На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч

На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч
Ілюстративне фото
  • Комунальне підприємство по зеленому будівництву і благоустрою має відшкодувати збитки власнику «Mercedes-Benz».

Хмельницькі комунальники мають відшкодувати майже 80 000 гривень власнику авто, на яке впало дерево. 

Інцидент трапився 6 квітня минулого року. Тоді поблизу гаражного масиву на автомобіль на Mercedes-Benz моделі Е280 впало дерево. Автівка зазнала механічних пошкоджень. Власник звернувся до суду. Він подав позов на комунальне підприємство, яке відповідальне за стан зелених насаджень у місті, а також виконком міської ради про відшкодування завданих збитків.

Суд першої інстанції визначив, що відповідачем у справі є комунальне підприємство по зеленому будівництву і благоустрою міста, тому з нього стягнув моральну й матеріальну шкоду. Як повідомляє Хмельницький апеляційний суд, мова йшла про такі суми:

Відео дня
  • 69 043 гривні майнової,
  • 5 000 гривень моральної шкоди
  • 5 667 гривень витрат, пов`язаних з проведенням експертизи, інвентаризації земельної ділянки, встановленням метеопоказників.

Підприємство оскаржило рішення суду. Просило його скасувати й відмовити у позові. Комунальники вважали, що місцевий суд не взяв до уваги складні погодні умови й місце події. 

Мовляв, територія біля гаражного масиву, на якій ростуть дерева, не відводилася у постійне користування підприємству рішенням міської ради, а самі насадження не передавалися на його баланс. Протягом 2023 року ніхто не звертався до КП щодо аварійного стану дерев та необхідності їх видалення чи санітарного очищення.

Окрім того, за даними синоптиків того дня у Хмельницькому спостерігались небезпечні погодні умови: мокрий сніг, дощ, налипання мокрого снігу, а також сильні пориви вітру – 15-20 м/с, що відповідає І рівню небезпечності (жовтий).

Комунальники також зазначали, що відповідно до акту обстеження якісного стану дерева, воно не мало ознак аварійності. Відтак вважають, що воно впало внаслідок складних погодних умов. 

«Покладаючи на КП по зеленому будівництву і благоустрою міста обов`язок по відшкодуванню заподіяної позивачу майнової та моральної шкоди, суд першої інстанції правильно врахував, що дерево, яке впало на автомобіль позивача, було розташовано на землях комунальної власності, та відповідно до частини 5 статті 28 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» перебувало на балансовому обліку КП», – йдеться у постанові апеляційного суду.

Врешті попереднє рішення залишилось без змін. Апеляційну скаргу комунальників Хмельницький апеляційний суд відхилив. Відтак підприємство має відшкодувати збитки. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Юрій Гудок

    На фото авто марки Шкода. Подивіться на значок на дисках коліс)))

    Анастасія Бевз reply Юрій Гудок

    Під світлиною вказано, що це просто ілюстративне фото

keyboard_arrow_up