Чому перебігають дорогу біля “Либідь Плази” і що з цим робити (ВІДЕО)

Чому перебігають дорогу біля “Либідь Плази” і що з цим робити (ВІДЕО)
  • Журналісти вийшли на рейд після ДТП на Кам’янецькій.
  • Ловили пішоходів-порушників, які перебігали дорогу.
  • Що вони говорили у своє виправдання?

Вчора, 12 лютого, у Хмельницькому сталася аварія, яка викликала жваве обговорення. Близько 18:30, навпроти СІЗО по Кам'янецькій збили пішохода. Чоловік перебігав дорогу у невстановленому місці. І втрапив під колеса “KIA”. За словами очевидців, водій не встиг загальмувати, адже пішохід “кинувся просто під колеса”. В результаті “швидка” забрала пенсіонера до лікарні.

Допис про ДТП набрав на 279 позначок, 174 коментарі та 141 поширення на сторінці vsim.ua у Facebook. Обговорення події не вщухає й досі. Пишуть різне. Однак більшість користувачів впевнена, що пішоходів треба карати штрафами за подібні випадки. 

Відео дня

Журналісти vsim.ua дізналися, що 71-річного чоловіка доставили до Хмельницької обласної лікарні. У медзакладі він отримав першу допомогу та відмовився від госпіталізації. 

Можна сказати - відбувся переляком, а от наслідки могли бути куди серйозніші. До прикладу, це могло призвести до каліцтва або ж летального випадку. Що штовхає мешканців міста на ризик для власного життя, спробували дізнатися журналісти  vsim.ua. 

Хто вони потенційні “смертники”

Для цього вирушили до місця вчорашньої аварії. Як з'ясувалося, сталася вона за 50 кроків від регульованого пішохідного переходу та за 70 кроків від “підземки”. Поки ми крокували та вимірювали відстань на тій самій локації запримітили ще кілька потенційних “смертників”. Попри пожвавлений рух, вони спокійно крокували на іншу сторону дороги. Цим часом їм сигнали маршрутки та легковики. Однак повернутися і перейти в дозволеному місці, так ніхто і не наважився. 

Всіх порушників ми фільмували на камеру. За півтори години чергування помітили кілька цікавих особливостей:

  • перебігають переважно пенсіонери
  • регулярність - кожні 5-10 хвилин 
  • для порушення обирають дві локації: за 7-10 метрів від зупинки, просто біля “підземки” та навпроти магазину “Секондхенд”. 

Частина порушників вийшла саме з магазину “Секондхенд” й впевненим кроком попрямувала “на зустріч пригодам” просто на дорогу. За однією жінкою ми спостерігали хвилин 10. Вона впевнено трималася рукою за роздільну огорожу та час від часу намагалася рушити на проїжджу частину. Кілька разів поверталася та була за крок до того, щоб опинитися під колесами маршрутки. Жінку це не зупинило і свого вона таки дочекалася. Поміж машинами “прошмигнула” на інший бік дороги. Хоча за час очікування спокійно могла кілька разів дійти до дозволеного місця перетину дороги. 

На протилежному боці її й спіймали журналісти. Жінка зазначила, що вийшла з магазину і їй треба було перейти. Про дозволені переходи вона буцімто не знала. Пообіцяла виправитися, лише б на камеру не знімали. 

Ще кількох “безсмертних” пішоходів вдалося спіймати за кілька метрів донизу. Хоч до “підземки” було кілька років, спускатися в неї хмельничани не поспішали. З журналістами спілкуватися вони не хотіли: казали забрати камеру, або “по-тихому” тікали. Одна пані на запитання “Чому ви перебігли дорогу в недозволеному місці?” відповіла”: “Бо я порушниця”. В об'єктив потрапила і пані, яка одночасно намагалася прошмигнути між транспортом та щось шукала в телефоні. Ще один пішохід перебігаючи встиг підкурити цигарку. 

Всі цікаві моменти ми зібрали у відео.

Що кажуть патрульні

За півтори години на морозі ми назбирали понад 10 порушників. Потім повернулися до офісу та звернулися до патрульних. У них запитали, як часто у Хмельницькому трапляються аварії з вини пішоходів. 

