Нові правила для електросамокатів у Хмельницькому: хто буде контролювати і чому не штрафуватимуть

Нові правила для електросамокатів у Хмельницькому: хто буде контролювати і чому не штрафуватимуть
Ілюстративне фото
  • Правила для водіїв особистого електротранспорту схвалили у міськраді.

  • Запитали у влади та поліції, як будуть контролювати їхнє дотримання.

У Хмельницькому прийняли правила користування особистим електротранспортом, до якого належать, до прикладу, електросамокати, гіроскутери та сегвеї. Відповідне рішення депутати міськради ухвалили минулого тижня, 9 вересня.

Загалом в Україні користування таким транспортом не врегульоване. У Правилах дорожнього руху окремих норм щодо цього немає, однак ті ж електросамокати набувають все більшого поширення. Відповідно, й нарікань на їх та їхніх водіїв все більше.

Серед основних норм правил, які прийняли у міськраді, є такі:

Відео дня

А хто ж має контролювати дотримання цих правил? Штрафів законодавством за порушення не передбачено, відповідно, на місцевому рівні їх також не може бути.

З цього приводу журналіст vsim.ua звернувся до виконувача обов’язки начальника управління транспорту міськради Сергія Шепурева. Він розповів, що контролем дотримання правил займатимуться патрульна поліція, комунальні підприємства «Муніципальна дружина» й «Парки і сквери міста Хмельницького», а також саме управління транспорту.

Поліція та «Муніципальна дружина» у разі виявлення порушення зупинятимуть громадян та проводитимуть профілактичні бесіди. «Парки і сквери міста Хмельницького» займатимуться контролем роботи операторів прокату електросамокатів. З останніми укладатимуть договори, і якщо вони їх порушуватимуть, управління ініціюватиме їхнє розірвання.

Інспектор управління патрульної поліції Оксана Назар підтвердила, що патрульні будуть контролювати дотримання цих правил. У випадку виявлення порушників з ними проводитимуть профілактичні бесіди. Штрафувати при цьому не можуть, оскільки до Кодексу України про адміністративні правопорушення зміни поки не вносилися.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Віка Ковтан

    Ну зрозуміло тепер
  • Андрей Рюмшин

    А толку тоді з цих правил якщо немає відповідальності. За такою аналогією тоді потрібно відмінити усі штрафи і покарання для водіїв авто а обмежитись усним попередженням бо якось не гарно одних карають а інших ні
  • Vito Kareno

    Основне щоб ці самокатери по пішоходних зонах не їздили! Бо в нас якось виходить все за рахунок пішоходів, велосипеди їздять по пішоходних зонах, самокати  їздить, машини паркується!
  • Читач99

    А про шоломи нічого немає, ще не доросли чи не змогли вивчити правила використання електросамокатів в інших країнах?

keyboard_arrow_up