«Добрий» і «злий» суддя: як Хмельницький апеляційний суд вирішує долю п’яних водіїв (ІНФОГРАФІКА)

«Добрий» і «злий» суддя: як Хмельницький апеляційний суд вирішує долю п’яних водіїв (ІНФОГРАФІКА)
Ілюстративне фото
  • Хмельничан чи не щодня ловлять п’яними за кермом.

  • Більшість із них міськрайонний суд визнає винними та призначає покарання.

  • Дехто з цим не погоджується та йде до апеляційного суду скаржитись.

  • Що з цього виходить, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Майже кожного дня хмельничани попадаються п’яними за кермом. Дехто з них відмовляється проходити тест на алкоголь, маючи ознаки сп’яніння. Трапляється, що водії п’ють одразу після того, як потрапляють у ДТП. Відповідальність за це все передбачає стаття 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Адмінпротоколи за цією статтею складають поліцейські.

Після оформлення протоколи направляють до суду. Саме служителі Феміди мають визначити, чи дійсно у діях водія є склад правопорушення. Коли його знаходять, призначають покарання. КУпАП за різними частинами статті 130 передбачає штраф у розмірі від 10 200 до 40 800 гривень. Також несумлінні водії можуть позбутися прав керування автомобілем на термін від 1 до 10 років. Крім того, можуть конфіскувати й саму машину.

Раніше ми вже досліджували те, як справи нетверезих водіїв розглядають у Хмельницькому міськрайонному суді. Як виявилося, оформленим за 130-ю водіям призначають покарання у 68% випадків. Варто зазначити, що термін притягнення до відповідальності за статтею 130 становить три місяці. Якщо протягом цього часу не призначать покарання, справу закривають. Матеріал з інфографіками можна переглянути за посиланням.

Відео дня

Після винесення рішення судом першої інстанції постанову про притягнення до відповідальності можна оскаржити у Хмельницькому апеляційному суді. Він розглядає справи з усіх судів першої інстанції Хмельницької області. Ми вирішили дізнатися, як справи щодо статті 130 розглядають в апеляційній інстанції. Для цього проаналізували всі рішення з початку 2019 року. При цьому використовували єдиний реєстр судових рішень.

Усі рішення можна поділити на три групи:

  • задоволення скарги на рішення суду першої інстанції, тобто визнання водія невинуватим та скасування покарання (зелений колір на інфографіках)

  • відхилення скарги, тобто визнання водія винуватим та залишення призначеного покарання чинним (червоний колір)

  • відхилення скарги, тобто визнання водія винним, та звільнення від відповідальності через завершення терміну притягнення (жовтий колір)

Про статистику винесення рішень суддями Хмельницького апеляційного суду дізнавайтеся з інфографік. У них можна переглянути рішення всіх суддів, які розглядали скарги за статтею 130. Також є статистика за кожним із місяців цього року та дані з початку року в цілому. Після інфографік є витяг зі статті 130 КУпАП.

Стаття 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції

Частина 1. Керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, а також передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп'яніння чи під впливом таких лікарських препаратів, а так само відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції,

— тягнуть за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік і на інших осіб — накладення штрафу в розмірі шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Частина 2. Повторне протягом року вчинення будь-якого з порушень, передбачених частиною першою цієї статті,

— тягне за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі однієї тисячі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права керування транспортними засобами на строк три роки і на інших осіб — накладення штрафу у розмірі однієї тисячі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

Частина 3. Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яка двічі протягом року піддавалася адміністративному стягненню за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують її увагу та швидкість реакції, за відмову від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції,

— тягнуть за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі двох тисяч чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права керування транспортними засобами на строк десять років і на інших осіб — накладення штрафу у розмірі двох тисяч чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

Частина 4. Вживання водієм транспортного засобу після дорожньо-транспортної пригоди за його участю алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі (крім тих, що входять до офіційно затвердженого складу аптечки або призначені медичним працівником), або після того, як транспортний засіб був зупинений на вимогу поліцейського, до проведення уповноваженою особою медичного огляду з метою встановлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують його увагу та швидкість реакції, чи до прийняття рішення про звільнення від проведення такого огляду,

— тягне за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі однієї тисячі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк п’ятнадцять діб, з позбавленням права керування транспортними засобами на строк три роки.

Частини 5 та 6 стосуються морських та річкових суден.

Читайте також: «П’яний липень»: яких водіїв визнавав винними Хмельницький міськрайонний суд (СПИСОК)

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Юрій Петрович

    Адекватно суддя апеляційного суду розглядає справи. Відмова від освідчення на місці зупинки - а потім??? На що сподіваються такі водії, що встугнуть у дві години з часу зупинки пройти тест в медзакладі???Чи відшукають "кінці" і "порішають" справу???
  • Марія

    Супер! Дуже цікаво. Радує, що більшість таки залишають рішення першої інстанції в силі. П’яні за кермом - потенційні вбивці. І мають нести відповідальність
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up