Як повідомили поліцейські, на території обслуговування УПП в Хмельницькій області, за минулий рік було зареєстровано понад два десятки таких. П’ять із них - з постраждалими. 

“У даних дорожньо-транспортних пригодах 5 осіб отримало травми різного ступеня тяжкості. У порівняні з 2018 роком статистика зменшилася на 29%. Оскільки у 2018 році було зареєстровано 7 ДТП з травмованими. У них постраждало 7 осіб”, - розповіла інспектор УПП у Хмельницькій області Роксолана Середюк. 

Як пояснює Роксолана Середюк, патрульні час від часу проводять рейди та ловлять злісних порушників ПДР серед пішоходів. Однак допомагає це не дуже. Та й притягти до відповідальності їх важко. З початку 2020 року на території обслуговування УПП в Хмельницькій області, патрульними було задокументовано 60 випадків порушення вимог статті 127 КУпАП, а саме:

- за частиною 1 статті 127 (Непокора пішоходів сигналам регулювання дорожнього руху, перехід ними проїзної частини у невстановлених місцях або безпосередньо перед транспортними засобами, що наближаються, невиконання інших правил дорожнього руху) КУпАП зафіксовано 59 порушень (санкція передбачає попередження або накладення штрафу у розмірі 51 гривні);

- ще одного порушника спіймали за частиною 2 статті 127. Він проїжджав дорогу  у не встановленому місці на велосипеді. За що отримав штраф у розмірі 85 гривень.

На порушників патрульні склали відповідні постанови. Третина з них була саме на хмельничан, які перебігали дорогу біля “Либідь Плази”.

Що може зробити влада

З побаченого ми зрозуміли, що “стукати” до свідомості недобросовісних пішоходів марно. Тому із сумною статистикою звернулися до начальника відділу організації безпеки дорожнього руху управління ЖКГ Хмельницької міської ради Олександра Ковальчука. Він запропонував кілька ідей, які допоможуть убезпечити пішоходів на даній локації від них же самих.

Поки всі проєкти не затвердженні, а реорганізація пішохідної зони біля “Либідь Плази” відкладається на невизначений час. Чиновник додав, що у 2020 році коштів на ці плани не виділили. Як же боротися із сумною статистикою та порушенням ПДР, що скоюють пішоходи? Верховна Рада пропонує збільшити штрафи. Про це ми писали раніше в матеріалі В Україні можуть збільшити штрафи для пішоходів: ви за чи проти?.

Друзі, як гадаєте, збільшення штрафів допоможе достукатися до злісних порушників?

Опитування

Ви підтримуєте збільшення штрафів?

Свої варіанти розв'язання проблеми, пишіть у коментарях на нашому сайті.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (82)
  • WonderAndr

    Убрать забор, расчертить наземные пешеходные переходы, установить светофоры.
  • Николай Бабчинський

    Треба шоб був штраф 500 грн тоди задумаються чи перебигати
  • Віталій Українець

    встановити по центру паркан-або штраф 300грн!
  • Anatoly Valchuk

    Штрафувати, як колись. Це швидко відівчить перебігати. Штраф зробіть невеличкий, десь 5 грн. Побачите результат :)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області 20:48 Де в Хмельницькому не буде світла 23 квітня (АДРЕСИ) 20:21 Школярі з Хмельницького зустрілися з американським режисером та обговорили проблему булінгу 19:38 1,4 мільярда на сміття. Головне з інвестиційної програми «Спецкомунтрансу» 19:08 У Хмельницькому патрульні знайшли наркотики у пасажирки авто 18:23 Бійка у розважальному закладі Шепетівки закінчилась реанімацією 17:42 На Хмельниччині оголосили підозру чоловіку, який відрубав голову собаці 17:09 Зеленський вручив орден «Золота Зірка» дружині полеглого Героя Руслана Пруса 16:46 Померла 8-річна Каріна з Кам’янця. Рідним треба допомога photo_camera 16:16 За необережне вбивство двох лісівників житель Шепетівщини отримав вирок 15:41 У Хмельницькому не знайшли підозрюваного, який причетний до отруєння собак 15:16 Хмельницьку обласну службу зайнятості очолив новий керівник 14:46 У Симчишина найвища: рейтинг зарплат мерів сусідніх міст (ІНФОГРАФІКА)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up