Хмельницькі волонтери не мають чим заправляти авто

Хмельницькі волонтери не мають чим заправляти авто
  • Тепер допомогу возять втричі рідше

  • Причини -  обмеження на продаж пального та довжелезні черги на заправках.

 

Гуманітарні вантажі та допомогу військовим волонтери Хмельниччини тепер возять чи не втричі рідше через брак пального. Водії стоять в чергах за двадцятьма літрами бензину чи солярки по три години. Цього пального не вистачає навіть на одну поїздку. Про це Суспільному розповідає голова Хмельницької громадської організації «Захист-об’єднання волонтерів» Катерина Луцик.

Володимир приїхав власним транспортом у волонтерський хаб з черговим вантажем. Чоловік розповів, аби заправити машину на дозволені 20 літрів, простояв в черзі на заправці 4 години.

Відео дня

Фото Суспільне Поділля

На складі хабу чекає відвантаження чергова партія допомоги. За словами волонтера Хмельницької громадської організації «Захист-об’єднання волонтерів» Олександра, це адресна гуманітарна допомога військовим та цивільним, якої ті дуже чекають.

«Люди чекають на допомогу. Іноді телефонують, питають, коли їде, а чому так довго. Вони дуже хвилюються», - говорить Олександр.

Як розповіла голова організації Катерина Луцик, гуманітарні вантажі відправляли з Хмельницького через день: це тепловізори, квадрокоптери, також волонтери переганяють автівки для військових.

Але тепер, через брак пального, волонтери їздять рідше.

«Зараз катастрофічна ситуація, тому що пального дуже не вистачає. В Польщі, в місті Тарнові є волонтерський хаб, куди звозять вантажі з різних країн світу: це військове взуття, військова амуніція, продукти довготривалого зберігання, все, що зараз треба. Ми не змогли забрати цей вантаж, тому що не знайшли пального», - розповіла Катерина Луцик.

За її словами, іноді на заправках водії та оператори йдуть назустріч, можуть пропустити поза чергою, але то нечасто, і проблему це не вирішує, оскільки продають пального лише по 20 літрів.

«В середньому, на одну поїздка до кордону, нам потрібно 60 літрів пального в одну сторону. На автозаправках більше ніж 20 літрів не дають, в них чітка вказівка є», - каже Катерина.

За словами координаторки громадської організації Лесі Стебло, на тижні волонтери, які рушили з допомогою до військових на передову, вимушені були просити пальне в українських бійців, бо на заправках його не було, а баки були порожні.

«Ми розуміємо, в країні складна ситуація, але цей механізм потрібно врегулювати. Потреби військових не зменшуються. Що волонтерам робити в цій ситуації?», - говорить Леся Стебло.

Координатор організації Віталій Шевченко каже: дотепер хмельничани привозили й приносили пальне каністрами для потреб волонтерів, та воно закінчується.

Зі слів експерта з енергетичних питань Геннадія Рябцева, пального на Хмельниччині найближчим часом не побільшає, і така ситуація в усій Україні.

«До війни три чверті нафтопродуктів завозилися в Україну з Росії, Білорусі. Для волонтерських організацій єдиний вихід - налагодження контактів з організаціями, які сприяють закупівлям. На жаль, держава не допоможе в цьому.  В Києві є мережі, які знімають обмеження для низки організацій: надзвичайників, тероборони, швидких», - сказав Геннадій Рябцев.

Водіїв Хмельниччини просять не їздити власним транспортом без нагальної потреби.

«Якщо є можливість не виїжджати на автомобілі, то  не виїжджайте. Робіть поїздки тільки ті, які дійсно необхідні», - говорить начальник Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Гамалій.

За його словами, пальним забезпечують тільки комунальний транспорт та автівки критичної інфраструктури. Експерт з енергетичних питань каже: дефіцит пального триватиме до завершення війни.

Читайте також:

 

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Юрій Гудок

    Це зрозуміло. Тому що за +10грн за літр заправляють Інших просто

keyboard_arrow_up