“Мене не пустили в 5 тролейбусів”: перший день роботи спецтранспорту в Хмельницькому

“Мене не пустили в 5 тролейбусів”: перший день роботи спецтранспорту в Хмельницькому
  • Спеціальні рейси тролейбусів почали курсувати сьогодні, 14 липня.
  • Скористатися ними можна лише за наявністю певних документів чи спецквитка.
  • Чи працює все так, як передбачалося, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Транспортні конфлікти у Хмельницькому почалися разом із карантином. Сприяло цьому одночасне перевезення обмеженої кількості осіб та відміна пільгового проїзду. Згодом останнє відновили, а пасажирів дозволили перевозити більше - стільки, скільки є сидячих місць в салоні.

Та й на цьому “війни” між пасажирами не закінчилися. Через обмежену кількість людей, яких можна перевозити, хмельничани зіткнулися зі складнощами добирання на роботу. Із відповідними скаргами стали звертатися до міської ради. Мовляв, майже всі вільні місця в транспорті окуповують пільговики. Тож працюючим нічого не залишається, як стовбичити на зупинках в очікуванні вільного транспорту. Перевірити, що відбувається в тролейбусах у годину-пік, вирішили журналісти vsim.ua. Більше про це читайте тут. 

“Пільгові посвідчення в спецрейсах не діють”

Тим часом у міськраді вигадали, як вирішити “транспортні війни” між містянами. Для цього впровадили спеціальні рейси тролейбусів, яких є 12. Саме стільки додаткових “рогатих” виїхали на вулиці Хмельницького сьогодні, 14 липня. Курсувати вони будуть по буднях: із 07:00 до 09:30 та від 17:00 до 19:00. 

Відео дня

Маршрути спеціальних рейсів та кількість тролейбусів на кожному з них: 

  • 3 «Озерна — Ракове» — 1 
  • 7А «Катіон — Ракове» — 3
  • 8А «Гречани — Озерна» — 1 
  • 10 «Озерна — Торговий центр» — 1 
  • 11А «Катіон — Озерна» — 2 
  • 13 «Гречани — Ракове» — 1 
  • 14 «Катіон — Автостанція №2» — 1
  • 15 «Староміська — Болбочана» — 1 
  • 17 «Катіон — Автостанція №1» — 1

У розпорядженні міської ради йдеться, що скористатися проїздом можна за наявності спецквитка, довідки з місця роботи або посвідчення донора чи відповідної довідки. 

Раніше заступник міського голови Андрій Бондаренко журналістам vsim.ua уточнив, що пільгові посвідчення у спецрейсах не діятимуть. Він додав, що спецквитки для користування спеціальними рейсами видавати більше не будуть.

Ми перевірили, як працює транспорт у перший день нововведень. Для цього поспілкувалися із пенсіонеркою, яка хотіла скористатися вранці тролейбусом, а також проїхалися на одному з “рогатих” самі. Що змінилося в роботі хмельницького транспорту, читайте далі. 

Пенсіонерку не пускали в транспорт

63-річна Валентина їздить щоранку навідувати в міську лікарню свою мати. Для цього пенсіонерка користується громадським транспортом. Ще вчора, каже, могла доїхати туди й назад без проблем. А сьогодні наткнулася на неприємність. 

Більше години жінка була в стінах лікарні. Згодом рушила на зупинку. Пункт її призначення - Львівське шосе. Свій маршрут Валентина спланувала із пересадками. Мовляв, добратися до необхідного їй місця з вулиці Шевченка складно.

Про те, що сьогодні почали діяти спецрейси, пані Валентина не знала. Тож із спокійною душею чекала на тролейбус. Коли “рогатий” під’їхав, жінка рушила до дверей. А там - кондуктор, який пускає в салон лише за наявністю спецквитка чи іншого документа. Валентина озирнулася і побачила табличку із написом: “Спецрейс”. Довго не думаючи, жінка рушила чекати на транспорт далі. Та й тут не склалося. У всіх наступних 4 тролейбусах у проїзді їй теж відмовили. Сісти вдалося лише у шостий. Та й там пустили спершу тих, хто мав відповідну перепустку. 

“Спершу пускаю зі спецквитками, а потім пенсію”

До слова, зміни торкнулися і тих “рогатих”, на яких немає таблички “спецрейс”. Журналісти проїхалися на одному з таких, а саме на тролейбусі № 7А («Катіон — Ракове»). Точка відправлення - кінцева зупинка “Катіон”. До салону зайшли кілька пасажирів. У жодного із них не попросили що-небудь пред’явити. Окрім пенсіонерів, які показали кондуктору пенсійний.

