«Зелені хвилі» на вулицях Хмельницького: що це таке та як працює

«Зелені хвилі» на вулицях Хмельницького: що це таке та як працює
Фото з архіву редакції
  • Одним зі способів полегшити рух транспорту є налаштування світлофорів.

  • Спіймавши «зелену хвилю», водій може проїхати вулицю без зупинок.

  • Втім, це працює лише за відсутності заторів.

На вулицях Хмельницького триває впровадження «зелених хвиль». Це поняття означає таку схему світлофорного регулювання, за якої вулицю можна проїхати без зупинок, тобто постійно на зелений сигнал світлофора. При цьому авто має рухатися з певною швидкістю.

Зараз «зелені хвилі» впроваджені на Кам’янецькій, Грушевського, Свободи, Трудовій, проспекті Миру, Бандери, Подільській, Свободи, Прибузькій, Вайсера, Проскурівській та Старокостянтинівському шосе. Налаштувати «зелену хвилю» в обох напрямках складно, тому рух проти «хвилі» паралельною смугою, як правило, є повільнішим.

Напрямок «зеленої хвилі» залежить від часу доби та найбільшого потоку транспортних засобів. Про це журналістам vsim.ua розповів начальник відділу з безпеки дорожньої інфраструктури департаменту інфраструктури Хмельницького Олександр Ковальчук. Для вулиць, наближених до центру міста, «зелена хвиля» полегшує рух до нього в ранкову годину-пік та від нього — у вечірню.

Відео дня

— Суть «зеленої хвилі» в тому, що світлофор перемикається через деякий проміжок часу. Тобто всі вони між собою пов’язані і кожен світлофор вмикається з певною затримкою. Одночасно зробити в обох напрямках «зелену хвилю» дуже важко, тому що відстані не збігаються між перехрестями. Тому ми, як правило, робимо «зелену хвилю» в одному напрямку, який є більш пріоритетним. Наприклад, вранці рух у нас іде з боку проспекту Миру в центр міста і у нас «зелена хвиля» розрахована в цьому напрямку. В другій половині дня рух іде в зворотному напрямку, ми «зелену хвилю» переводимо в той же режим, — розповів Олександр Ковальчук у коментарі журналістам vsim.ua.

Інша ситуація, якщо вулиця наближена до виїзду з міста. В такому випадку «зелену хвилю» налаштовують таким чином, щоб полегшити виїзд з міста. Відповідно, в’їзд у місто внаслідок цього є більш ускладненим у порівнянні зі смугою, на якій є «зелена хвиля». У Хмельницькому «хвилі» розраховані на швидкість авто в близько 50 кілометрів на годину. Раніше налаштування були іншими — 45 кілометрів на годину. Важливо також, щоб на дорозі не було заторів, інакше зловити «зелену хвилю» не вдасться.

«Зелена хвиля» призначена не тільки для полегшення руху транспорту, а й для дотримання безпеки. Її швидкість збігається з лімітом швидкості в населених пунктах. Відповідно, якщо водій його не дотримуватиметься, то постійно потраплятиме на червоний сигнал світлофора.

Нагадаємо, що раніше ми розповідали вам про те, як рухається транспорт вулицями Хмельницького залежно від часу доби. Про це читайте в окремому матеріалі.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (56)
  • Саша Легай

    Ага особливо десь біля 9.00, як зловиш хвилю біля Юності і стоїш до 10.00 в хвилі щоб до Плази доїхати. Зате з 24.00 до 6.00 їдеш спокійно навіть в червоній хвилі.
  • Василий Розуман

    Хвилю на морі легше впіймати еніж в Хм.
  • Кирилл Именин

    Повертаю з Перемоги на Проспект і біля повороту на П. Мирного стою хвилину на червоне. Тільки починаю їхати і майже завжди стою хвилину на червоне на перехресті з вул. Свободи. Далі червоне на медтехніці. Через 200 м хтось обов'язково натисне кнопку на пішохідному світлофорі біля гімназії #2. Те саме по Трудовій. Про що ви говорите, які зелені хвилі...
  • Ruslan Bronislavovich

    На кам'янецькій не раз попадав,правда з самого ранку, коли трафік ще слабенький. Працює)

keyboard_arrow_up