Дезодорація рослинних олій та тваринних жирів (новини компаній)

Дезодорація рослинних олій та тваринних жирів (новини компаній)

Дезодорація — частина процесу рафінування олії. Вона використовується і у виробництві інших рослинних та тваринних олій. В результаті продукт виходить майже безбарвним та несмачним. Зростання маргаринової промисловості в Європі наприкінці XIX століття призвело до розробки процесу дезодорації.

Рафіновану продукцію піддають численним методам очищення та дезодорації. Лінія дезодорації масла включає професійне обладнання, яке можна замовити в компанії «ТАН».

Фактори ефективності дезодорації

Загальний список параметрів, що впливають на ефективність процесу:

  • температура;
  • тиск;
  • якість та кількість пари;
  • ступінь змішування пари та олії;
  • тривалість процесу;
  • чистота комплексу;
  • еластичність парів речовин, що відганяються.

Підбір оптимальної температури прискорює процес. Загальна тривалість залежить від температури та тиску у вакуумі. Впливає та конструкція обладнання. Від тривалості процесу залежить термін придатності готового товару. Якщо оптимальна тривалість процесу перевищена, цей термін може знизитись.

Ступінь видалення летких з'єднань прямо пропорційна леткості компонента і залежить від робочої температури. Оскільки дезодорація є динамічним процесом, площа поверхні розділу між відпарним середовищем і продуктом, що дезодорується, є важливим параметром. Він також впливає на ефективність відпарювання.

Технологія дезодорації масел

Дезодорація — завершальна стадія рафінації жирів. Вона має функцію видалення залишків вільних жирних кислот, летких речовин, що залишилися після попередніх стадій рафінації, а також речовин, які визначають смак та запах олії (одорантів). Крім того, на цій стадії може відбуватися деяке термічне відбілювання через високі температури. Після закінчення процесу продукт втрачає запах та смак.

Дезодорація — перегонка з водяною парою при високій температурі у вакуумі. У ході цього процесу видаляються небажані аромати, відбувається деяке знебарвлення каротиноїдних пігментів, що залишилися. Дезодорована олія завжди світліша за продукт, який не пройшов цю стадію обробки.

Схема дезодорації олій та жирів:

  1. Рафінована олія надходить у деаератор. У пристрої воно нагрівається до 110-130 °С, під дією температури видаляється повітря.
  2. Продукт надходить у дезодоратор. У ньому він нагрівається до 204-275 °C, туди ж подається пара. Робочий тиск не перевищує 4-5 мм рт. ст. Процес теплообміну прискорюється, видаляються леткі речовини.
  3. Сумішка пари та летких речовин надходить у скубери. Олія циркулює по комплексу між збіркою, насосом, теплообмінником, розпилювачем та скрубером. У скуббері жири конденсуються і надходять до збірників погонів жирних кислот.
  4. Збірники погонів відокремлюють від вакуумної системи.
  5. Дезодорована олія зливається в маслоохолоджувач.

Діапазон температур перегонки становить від 204 до 275 °C при тиску 4-5 мм рт. ст. Точніші умови залежать від конкретного продукту — рослинного чи тваринного жиру. У умовах зі складу відганяються як смакові сполуки, а й вільні жирні кислоти, і навіть близько половини токоферолов. Після завершення всі процеси зупиняються в маслоохолоджувачі.

Температура дезодорації соняшникової олії становить 220 °C при тиску 400 кПа. Залежно від сфери застосування, може знадобитися модифікація соняшникової олії шляхом гідрогенізації, переетерифікації, фракціонування для зміни температури плавлення або поліпшення прозорості.

Дезодорація може здійснюватися періодично, напівбезперервно або повністю безперервно. У разі безперервного режиму може використовуватися як прямоточний, так і протиточний режим паромасляного контакту.

Дезодорація — фінальна стадія виробництва рафінованої олії. Її мета — отримати продукт без смаку та запаху. Разом із ними зі складу виводяться пестициди, леткі сполуки, токсичні продукти окислення. Дезодорована олія зберігається довше, а при нагріванні не виділяє небезпечних речовин.

keyboard_arrow_up