Тролейбус минає одну, дві, три зупинки. При цьому зупиняється не на кожній. Бо бажаючі зайти чи вийти є не завжди. Допоки доїхали до вулиці Інститутської, в салоні було близько десятка пасажирів. Серед них були як молоді люди, так і пенсійного віку. Найбільше зайти до транспорту виявилося охочих на зупинці “Філармонія”. Більшою частиною із них були пенсіонери. “Маску одягаємо, посвідчення пред’являємо”, - каже до них кондуктор. 

До цього часу майже всі вільні місця були зайняті. Однак вже на наступній зупинці вони звільнилися. В результаті - зайшло ще кілька пенсіонерів. Один із них показати своє посвідчення відмовлявся. Тож діло дійшло майже до конфлікту. Та кондукторка із суворим поглядом все ж змусила пенсіонера його пред’явити. Щось пробурмотівши, дідусь сів на вільне місце.

Згодом ми поцікавилися у кондуктора про сьогоднішню ранкову роботу транспорту. За словами жінки, людей пенсійного віку не меншає. Та коли охочих зайти в салон багато, пріоритет надається тим, хто має спецквиток чи інший документ.

  • Коли пасажирів багато, спершу пускаю зі спецквитками, а потім пенсію, - каже кондуктор.

Друзі, а ви вже користувалися спеціальними рейсами тролейбусів?

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (110)
  • Марина Мантуляк

    Ніхто не перевіряє спец квитки, головне кондуктору, щоб заплатили гроші, а чи ти їдеш на базар чи на роботу, нікого не цікавить
  • Анатолий Ладынский

    Дуже цікавий проект...Я був свідком,що у так звані спец.тролейбуси не пускали пенсіонерів,хоча у салоні не було ні одного*!)пасажира.Це відбувалося на ж.д. вокзалі.Біля 19 години.Т-си що обслуговують 14,7. 7_А і т.д.Або платіть,або стійте-Це коментарі кондукторів.Питання-ЩО ЦЕ БУЛО??

    PutnickFree reply Анатолий Ладынский

    Модератор вдруге видаляє мій коментар, мабуть відео очі муляє, попробую без відео...
    Це називається "правильний кондуктор чітко виконує інструкцію", після 19:00 буде пускати і скаржитися немає підстав ;)
    Одного разу ще у квітні я один їхав в тролейбусі, бо в інших не було спецквитків, "принципова" попалася кондукторка.
  • Marina Koval

    Я нічого не маю проти старших ,але через їх продаж голосів ми ні до чого доброго не дойдем

    PutnickFree reply Marina Koval

    Модератор, що знову не сподобалося, чому видалений мій коментар,
    про "продажних" пенсіонерів можна писати, а про прихильників ЗЕ не можна?
  • Ivan Supryaga

    Шановні хмельничани, дозвольте таке питання. Мені 29 років, я не належу до жодної з груп ризику по covid-19 та не є пільговиком. Тобто, людина далеко не похилого віку. Зрозуміло, що певна частка тролейбусів у Хмельницькому зараз курсують в режимі спецрейсів. Чи велика ймовірність, що мені, досить молодій людині, яка з якихось причин приїде до Хмельницького, відмовлять у проїзді в п'яти тролейбусах поспіль, як цій пенсіонерці? Навіть якщо будуть вільні місця для сидіння. Завчасно дякую за відповідь.

    PutnickFree reply Ivan Supryaga

    і якому "вахтеру" заважав мій коментар, кондуктор - "хазяїн тролейбуса", адміністратор якщо видалив мою відповідь - не полінися, напиши відповідь людині, а не просто мишкою клацнув і задоволений!

    Ivan Supryaga reply PutnickFree

    Якщо не важко, продублюйте будь ласка.

    PutnickFree reply Ivan Supryaga

    спробую, я вже не пам'ятаю як деяких "особливих" кондукторів назвав, нецензурних слів точно не було, може на цей раз не видалять ;)
    Якщо будуть вільні місця - не відмовлять, переважна більшість кондукторів навіть в режимі "спецрейсу" пускають всіх хто готовий платити, у т.ч. пенсіонерів і інші категорії пільговиків, грошей не беруть тільки зі своїх колег, коли бажаючих зайти явно більше ніж вільних місць можуть згадати за "спецперепустки", але часто не заморочуються, їм головне гроші взяти.

    Ivan Supryaga reply PutnickFree

    Щиро Вам дякую!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up