Матері загиблого військового відмовили у пільговому проїзді: деталі

Матері загиблого військового відмовили у пільговому проїзді: деталі
  • Син Лариси Оберемок загинув на Луганщині минулого року.
  • Жінка має так зване "чорне" посвідчення, яке дає право пільгового проїзду.
  • Цього тижня їй відмовили у безкоштовному проїзді. Розповідаємо про інцидент.

Лариса Оберемок - матір загиблого захисника з Вінниччини. Жінка близько 15 років проживає у Хмельницькому.  Кілька місяців тому пані Лариса отримала так зване чорне посвідчення, яке надає право на пільги, встановлені законодавством України. Додамо, що воно є безстроковим і діє на всій території України. 

Лариса Оберемок звернулась до журналістів vsim.ua. Хмельничанка розповіла, що раніше безперешкодно могла користуватись правом пільгового проїзду в громадському транспорті. Але одного разу їй відмовили. Що каже пасажирка і як коментують перевізники?

“Я в своєму автобусі пільговиків перевозити не буду”

Випадок трапився цього понеділка, 13 листопада. Мова йде про автобусний маршрут №2 сполученням Ракове-Гречани. Лариса зайшла до автобуса на зупинці “Офіс-центр” - їхала до залізничного вокзалу. Пригадує, як завжди пред’явила посвідчення кондуктору. 

Відео дня

-  Це посвідчення у мене кілька місяців. Я прочитала, що можна їздити безкоштовно. До цього я вільно ним користувалась в маршрутках, тролейбусах, навіть в електричці їхала безкоштовно. Завжди всі нормально реагували. Я сіла, показала посвідчення, як завжди. Кондуктор мені каже: “Я в своєму автобусі пільговиків перевозити не буду, крім учасників бойових дій”. Я дістала 12 гривень, заплатила і сіла. Нічого не запитувала і сваритись не хотіла. Подумала, може я щось неправильно зрозуміла, - розповідає журналістці vsim.ua Лариса Оберемок. 

За словами жінки, вона не писала жодних скарг стосовно цього випадку.  Мовляв, хоче просто почути думку людей. “Я ж не одна така, в кого син загинув на війні. Він також був учасником бойових дій”, - додає пані Лариса. 

Як коментують перевізники?

Автобусний маршрут № 2 раніше обслуговувало комунальне підприємство “Хмельницькелектротранс”, з 2019 - приватне підприємство «АвтоГаз-Захід». Ми звернулись за коментарем до управління транспорту і зв’язку Хмельницької міськради, аби дізнатись, що робити в такому випадку хмельничанам.

Керівник управління Костянтин Костик пояснив, що чим більше є конкретних даних стосовно події, тим краще й оперативніше можна буде розібратись і провести перевірку. Тобто, одразу після такого інциденту слід було звернутись до управління транспорту зі скаргою і повідомити конкретний маршрут, місце, орієнтовний час і номерні знаки транспортного засобу. 

-  Якби пасажирка звернулась до нас одразу після події, ми могли б по “гарячих” слідах розібратись у ситуації. Бажано, щоб вона прийшла до нас або надіслала скаргу на електронну скриньку й описала ситуацію. Щоб цю інформацію ми могли надати перевізнику. Він, у свою чергу, б провів перевірку і за її результатами ми могли з’ясувати причину. Можливо були свідки, які могли підтвердити цю події, - каже Костянтин Костик. 

Загалом в управлінні підтвердили, що згідно законодавства це посвідчення надає право пільгового проїзду в громадському транспорті. 

Що таке чорне посвідчення?

Посвідчення члена сім’ї загиблого військовослужбовця може бути сіре або чорне.

Сіре посвідчення видається родичам, якщо військовий загинув у зв’язку із захистом Батьківщини або виконанням службових обов’язків у зоні бойових дій.

Чорне ж посвідчення передбачено для родичів військових, які загинули під час проходження військової служби (у небойових ситуаціях також). 

 Чорне посвідчення дає право на:

  • санаторно-курортне лікування;
  • отримання в позачерговому порядку житла за потреби в поліпшенні житлових умов;
  • 50% знижку плати за користування житлом (квартирної плати) та плати за комунальні послуги (водопостачання, газ, електричну, теплову енергію та інші послуги);
  • отримання землі для будівництва приватних житлових будинків;
  • безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту загального користування (крім таксі) у межах адміністративного району за місцем проживання, залізничного та водного транспорту приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів за наявності посвідчення встановленого зразка, а також 50% знижка при користуванні міжміським залізничним, повітряним, водним та автомобільним транспортом відповідно до закону;
  • надання місцевими радами позачергово місця дітям у дитячих закладах за місцем проживання.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (11)
  • Костя Хмельницький

    Чорти! Спустіться на землю! А то вам поможуть.
    Буде ,як у пісні . Горіла сосна!
  • Oleksandr

    Нелюди, автобус великий всім місця вистачить. А міська рада має не розказувати що треба було відразу, а на камеру спиати представника перевізника - возять чи ні і все тут. Слава герою, співчуття рідним. А саме головне що ці пільги давно мають бути монетизовані - щоб люди отримували гроші і самі витрачали на якого хочуть перевізника або цифровізовані - щоб перевізнику реально відшкодовувалися суми, тоді проблєм не буде.
  • viktor

    А не пора цих перевізників відстрілювати,та ще сімчишин розплодив автобуси,а де тролейбуси
  • Василь Саврій

    Відповідь костика, замилювання очей, ніхто ні по ніяких слідах розслідувати нічого не буде, тільки валідатор і єдиний квиток вирішать усі проблеми

keyboard_arrow_up