порушників. Посадовець каже: на жаль, таких людей багато і, вважає Микола Ваврищук, штрафи для них замалі. На зустрічне питання журналістки про покарання для тих, хто скидає невідомі речовини в Буг, відповів: переважно це адмінвідповідальність – 1700 гривень. Для підприємств вищі.  

 – Ми спільно зараз проводимо рейди з екоінспекцією, це традиційно наша річ, яку ми робимо, щоб виявляти, коли громадяни й підприємства, можливо. скидають в Південний Буг. Тому ми почали нову хвилю робіт, буквально минулого тижня. виявляємо, притягуємо до відповідальності, складаємо протоколи, штрафуємо. Дуже хочеться, щоб штрафи за такі речі були суттєво більшими, зараз вони не значні. І тому, мені здається, це не зупиняє людей, – розповів Микола Ваврищук.  

Активісти просять провести круглий стіл і з’ясували, чинники впливають на забруднення річки Плоска. Це ж стосується і Південного Бугу. Віктор Карван каже: поки що влада на зустріч не йде. 

Читайте також: 

У Хмельницькому для очистки Південного Бугу у водойму вкинули хлорелу

Найбільш забрудненою виявилася річка Південний Буг, – результати аналізу центру гідрометеорології

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Ghet

    Третій рік підряд, а можливо і більше в одному місці.
  • Віталій Українець

    Єкологи -інспектори до річок та струмків мають імпотентний інтерес!
  • Альберт

    "В нас найекологічніше місто", десь таке говорилося... Пару років тому в новинах здаеться

    Irina reply Альберт

    І найкомфортніше, і най-най.. (
  • Andrij Barabola

    Скільки пам'ятаю кожен рік одна і та ж проблема но всім...............

keyboard_arrow_up