Хто у Хмельницькому відповідає за дорожню розмітку, якої часто немає (ФОТО)

Хто у Хмельницькому відповідає за дорожню розмітку, якої часто немає (ФОТО)
Проспект Миру, «Сілістра». Розмітка фарбою
  • Розмітка на вулицях міста різна — десь новенька, десь її зовсім немає.

  • З початку року комунальники вже встигли поновити її на понад чотирьох десятках вулиць.

  • Працювати планують до кінця вересня.

  • Тим часом приписи про поновлення розмітки вже пишуть патрульні.

Зараз на багатьох дорогах Хмельницького можна побачити неякісну дорожню розмітку. Десь вона лише трохи потерта, десь її не видно зовсім, ніби й ніколи не було. Лише у деяких місцях вона є чіткою та зрозумілою для учасників руху. І така ситуація повторюється з року в рік. Особливо це відчувається після зимового періоду. З потеплінням комунальні служби потроху починають наводити лад на дорогах.

За стан дорожньої мережі у Хмельницькому відповідає управління житлово-комунального господарства та підпорядковане йому комунальне підприємство по будівництву, ремонту та експлуатації доріг. Саме працівники останнього проводять ямковий ремонт, ставлять дорожні знаки і малюють розмітку на вулицях. Про ситуацію з дорожньою розміткою ми запитали начальника відділу організації безпеки дорожнього руху управління ЖКГ Олександра Ковальчука.

За словами чиновника, на відновлення дорожньої розмітки у 2019 році з міського бюджету виділили 4,314 мільйона гривень. Нанесенням розмітки займається КП «БРЕД». У підприємства є монтажно-операційна дільниця, у якій працюють близько десятка робітників. Вони займаються нанесенням розмітки фарбою. Для нанесення розмітки пластиком залучають підрядників, адже у підприємства немає потрібного обладнання. Для проведення робіт потрібні певні погодні умови — суха погода та температура не менше 15 градусів тепла.

Відео дня

Олександр Ковальчук розповів, що традиційним матеріалом для розмітки є фарба. Таку розмітку потрібно поновлювати щонайменше один раз на півроку, адже на такий термін служби вона розрахована. Однак є фактори, які цей термін скорочують:

  • інтенсивний рух транспорту

  • протиожеледні суміші та пісок

  • поганий стан асфальтового покриття

Якщо на певній ділянці запланований ремонт асфальту, то розмітку не наносять, навіть якщо вона вже у поганому стані. Роблять це після завершення ремонту.

Альтернативою фарбі є пластик. Він тримається довше, але й коштує дорожче. Термін його служби становить не менше трьох років. Вартість одного квадратного метра розмітки пластиком становить 522 гривні. Для порівняння, квадратний метр розмітки фарбою коштує 130 гривень. Відрізнити їх можна за рельєфом — розмітка фарбою гладка, а розмітка пластиком нерівна.

Наносити пластик почали кілька років тому. Це робили під час капітальних ремонтів на Гарнізонній та Чорновола. Минулого року наносили при проведенні поточного ремонту суцільним методом на Панаса Мирного, проспекті Миру (від Панаса Мирного до Бандери), Бандери (від Зарічанської до Прибузької) та Кам’янецькій. 

Цьогоріч нанесення розмітки почали у травні. Її вже встигли поновити на понад 40 вулицях. Наприклад, на Кам’янецькій, Толстого, Гагаріна, Трудовій, Інститутській, Молодіжній, Зарічанській, Свободи та Подільській.

Триватиме нанесення розмітки до кінця вересня. Скільки саме її нанесуть, залежить від того, на скільки вистачить виділених коштів. Проте розмітку обов’язково поновлять на всіх магістральних вулицях. Наприклад, Кам’янецькій, Бандери, проспекті Миру, Зарічанській, Старокостянтинівському шосе, Трудовій, Вінницькій, Шевченка, Свободи, Соборній, Купріна, Інститутській, Львівському шосе, Толстого. Тобто практично на всіх вулицях, де є громадський транспорт. Також нанесуть на більшості пішохідних переходів, де дозволить стан асфальтного покриття, зокрема біля шкіл та інших дитячих закладів.

