«П’яним море по коліна»: хмельницькі водії не бояться нових штрафів

«П’яним море по коліна»: хмельницькі водії не бояться нових штрафів
  • В середньому щодня у Хмельницькому оформляють трьох водіїв за кермування у нетверезому стані.
  • Більшість з них поповнюють бюджет міста немалими штрафами.
  • Але той, хто оскаржує постанови патрульних, може "вийти чистим із води".
  • За минулий рік майже три сотні справ по 130-ій судді закрили.

Патрульна поліція щодня внюхує алкоголь від хмельницьких водіїв. Їх кількість не стала меншою навіть коли грошове покарання за водіння “під мухою” підняли із 3 400 до 10 200 гривень.

Штрафи зросли, п’яних не зменшилося

Редакція vsim.ua зібрала статистичні дані по оформлених 130-их в період роботи патрульної поліції. Порівняли кількість порушників до введення нових штрафів та після. Цифри вказують на те, що кількість водіїв, яких впіймали п'яними за кермом, не зменшилася.

Відео дня

Винні поповнюють бюджет міста 

У більшості випадків патрульні знаходять водіїв “під мухою” випадково. Зазвичай зупиняють автомобіль через порушення ПДР. Уже під час спілкування із водієм поліцейські можуть помітити в нього ознаки сп'яніння. Після цього пропонують йому пройти тест на алкотестері “Драгер”. Водій може подути в алкотестер або ж відмовитися від процедури. Якщо він не хоче пройти тест на місці зупинки, то його везуть у медзаклад. Якщо й там водій відмовляється, то на нього автоматично оформляють адмінматеріали за 130-ою. Також вони складаються в разі виявлення в крові водія більше 0,2 проміле алкоголю.

Далі водій має сплатити штраф або ж може оскаржити постанову патрульних в суді. 

За даними патрульної поліції, від сплати за адмінпорушення скарбничка міста Хмельницького поповнилася майже на 6 мільйонів гривень. Це дані за минулий рік і два місяці 2017-ого. Найбільше бюджет наповнюють саме порушники статті 130 КУпАП. Чимало справ ще перебувають на розгляді в судах. То ж сума може збільшитися. 

- У 2016-ому патрульна поліція направила до суду 1357 матеріалів по 130-ій статті КУпАП. Більшість із них вже розглянуто судом. По 1074 прийнято рішення про накладення стягнень. Інші були закритті через сплив строків, відсутність доказів чи неявку свідків. Є й такі, які досі розглядаються, - розповідає vsim.ua речник патрульної поліції Хмельницького Роман Мартинюк.

«Потрібно відмінити норму в 0,2 проміле»

Нові штрафи і ризик втратити водійські права не відлякують порушників. В чому ж причина, vsim.ua запитали в експерта.

Віктор Козоріз, віце-президент Громадської організації «Товариство учасників руху».

- Підвищення штрафів працює лише протягом певного періоду. Проходить 3-6 місяців і про них починають забувати і знову зловживати алкоголем й сідати за кермо. Також є категорія водіїв, на яких не діють жодні штрафи. Навіть якщо смертну кару введуть за п’яне водіння, їх це не зупинить. В когось є зв’язки в правоохоронних органах або людина просто самовпевнена і думає, що з нею нічого не станеться. Цих людей потрібно виявляти заздалегідь. Перед отриманням водійських прав людина має пройти  медичний огляд. Саме на цьому етапі потрібно виявляти тих, хто схильний до вживання алкоголю чи наркотиків і не допускати їх до водіння. Зараз таку довідку можна спокійно отримати чи навіть купити з доставкою додому. Ще одна причина, відчуття безкарності. Яке б не корумповане було ДАІ, раніше воно виконувало велику санітарну функцію. Водії знали, що їх в будь-який момент без причини можуть зупинити і принюхатися. Зараз патрульні мають дев’ять причин для зупинки автомобіля. Й серед них немає якоїсь профілактичної, щоб перевірити на стан сп’яніння. А такі перевірки мають бути. Потрібний тотальний контроль на дорозі. Через його відсутність  водії відчувають безкарність і зловживають цим.Не можна забувати і про масштаби п’янства в Україні. Ми займаємо одне з перших місць за цим показником. Реклами алкоголю занадто багато у нашому житті. А побачити пропаганду за здоровий спосіб життя практично неможливо. Взагалі потрібно ввести нульову терпимість до вмісту алкоголю в крові. Сьогодні вона становить 0,2 проміле. Часто водії думають, що трішки алкоголю їй не зашкодить і вона вкладеться в норму. Тому потрібно, щоб будь-який вміст алкоголю в крові ставав приводом для притягнення до відповідальності.

Читайте також: 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (11)
  • Антіпко

    Ці штрафи ввели для показухи. типу ми шось робимо. а реальних дій задля вирішення проблеми ніхто й не думає робити
  • Мастер Автополив

    Внюхують сабаки друг у дружки під хвостом.

    А полиція виявляє або тестує.
  • Антіпко

    Пяними їздять дурні, мажори або дурні мажори
  • Маляр Штукатур

    Хоч 50 штук штрафу хай зроблять, бухих за кермом це не зупинить

    Олег reply Маляр Штукатур

    суд і так всіх виправдає. чого вони нервують?

    Антіпко reply Олег

    Через те і бухають. Бо згають чуть шо відмажуться

    Сергій Якубенко reply Антіпко

    Згоден. Що не п'яний в суді, то чудак при посаді чи багатенький сина

    Маляр Штукатур reply Олег

    ще яка суддя попадеться. Бо є принципові

    Олег reply Маляр Штукатур

    Я вас прошу. Де ви принципових з такими зарплатами бачили?

    Сергій Якубенко reply Олег

    Суддя принциповий тільки коли йому не платять. Коли є грошовий інтерес то він всі докази забракує і мєнтів винними зробить, шо ті невинного чоловіка важного потривожили
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up