11-річна дівчинка, самокат, ДТП: як аварію на Бандери коментують експерти

11-річна дівчинка, самокат, ДТП: як аварію на Бандери коментують експерти
Фото ілюстративне
  • На Степана Бандери автомобіль збив 11-річну дівчинку.
  • Вона перетинала дорогу, їдучи на самокаті. 
  • Хто й кому мав надати перевагу в русі?
  • Коментують експерти.

Ця подія сталася в п’ятницю, 15 вересня, близько 11:20. По вулиці Степана Бандери їхав автомобіль “Skoda”. За його кермом був 69 річний чоловік. Тим часом по “зебрі” дорогу перетинала 11-річна дівчинка. Вона їхала на самокаті. Як повідомляли в Хмельницькому районному управлінні поліції, водій на неї наїхав. Внаслідок чого дитина отримала тілесні ушкодження.

Дану аварію стали активно обговорювати в коментарях читачі ВСІМ. Люди розділилися на три категорії. Одні звинувачують в аварії водія. Інші - дівчинку, яка перетинала дорогу, пересуваючись на самокаті. Ще одна позиція читачів каже про те, що винні обидва учасники ДТП.

Возможно, это изображение 3 человека, сигвей, автомобиль, скутер, дорога, улица и текст

Відео дня

Стосовно дорожньо-транспортної пригоди журналістка vsim.ua звернулася до двох експертів. Один із них - голова ГО “Хмельницький автолюбительський клуб” Володимир Огойко. Він прокоментував подію так:

Про те, що аварійну ситуацію на дорозі створила дитина, каже Вадим Володарський - адвокат, що спеціалізується на справах про ДТП. За його словами, слідство буде досліджувати, чи водій міг зреагувати та уникнути зіткнення шляхом гальмування. 

- Передусім, важливо розуміти, що до людини, яка переміщується на самокаті, не можна підходити як до пішохода. Зокрема й тому, що швидкість руху може бути більша у кілька разів. А це, своєю чергою, залишає водієві менше часу на реакцію. З точки зору п.1.10 ПДР, самокат (не електричний) відповідає визначенню велосипеда: це транспортний засіб, крім крісел колісних, що приводиться в рух мускульною силою людини, яка знаходиться на ньому. При цьому, рухатися дорогою на велосипеді дозволяється з 14 років (п.6.1 ПДР). Тому у такій ситуації є великі питання до батьків дитини, які дозволили такий рух.

- Якщо дитина рухалась зі швидкістю більшою ніж рух пішохода, то, можливо, водій фізично не міг зреагувати на появу перешкоди. Не можна сказати що винна дитина, але й водія теж не можна наказувати. Але через те, що дитина неповнолітня, то питання можуть бути до батьків. Якби було відео ДТП, або покази свідків, то встановити обставини і визнати винного було б легше, - сказав експерт.

За фактом даної аварії правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило потерпілим тілесні ушкодження) Кримінального кодексу України. Встановлюють усі обставини події. 

Читайте також: У Хмельницькому за 2,3 мільйона оновили систему керування тролейбусними підстанціями. Що змінилося?

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Юрій Гудок

    Черниш Дурниш! Видумує собі свої правила пдр. Самокат чи волосипед чи мопед чи мотоцикл в обов'язковому порядку треба вести в руках по пішохідному переході (зебрі).

    ЧитачЧитачів reply Юрій Гудок

    А автомобіль - штовхати.

    Юрій Гудок reply ЧитачЧитачів

    Ну якщо не їде. А як по іншому
  • 007

    Денис Черниш придумав нові правила дорожнього руху ПДР тепер згідно його нових правил, пішохідний перехід треба не тільки переходити а і  можна переїзжати на мотоциклі, скутері , самокаті ...., головне щоб швидкість була пішохідна( як у пішохода) дааааа, цей ч

    Черниш щей п'є напевно а не тільки курить
  • ЧитачЧитачів

    Цікаво, що Денис Черниш курить щоб таку нісенітницю гнати. Вивчився за долари і купив посаду а сам... Ех.

keyboard_arrow_up