Прокат електросамокатів у Хмельницькому: які ціни та що з зонами для паркування (ІНФОГРАФІКА)

Прокат електросамокатів у Хмельницькому: які ціни та що з зонами для паркування (ІНФОГРАФІКА)
Фото ілюстративне
  • Найвищу ціну за прокат електросамоката в Хмельницькому пропонує Bolt.
  • Які ще є служби, яка вартість і що з зонами для паркування в місті?
  • Дізнавайтеся в матеріалі. 

У Хмельницькому функціонує 4 служби, які надають право оренди транспорту. Таким чином, містяни можуть скористатися самокатами, що припарковані на вулицях Хмельницького. 

Обрати транспортний засіб, що знаходиться найближче до місця перебування людини, можна за допомогою спеціальних додатків. Тоді варто сплатити вартість активації та проїзду за 1 хвилину. Які ж у Хмельницькому працюють служби, що вони пропонують та за скільки — розповідаємо в цьому матеріалі. 

Cлужби та ціни 

Jet.ua

Відео дня

Знайти електросамокат від Jet.ua можна за допомогою додатку. Він доступний як для Android, так і для iOS. Перед орендою варто оглянути самокат на видимі пошкодження. Тоді відсканувати QR-код. Самокат увімкнеться після натискання на кнопку "Почати поїздку". 

Для початку руху варто двічі відштовхнутися ногою і натиснути ручку "газ" з правого боку керма. У службі оренди радять перевірити справність самоката і обов’язково гальма. На це є 60 секунд, які будуть зараховані в вартість оренди в разі, якщо пошкодження не будуть виявлені. Якщо ж завершити оренду протягом хвилини - гроші буде повернуто.

Вартість активації електросамоката - 9 гривень. За хвилину проїзду —  3 гривні. У компанії зазначають, що тарифи динамічні та можуть змінюватись в залежності від попиту. 

Kobi

Kobi пропонує завантажити додаток для користувачів Android чи iOS. Тоді слід поповнити електронний гаманець. Після чого знайти самокат на вулиці або через додаток. Щоб його розблокувати, треба відсканувати QR-код. А після поїздки - сфотографувати електросамокат за допомогою додатку. Згодом натиснути “завершити поїздку”. 

Ціна за активацію транспорту — 9 гривень. Вартість за хвилину проїзду — 3 гривні. 

ПРОКАТайся

Ця служба електросамокатів працює так само як і вище описані. Слід завантажити додаток, знайти на мапі доступні транспорти, відсканувати QR-код й користуватися. Від інших служб міста ПРОКАТайся відрізняється пропозиціями тарифів. А саме — “стандарт” та “безкоштовна посадка”.

Тариф “стандарт” — 9 гривень за активацію та 2,99 гривні за хвилину. “Безкоштовна посадка” — 0 гривень за активацію та 3,5 гривні за хвилину. Обрати електросамокат за тарифом можна за допомогою додатку. Він доступний на Android та iOS.

Bolt

Ця служба електросамокатів, на відміну від попередніх, з’явилася у Хмельницькому лише в травні минулого року. Додаток пропонує обрати найближчий вільний самокат до місця знаходження людини. Його можна попередньо зарезервувати.

Ціна – 9 гривень за розблокування. Та 3,20 гривні за хвилину поїздки. І це найвища ціна з-поміж усіх операторів. 

Парковки для електросамокатів у Хмельницькому та оплата за них

Проєкт рішення виконавчого комітету щодо упорядкування місць розташування парковок опублікували ще в травні 2023 року. Ним передбачено, що у різних мікрорайонах містах відводиться 72 земельних ділянки для розміщення електросамокатів. Площа кожної — 5,2 квадратного метра. На кожній з ділянок обов’язково має бути інформаційна табличка. Про місця парковок в різних мікрорайонах ми повідомляли вам раніше. 

Щоб дізнатися, яка ситуація із цим питанням наразі, журналістка vsim.ua звернулася до заступника міського голови Миколи Ваврищука. За його словами, питанням впорядкування парковок для прокатних сервісів самокатів в місті продовжують активно займатися. На найближчому засіданні виконкому розглядатимуть формування тарифу для паркування. Також протягом наступних кількох тижнів наноситимуть дорожні розмітки.

Як додав Микола Ваврищук, за залишення самокатів у невизначених зонах – штрафуватимуть. 

Нагадаємо: у вересні 2022 року, Хмельницька міська рада ухвалила правила використання легких електричних транспортних засобів, до яких належать і електросамокати. 

Основні положення цих правил для водіїв самокатів:

  • їздити потрібно на велодоріжках чи велосмугах, а у разі їхньої відсутності — по правій смузі проїжджої частини
  • встановлене обмеження швидкості до 20 км/год
  • дітям до 10 років можна їхати на електросамокаті у супроводі дорослих, а дітям від 10 до 16 років самостійно їздити можна лише на тротуарах, пішохідних доріжках з дотриманням швидкості до 10 км/год
  • на пішохідному переході потрібно переводити самокат в руках
  • заборонено перевозити пасажирів
  • заборонено їздити у навушниках чи відволікаючись на телефон
  • заборонено паркувати електросамокат на велодоріжках, пандусах, перед входом/виходом з будівель, поблизу світлофорів і зон виїзду автомобілів екстрених служб, на газонах, зупинках та на тротуарі, ширина якого менша за 1,5 м
  • транспортний засіб обов’язково має бути обладнаний звуковим сигналом та світлоповертачами
  • у темну пору доби рухатися треба з увімкненим ліхтарем або фарою. Для більшої безпеки рекомендується вдягнути шолом
  • якщо електросамокат взятий на прокат, то потрібно перевірити його технічну справність. 

Читайте також: Деталі смертельної ДТП в Хмельницькому районі, в якій зіткнулися пікап і вантажівка

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Алексей Малюта

    Приберіть  "хлам" із тротуарів. Пройти - неможливо. Вам, для цього виділили місця... І, не так як - Де, захотіли там і припаркували... СКОТИНЯКИ !!!

keyboard_arrow_up