Світлофор для велосипедистів з’явився у Хмельницькому (ВИПРАВЛЕНО)

Світлофор для велосипедистів з’явився у Хмельницькому (ВИПРАВЛЕНО)
  • Пристрій розміщений на перехресті Прибузької та Старокостянтинівського шосе.

  • Він має три кольори та зображення велосипеда у кожній секції.

На вулицях Хмельницького останніми роками з’являється все більше шляхів для велосипедистів. Вони бувають двох типів — велодоріжки, коли облаштовується окремий «тротуар», та велосмуги, коли частина проїжджої частини відокремлюється для проїзду на велосипедах.

Також все частіше з’являються велосипедні переїзди, тобто місця перетину велодоріжок та велосмуг з автомобільними дорогами. Зазвичай такі переїзди облаштовуються поряд із пішохідними переходами. У таких випадках пішохідні світлофори фактично виконують функцію велосипедних — залежно від їхніх сигналів рухатися або стояти мають і пішоходи, і велосипедисти.

Втім, так буває не завжди. На вулиці Прибузькій облаштований окремий велосипедний переїзд, поряд із яким немає пішохідного переходу. Він призначений для велосипедистів, які перетинають Прибузьку в бік Південного Бугу вздовж Старокостянтинівського шосе (далі є велосмуга, яка веде до мікрорайону Виставка). Відповідно, у цьому місці не було й пішохідного світлофора, яким могли керуватися велосипедисти.

Відео дня

ВИПРАВЛЕНО. Велосипедний світлофор на цьому місці з'явився близько трьох років тому. Про це розповів велоактивіст Сергій Коваль. Раніше ми повідомляли, що світлофор на цьому місці з'явився нещодавно. Тоді ми намагалися уточнити цю інформацію в управлінні комунальної інфраструктури, однак говорити там відмовилися й попросили написати запит.

Скільки коштує світлофор, коли і хто його встановив і чи будуть ще такі в місті, ми запитали в Хмельницькій міській раді. Але розповідати про витрачені кошти та інше там відмовилися. Тому ми надіслали інформаційний запит, у якому виклали всі ці питання. Відповісти на нього, згідно із законом, вона має протягом п’яти робочих днів.

Встановлений світлофор має вигляд автомобільного — є три секції з червоним, жовтим та зеленим сигналами. При цьому на кожній секції є зображення велосипеда, а загалом світлофор є меншим за автомобільний та пішохідний.

Додамо, що раніше державними стандартами не були передбачені світлофори для велосипедистів. Про їхнє впровадження йшлося минулого року. Наразі такі вже встановлювали в інших містах України, зокрема у Києві та Львові.

Нагадаємо, що облаштування вже згаданої велосмуги на Старокостянтинівському шосе свого часу супроводжувалося конфліктом комунальників та поліції. Розмітка смуги — суцільна лінія та значки велосипеда — там з’явилися у вересні 2019 року. Згодом значки замалювали.

Як виявилося, нанесення розмітки не узгодили з патрульною поліцією. На той момент проєкт тільки перебував на погодженні. Згодом конфлікт вдалося розв’язати — на Старокостянтинівському шосе облаштували комбіновані шляхи для велосипедистів з застосуванням смуг та доріжок.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • ЧитачЧитачів

    Та цим велохрустам хоч світлофори хоч шлагбауми став - вони все рівно будуть під авто попадати.

keyboard_arrow_up