Парковки в Хмельницькому можуть стати платними

Парковки в Хмельницькому можуть стати платними
  • Рік тому влада розірвала угоди з приватниками і зробила шість парковок міста безкоштовними.   
  • З безкоштовних місць одні водії зробили стоянки, поки інші, шукаючи парковку, стають у заборонених місцях.  
  • Поліція безсила проти злісних порушників, а в мерії тим часом вирішили повернути плату за зайняті місця. 

Щомісяця у Хмельницькому купують в середньому 1000 авто. Такі статистичні дані наводили в сервісному центрі МВС у 2016 році. І є тенденція до збільшення. Якщо в травні минулого року купили 820 автівок, то в липні -  1020 нових та вживаних авто. Понад 70 відсотків машин, які купили хмельничани – легковики. І місць для паркування у місті всім не вистачає. 

Профілактика і недосконалі закони

Рік тому, коли патрульні поліцейські тільки почали працювати у Хмельницькому, перш за все вони намагалися боротися з завзятими порушниками правил паркування.
Спочатку обмежувалися попередженнями. Але  зараз стали більш радикальними. І щомісяця штрафують близько 250 водіїв, які залишили свій автомобіль у невстановленому місці. У більшості випадків, як кажуть правоохоронці, водії пояснюють, що просто не знайшли іншого місця для паркування. Але штраф від 255 до 510 гривень порушникам виписують. 

Патрульні часто обмежуються профілактичними бесідами із порушниками.

Відео дня

 - На початку роботи патрульної поліції ми частіше проводили профілактичну роботу з водіями, які неправильно паркували авто. Зараз ми вже більше штрафуємо. Коли водій вже втретє попадається на порушені, то вже ніяка розмова не допоможе. В деяких проблемних зонах міста ситуація із паркуванням покращилася. Але загалом по місту вона ще не така, як хотілося б, - розповідає заступник начальника Управління патрульної поліції у місті Хмельницькому ДПП лейтенант поліції  Олег Роо. - Місць для паркування дуже не вистачає. Особливо в центрі. По іншим районам ситуація більш-менш в нормі. Хіба на Львівському шосе є проблеми, коли працює ринок.

Читайте по темі: Чистка вулиць Хмельницького: Як поліція із хаотичним паркуванням розбирається

Бувають випадки, що патрульні хочуть покарати за порушення правил, але не можуть. Кажуть, що все через недосконале законодавство. Мовляв, не завжди реально доказати, що саме цей водій здійснив правопорушення, навіть якщо його авто стоїть пішохідній зоні. До прикладу, так було на «стометрівці».

Поки водії паркують свої авто безкоштовно.

Шість зон, де брали гроші
У період з 2012 по 2016 роки у Хмельницькому працювали 6 місць для платного паркування. Вони були в оренді у приватних підприємців.  Частину заробленого віддавали до міського бюджету. До прикладу, у 2014-ому це приносило місту щомісяця близько 60 тисяч гривень. І сума постійно зростала, оскільки збільшувалася мінімалка. Та уже майже рік паркування коштів до бюджету не приносить. З підприємцями розірвали угоди через невиконання ними усіх вимог. парковки стали безкоштовними. 

  • Грушевського, східна сторона від території обласного літературного музею до Проскурівської, західна та східна сторона від початку території дитсадку № 45 «Ялинка» до Примакова (53 місця)
  • Соборна, східна сторона від території обласного виробничого управління меліорації і водного господарства до Подільської, таксомоторна зупинка «Дитячий світ»(29 місць)
  • Львівське шосе, північна сторона від виїзду з стоянки ринку «Ізіда» до входу в ринок «ВВК Поділля-2», від входу в ринок «Тіса» до території будинку № 8 (130 місць)
  • південна сторона Проскурівської від Свободи до Володимирської (45 місць)
  • південна та північна сторона проспекту Миру від Трудової до АЗС (47 місць)
  • привокзальна площа залізничного вокзалу (46 місць)

Парковки віддадуть комунальному підприємству 

З весни минулого року влада думає над тим, що робити із зонами для паркування. Поки у мерії не можуть віднайти якогось рішення. Але планується, що на двох парковках знову братимуть плату з водіїв.

Біля автовокзалу №1 знову братимуть гроші за парковку.

 - Дві зони для паркування вирішили надати нашому підприємству. Це на Львівському шосе і біля першого автовокзалу. Це будуть місця, де буде стягуватися плата за паркування. Уповноважили робити це наше підприємство. Паркомати ставити дуже дорого й грошей на це в нас немає. Тому плануємо використовувати мобільні термінали. Водії зможуть карткою розрахуватися за час стоянки. Буде картка і в паркувальника. Він буде її використовувати, якщо в людини буде лише готівка. Наш працівник буде брати гроші, припустимо 7 гривень за годину, й буде розраховуватися своєю карткою. Потім ці кошти він буде закидати на цю ж картку, - головний інженер КП по організації роботи міського пасажирського транспорту Володимир Гульман.

На підприємстві ще не визначилися із термінами, коли почнуть стягувати гроші за паркування. Надіються, що запрацює все цього року. Також комунальники кажуть, що, можливо, з часом можуть запровадити плату за парковку й в інших місцях.

«Штрафування - недієвий метод»

Дмитро Беспалов, експерт з питань транспорту, викладач Київського національного університету будівництва і архітектури

- Платна паркова не має мати на меті лише заробіток. Місто на цьому рідко коли має великі прибутки. Платна паркова – це перш за все інструмент управління транспортною системою міста. Наприклад, є дві вулиці поряд. На одній постійно великий трафік, а на іншій навпаки. В такому випадку можна підняти вартість паркування на першій, а на іншій залишити старий. І ринковим методом трафік перетече з однієї вулиці на іншу. Є ще один спосіб: зробити ціни на паркування в центрі більш високими. Тоді містяни можуть відмовитися від поїздки, якщо порахують це не вигідним. Це можливість пересадити людей на громадський транспорт. Якщо в Хмельницькому парковки безкоштовні, значить влада не контролює трафік в місті. Це неправильно.  А просто штрафувати чи займатися евакуацією неправильно припаркованих авто не можна. Це не дієвий метод. Щодо методу збору коштів, який хочуть запровадити в Хмельницькому, то він має корупційні ризики. Не можна так робити, коли людина ходить із терміналом і збирає гроші. Та ще й на такій малій кількості парковок. Для Хмельницького це надто мало. Виглядає це ніби якесь затикання дир.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Сергій Якубенко

    В нас влада спочатку робить а потім думає. от і маємо те шо маємо проблемо з трафіком і непонятки з парковками. рішати їх ніхто не буде бо то потрібно напрягтися
  • Valera Rosanov

    Правильно сказав експерт. ходити з терміналом і рубати капусту то є корупція. в нас же місто цим славиться і свабода косить бабло любими методами поки ше при владі. але то не на довго
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up