Розмітку пішохідних переходів у Хмельницькому наносять всупереч ПДР та стандарту: чому так

Розмітку пішохідних переходів у Хмельницькому наносять всупереч ПДР та стандарту: чому так
  • За чинними нормами, «зебра» повинна бути лише на переходах без світлофорів.

  • Однак у Хмельницькому її наносять також на регульованих переходах.

Кожен пішохідний перехід у Хмельницькому позначений дорожньою розміткою. Найчастіше це «зебра» — лінії, розміщені впоперек напрямку руху пішоходів. Цю розмітку застосовують і для пішохідних переходів зі світлофорами. Втім, чинний державний стандарт та Правила дорожнього руху цього не передбачають.

Як має бути?

Державним стандартом 2587:2010 передбачено, що нерегульовані пішохідні переходи, тобто без світлофора, мають бути позначені «зеброю». Вона буває звичайною білою, білою-червоною або ж білою з тонкими поперечними смугами.

Той же стандарт передбачає, що регульовані пішохідні переходи, тобто зі світлофором, мають бути позначені штриховими лініями з обох боків. Є також додатковий варіант — з тонкими червоними лініями. Те ж саме, що й державний стандарт, передбачають Правила дорожнього руху.

Відео дня

Як є у Хмельницькому?

Фактично в Хмельницькому розмітку типу «зебра» використовують для всіх пішохідних переходів, а не тільки для регульованих. Про це журналістам vsim.ua розповів начальник відділу з безпеки дорожньої інфраструктури департаменту інфраструктури Хмельницького Олександр Ковальчук.

— Ми почали малювати «зебру» на регульованих пішохідних переходах, тому що та розмітка, яка передбачена ДСТУ, ніякої ролі для безпеки не грає. У всьому світі на світлофорах малюється «зебра», така ж сама, як і на нерегульованих переходах. Зараз за ДСТУ у нас мають бути смужки по краях пішохідного переходу, але їх не видно. Ми робимо «зебру», це всупереч цьому нормативу, — розповів чиновник.

За словами Олександра Ковальчука, у темну пору доби краще видно людину, яка переходить дорогу по «зебрі», оскільки білі смуги відбивають світло, яке на них потрапляє. До слова, комунальники зобов’язані погоджувати всю розмітку, яку наносять на дороги, з управлінням патрульної поліції. Хоч такий підхід до позначення пішохідних переходів і суперечить ПДР та ДСТУ, хмельницькі патрульні все ж погоджують подані проєкти.

Начальник сектору безпеки дорожнього руху управління патрульної поліції Юлія Бойко пояснила журналістам vsim.ua, що таку розмітку погоджують, тому що вона прямо не заборонена:

— Немає прямої заборони на те, що її не можна наносити. Так, «зебра» наноситься там, де нерегульований, там, де регульований, має бути пунктирна лінія з двох боків. Але прямої заборони наносити її немає, вона нічим не забороняється. «Зебра» більше привертає увагу, аніж пунктирна лінія. Пішоходу зрозуміліше, що в нього на дорозі, і водій краще звертає увагу, — розповіла Юлія Бойко.

Аналогічний підхід до організації руху застосовують у Вінниці. А от київські патрульні такі пропозиції тамтешніх комунальників не підтримують. Варто також зазначити, що державне підприємство «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» 11 лютого цього року схвалило новий стандарт щодо дорожньої розмітки.

Ним передбачено, серед іншого, запровадження «зебри» для всіх переходів, а не тільки переходів зі світлофорами. У презентації розробника стандарту зазначено, що розмітка типу «зебра» має кращу видимість. Стандарт набуде чинності 1 серпня цього року.

Опитування

Чи варто малювати «зебри» на пішохідних переходах зі світлофорами, хоч це й суперечить ПДР та ДСТУ?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Artem Schkopp

    Давно обратил на это внимание, что у нас перестали правильно переходы рисовать года с 2017. Думал, коммунальщики правил не знают. А это, оказывается, специально, и клали они на ПДД, потому что так у эуропи. Примут новый стандарт - рисуйте по нему. А пока даже полосы для движения общественного транспорта отделяют белой, а не желтой сплошной, объясняя это отсутствием желтой краски, считаю себя в праве по ним передвигаться (там, где это не запрещено знаками)
  • Віталій Малий

    на зебрі гірше зчеплення коліс
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up