“На швидкості в 150 зніс наших синів на тротуарі”: шепетівчанин під наркотиками вбив двох юнаків у ДТП

“На швидкості в 150 зніс наших синів на тротуарі”: шепетівчанин під наркотиками вбив двох юнаків у ДТП
Фото з сайту ГУ НП у Вінницькій області
  • Двоє хлопців товаришували змалку. Того дня йшли до клубу, коли на них налетіла машина. 

  • В одного розроблений череп, в іншого зламані всі кістки. 

  • Водій — мешканець Хмельниччини — був під наркотиками та бідкався, що розбив машину.

  • Родичі загиблих кажуть, він військовий і постарається “зам’яти” справу. 

Калюжа крові, засипана піском, розкидані уламки металу, скло від автомобіля, понівечений металевий паркан, який не втримав сильного удару… Все це тепер нагадує про страшну аварію, яка сталась 12 вересня у селі Ксаверівка. Місцеві мешканці — родичі двох загиблих в тій ДТП — розповіли “Фактам” все, що тоді відбулося. 

“Просто зніс наших синів на тротуарі”

Неподалік Вінниці водій автомобіля «Opel Vectra» на шаленій швидкості збив на тротуарі двох молодих хлопців — 20-річного Євгена Семенюка та 19-річного Сергія Данильченка. Обоє — мешканці Ксаверівки. Того дня хлопці допомагали носити урожай картоплі. Ввечері Сергій зайшов до Євгена і разом вони вирушили в сторону клубу, де зазвичай збиралась молодь. Від будинку встигли пройти пару десятків метрів. І тоді все почалось, згадує один із родичів юнаків. 

Фото: "Факти"

Аварія сталась о 20.20 вечора. Водій легковика рухався зі сторони Хмельницького на Вінницю. Камера, яка встановлена у селі, зафіксувала його швидкість — 150 кілометрів на годину. Дорога була освітлена, це повідомляють і очевидці, які оперативно прибігли на місце. На заокругленій ділянці дороги він не вписався у поворот і наїхав ззаду на хлопців, які рухались тротуаром. Після того зачепив сусідські ворота, машину у повітрі прокрутило і розвернуло. Вона зупинилась боком. 

Відео дня

— А хлопці полетіли в іншу сторону, Євген своїм тілом зніс металевий знак. Приземлився він біля огорожі пам’ятника в центрі Ксаверівки, загинув миттєво. Далі у кущах квітів лежав Сергій, який ще подавав ознаки життя. Його ще встигла забрати карета швидкої допомоги, але він дорогою помер. У нього був зламаний хребет, пошкоджені всі внутрішні органи, велика крововтрата. Такі ж травми і у Жені, тільки сильно потрощений череп, жодної вцілілої кісточки, — розповів «Фактам» дядько загиблого Євгена Віктор Довгий. 

Місцеві кажуть, удар був такої сили, що один із хлопців зніс собою металевий знак. Юнаків відкинуло за десяток метрів від місця удару, від важких травм вони загинули. Сам же водій — 37-річний житель Хмельниччини — досі навіть не попросив вибачення у згорьованих родин. 

“Що сталось, то сталось. А в людини он машина побита”

Місцеві, які стали свідками трагедії, пригадують, що поведінка водія на місці аварії їх відразу насторожила. Кажуть, в нього сіпались руки, очі скляні, наче він перебував під дією чогось забороненого. На місці у нього намагались взяти аналіз крові, але не могли побачити результат через те, що вона згорталась. 

— Навіть якщо людина в стресі, все одно буде кілька її краплин, а тут — жодної. Як потім пояснили медики, таке буває тоді, коли людина вживає наркотики, або ж хворіє на ВІЛ/СНІД. Він навіть не підійшов до хлопців, не цікавився їхнім станом. Жодної нотки співчуття. А відразу став комусь телефонувати й бідкався, що «біда, машину розбив сильно». А за те, що забрав два життя, двох молодих, здорових у розквіті сил захисників, цвіт нації — то про це жодного слова!  — додає батько загиблого Євгена Василь Семенюк. 

Спочатку водій говорив, що їхав із Шепетівки до Вінниці, забирати родину, згодом, кажуть очевидці, вже придумав, що спішив до нареченої у Вінницю, щоб одружитись. Після цього на місці трагедії з'явилась невідома жінка. За словами Василя Семенюка, шепетівчанин наказав їй будь-яким шляхом забрати важливий пакет у машині. 

— На жаль, ми вже пізніше зрозуміли, що там могли бути наркотики. Чому за цим не слідкували слідчі та дозволили жінці полізти до салону автівки — питання відкрите. Коли потім вона підійшла до вбитих горем родичів, то без жодної емоції співчуття випалила: «Що сталось, то сталось. А в людини он машина побита». Ви тільки уявіть, як нам це все було чути? Мало того, що ні за що загинули молоді люди, у батьків вирвали шматок серця, а тут такий цинізм у вічі! Люди чули як водій комусь дзвонив і хвалився: «Братки, порішаємо». Ви то вирішите, а нам вже дітей ніхто не поверне! — додає пан Василь. 

Експертиза підтвердила, що водій був під наркотиками

Дядько одного із загиблих, Віктор Довгий, поїхав супроводжувати горе-водія у вінницький наркодиспансер.

