Бруківку початку ХХ століття відкопали на Старокостянтинівському шосе

Бруківку початку ХХ століття відкопали на Старокостянтинівському шосе
  • Історики кажуть, що дорогу через Буг проклали ще на початку ХХ століття.
  • Є припущення, що через неї водили євреїв на розстріл під час війни.

Старокостянтинівський міст другий день розбирають ремонтники. Поки зривають лише асфальт. Зняли частину покриття і перед початком мосту. Саме тут знайшли історичну бруківку. Історики кажуть, що нею тут вимостили дорогу ще на початку ХХ століття.

 - Бруківку на Старокостянтинівському шосе виклали більше ста років тому. Раніше дорога на Старокостянтинів йшла через Кам’янецьку. Після розбудови у Проскурові залізничної станції, почали будувати інший шлях, - каже історик, провідний науковий Хмельницького обласного краєзнавчого музею Сергій Єсюнін. – Міст тоді був дерев’яним. Новий збудували після того, як його знищили під час війни. Але є припущення, що він міг бути бетонним ще до 1944 року. За словами одного із ветеранів, через нього їздили танки бригади, яка з 1936 року базувалася на території сучасної прикордонної академії.

Корисне посилання

Актуальні ціни на Aro у Хмельницькому на Automoto.ua.

Відео дня

"Дорога смерті"

Старокостянтинівське шосе було дорогою, через яку вели на розстріл євреїв до дендропарку у 1942-ому.  Про це розповів історик, заступник директора Державного історико-культурного заповідника "Межибіж" Ігор Западенко. Він каже, що цей шлях через річку був досить важливим транспортним сполученням. Ним возили буряк на цукровий завод й здійснювали інші перевезення.

За словами Ігоря Западенка, бруківкою були вимощені й інші дороги в місті. Під сучасною плиткою захована вона на Проскурівській. Ще в 1946 році була вона і на Подільській, яку тоді називали Купецькою. Того року, як каже історик, тут перекладали бруківку. Нею також були вимощені й інші вулиці Проскурова. Декілька з них робили німці силами радянських військовополонених під час окупації. Щоправда, бруківка там була не така, як на Старокостянтинівському. Вони використовували бутовий камінь і вимощували його більш хаотично.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Леонид Наседкин

    На велосипеде ездили по дороге шоссе с 10 лет.Ехали как в стиральной доске,поэтому очень помню.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
15:32 Які ціни на полуницю і лохину в Хмельницькому (ІНФОГРАФІКА) photo_camera 15:27 Масштабна ДТП поблизу Хмельницького: в аварію потрапило 5 авто photo_camera 14:53 Дві хмельничанки стали призерками Всеукраїнської учнівської олімпіади з біології 14:08 У Хмельницькому з 1 травня розпочнеться набір першокласників: як записатись Від читача 12:19 Відділенню інвазивної кардіології та інтервенційної радіології №1 КНП "ХОССЦ" (м.Хмельницький) - 3 роки! 14:01 Весняне прибирання: довіртесь професіоналам, замовте клінінгові послуги в Хмельницькому 13:31 Хотіла погасити кредит – натомість втратила всі заощадження жителька Шепетівщини 12:33 Медуніверситет намагався стягнути гроші за навчання з відрахованої хмельничанки, яка живе у США 11:50 Хмельницькі волонтери збирають на антену для «Мавіка» спецпризначенцям. Як долучитися? 11:45 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 11:17 Вчителя з Хмельниччини нагородили почесною відзнакою командувача ОК «Захід» photo_camera 10:29 На Хмельниччині судитимуть водія вантажівки за ДТП, у якій загинула 5-річна дівчинка 09:25 На Хмельниччині збили один «Шахед» 20:51 За погрози дружині суд відправив мешканця Хмельниччини на громадські роботи 20:11 Тато захищатиме з небес: на Шепетівщині попрощалися з воїном Юрієм Ткачуком 19:23 На Летичівщині зіткнулися дві автівки. Є постраждалі 18:50 Список 78 шкіл Хмельниччини, які можуть закрити 18:18 Воювали в гарячих точках: сім’ям загиблих воїнів вручили державні нагороди 17:45 Без води 16 квітня залишуться кілька мікрорайонів Хмельницького (АДРЕСИ) 17:15 Про оваріальний резерв жінки, вагітність й чоловіче безпліддя: інтерв’ю з репродуктологом Анною Каретною (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up