Планують наносити й розмітку пластиком — переважно на тих вулицях, де проводитимуть капітальний ремонт та поточний ремонт суцільним методом. Йдеться про такі місця:

  • вулиця Бандери від вулиці Озерної до Зарічанської

  • проспект Миру від ПАТ «Хмельницькгаз» до вулиці Бандери

  • вулиця Свободи (капітальний та поточний суцільним методом там проводили минулого року)

  • Старокостянтинівське шосе від Зарічанської до Прибузької

  • вулиця Подільська від Кам’янецької до Соборної

  • пішохідні переходи на вулиці Свободи

Олександр Ковальчук розповів, що від хмельничан, зокрема водіїв, надходять звернення щодо нанесення розмітки на різних вулицях міста. Так, зверталися щодо нанесення нової розмітки на вулиці Свободи від Зарічанської до Водопровідної, де вона стерлася. Прохання хмельничан виконали та нанесли нову. Надходили звернення і від поліції, зокрема щодо розмітки біля дитячих закладів.

У патрульній поліції Хмельницької області є окремий відділ, який займається питаннями безпеки дорожнього руху. Зокрема, працівники відділу перевіряють стан дорожньої розмітки. Про те, як це відбувається, ми запитали у його начальника Василя Апостола. Він розповів, що стан дорожньої розмітки контролюють візуально, адже спеціальних приладів для цього немає.

За державним стандартом розмітку потрібно поновлювати, коли вона зношена на понад 30%. Однак приписи на поновлення складають, коли розмітка виглядає зношеною на 50% чи більше. Направляють їх балансоутримувачу дорожньої мережі. У Хмельницькому це управління житлово-комунального господарства.

Згідно з договором, за дороги у місті відповідає КП «БРЕД». Після направлення припису за державними стандартами на усунення недоліків дається 30 днів. Якщо недоліки розмітки не усувають вчасно, поліцейські складають протокол за статтею 188-28 КУпАП (нею передбачений штраф від 255 до 340 гривень). З початку року проводили комісійні обстеження стану доріг. За результатами складали приписи на усунення недоліків, зокрема й щодо розмітки. Але адмінпротоколів ще не складали.

 

Друзі, проходьте опитування діліться вашою думкою у коментарях. Чи влаштовує вас стан розмітки у Хмельницькому? На яких вулицях потрібно нанести нову розмітку? Чи ризикували ви потрапити у ДТП через поганий стан розмітки?

Фото у веб-версії сайту зібрані у галереї. Натискайте на неї та гортайте, щоб переглянути знімки.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (15)
  • Sergiy Bukovskiy

    Стосовно розмітки. Відповідальних за це треба притягнути до кримінальної відповідальності, бо гарантовано вона має бути після нанесення 6 місяців, а збирається за 1,5. Її бадяжать і наносять. Чиновники, що приймають таку роботу в долі. Гроші просто крадуть!!!
  • Sergiy Bukovskiy

    Стосовно розмітки. Відповідальних за це треба притягнути до кримінальної відповідальності, бо гарантовано вона має бути після нанесення 6 місяців, а збирається за 1,5. Її бадяжать і наносять. Чиновники, що приймають таку роботу в долі. Гроші просто крадуть!!!
  • Sergiy Bukovskiy

    Стосовно розмітки. Відповідальних за це треба притягнути до кримінальної відповідальності, бо гарантовано вона має бути після нанесення 6 місяців, а збирається за 1,5. Її бадяжать і наносять. Чиновники, що приймають таку роботу в долі. Гроші просто крадуть!!!
  • Николай Тымчук

    Якщо порахувати,то вигідно наносити пластик.Він наноситься на три роки-520грн.,а фарба на півроку-130грн.Рахуйте.

    Stepan Tanasiychuk reply Николай Тымчук

    1. Пластику вистачає довше ніж на три роки
    2. Ніхто не наносить в нас фарбою розмітку кожні півроку. Добре, якщо раз в рік.

    В результаті виходить на одно, але нереально все зразу пластиком зробити.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:01 Хмельниччину засипало снігом: яка ситуація на дорогах (ВІДЕО) play_circle_filled 12:37 Посмертна донорка з Шепетівки врятувала життя чотирьом людям photo_camera 12:04 На Хмельниччині жінка під час обіду зарізала чоловіка 11:40 Чи буде сніг? Прогноз погоди у Хмельницькому на 20-23 березня Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 11:14 П’яний водій насмерть збив хмельничанку і втік: що йому загрожує 10:22 Смертельна ДТП у Старокостянтинові: водій врізався у дерево 09:05 Негода на Хмельниччині: водіїв просять утриматись від далеких поїздок 20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up