– Там з'явився чоловік, який представився військовим. Де саме він працює — ми не знаємо, — розповідає Віктор Довгий. — Він, скоріш за все, вже мав розмову з винуватцем трагедії. Я чув, як цей чоловік комусь подзвонив і розповів версію, що начебто водій обганяв вантажівку і з-за неї вискочили Женя та Сергій. Тому він випадково їх збив. Почувши це, я підійшов до цього чоловіка і запитав в нього, чи не соромно брехати? Тим паче хіба можна робити об’їзд з правої сторони, на повороті, у населеному пункті, де слід рухатись зі швидкістю 50 кілометрів на годину? 

Невдовзі стали відомі результати аналізу — із 10 компонентів наркотичних речовин, які досліджуються, вісім зразків були позитивними, розповів Віктор. Це підтверджує, що водій був у стані наркотичного сп’яніння, вів себе неадекватно та й умисно наїхав на хлопців. 

— Бо навіть жодного сантиметру гальмівного шляху ніхто так і не знайшов, хоча дорога ґрунтова і добре видно. Крім того, вже є версія, що водій може замітати сліди, прикриваючись серцевим нападом, — додає чоловік.

“Собака лежав коло господаря, поки тіло не забрали”

Сергія Данильченка та Євгена Семенюка поховали в один день на місцевому кладовищі в Ксаверівці. Попереду несли коровай, гільце, було море квітів та сліз. 

— Хлопці товаришували з дитинства, в одній школі вчились, разом рибалили, відпочивали і мріяли стати на ноги. Веселі, виховані, працьовиті — такими їх всі характеризували, — зі сльозами на очах каже мама Сергія Олена Данильченко.

Євген закінчив училище у Вінниці, здобув спеціальність будівельника. Підробляв на хлібокомбінаті пакувальником, паралельно із Сергієм, який теж обрав аналогічну спеціальність. Разом займались ремонтами і будівельними роботами. 

Євген - зліва, Сергій - справа. Фото: "Факти"

— У мого Сергія 10 років тому тато помер, то ж він був опорою та втіхою для мене та дочки. Планував одружитись зі своєю коханою, яка замість весільної сукні одягнула чорну… Женя обожнював тварин. Особливо свого собаку Толіка, який теж після аварії прибіг на місце і ліг біля свого господаря. Й лежав коло нього, поки тіло не забрали. А цей водій проявив себе гірше тварини…— згадує мама загиблого. 

Місцеві кажуть, трагедія сколихнула не лише Ксаверівку, а й всю область. Попри те, що в селі є камери, дорожні знаки і небезпечний поворот, водії продовжують їздити із забороненою швидкістю, нерідко не звертаючи уваги на місцевих, яким доводиться довго чекати, коли їх хтось пропустить на переході. 

Чому патрульні тут не чергують та хоча б одного із таких порушників не оштрафують? Сергія та Євгена вже не повернеш, але якщо спустити на гальма цю справу, то жертвами можуть стати інші. Ми не хочемо кривавих коштів. Тільки добитись справедливості. Бо тоді заради чого живемо і гинуть кращі сини та доньки на війні? — питає мама Сергія. 

"Ні каяття, ні вибачень..."

Нагадаємо, моторошна ДТП за інформацією поліції відбулась на автодорозі «Стрий — Кропивницький — Ізварине». 

Тоді 37-річний водій “Opel Vectra”, житель Хмельницької області, не впорався з керуванням, виїхав на узбіччя дороги та збив двох пішоходів. У результаті аварії 19- та 20-річний юнаки загинули. А сам водій отримав незначні травми. Тоді ж його посадили до СІЗО, а авто забрали на арештмайданчик. 

За інформацією рідних загиблих, водія “Opel” звати Віктор К, він 1985 року народження. Родом із Шепетівки. 

— Раніше він був засуджений на рік до умовного покарання. Він має відношення до військової служби і начебто через тиждень мав відправлятись на війну, бо перебував у резервістах. На місці слідчий в нього цікавився, з якої він військової частини, хто командир. Служив він раніше, чи ні, герой, чи не герой — то значення не має. Бо у цьому горі він вчинив дуже підло, ні каяття, ні вибачень, — додають рідні Сергія та Євгена.

Далі більше — мультитест показав наявність у водія наркотичного сп'яніння. Поки ж у поліції очікують результати забору крові на наявність наркотиків в організмі. Водія тримають під вартою та відкрили кримінальне провадження, повідомили в поліцейському управлінні Вінниччини “Фактам”. Рідні та близькі вбитих впевнені — справу водій намагатиметься «зам'яти» і відбудеться незначним покаранням.

Довідка:
За цим фактом поліція розслідує провадження за ч. 3 ст. 286 Кримінального кодексу України (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, що спричинили загибель кількох осіб). За таке правопорушення передбачене покарання — до 10 років позбавлення волі.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Інна Дуцька

    Такий непотріб потрібно було забити на місці і покласти біля тих хлопців.Там ніякого каяття за скоєне не буде.То вже кончене створіння якому все похер.Дуже шкода хлопців.Царство небесне та вічний спокій.

keyboard_arrow_up