Як працює дорожня поліція на трасах Хмельницької області (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Як працює дорожня поліція на трасах Хмельницької області (ФОТОРЕПОРТАЖ)
  • На дорогах області знову з’явилися інспектори. Вони не вимірюють швидкість руху автомобілів, але можуть зупинити за порушення правил обгону.
  • Хмельницька дорожня поліція працює на трасі М-12 - від кордону з Вінницькою до кордону з Тернопільською областями.
  • Журналісти vsim.ua бачили, як вони це роблять.

З 12 червня на 10 основних автомагістралях України виїхала дорожня поліція. Це не окремий підрозділ. Це такі ж патрульні поліцейські, які несуть службу на вулицях міст. Так само вони працюють на дорогах міжнародного і національного значення.

Керівництво МВС при запуску “дорожників” запевнило, що нові інспектори можуть зупинятися в разі потреби, але “засідок в кущах” не буде, вони не колядуватимуть для себе чи керівництва і не зупинятимуть водія без причини.  Чи так це насправді, покаже час. Роботу дорожніх копів в першу чергу повинні оцінити водії. Особливості патрулювання на дорогах області бачили журналісти vsim.ua.

Корисне посилання

Актуальні пропозиції купити Hyundai Sonata від 4200$ на Automoto.ua.

Де можна зустріти “дорожників”

Відео дня

Дорожня поліція Хмельницької області, як і по всій Україні, формувалася з працівників патрульної поліції. На трасах Хмельниччини позмінно працює 28 співробітників місцевого управління. Усі - чоловіки. Жінок на дорогу не беруть.

Контролюють відрізок траси М-12, який умовно розділений на дві частини: Вінниця - Хмельницький і Хмельницький - Тернопіль. Кожен закріплений за одним екіпажем з двох поліцейських.

Для патрулювання на дороги дали 3 авто “Hyundai Sonata”. Дві машини постійно в русі на дорогі, одна знаходиться на стаціонарному пості у Війтівцях (колишній пост ДАІ, - прим.авт.)

Як і за які заслуги міських копів взяли на дороги - вони не знають. Принаймні журналістам про це не кажуть. Єдине, запевнили - серед них немає жодного колишнього працівника ДАІ. Кажуть, що така була умова столичного керівництва.

Про роботу на трасах

Отож, як вони працюють. На дороги інспектори виїжджають після ранкових інструктажів в Хмельницькому. Один екіпаж, який їде у сторону Тернополя, підвозить ранкову зміну на стаціонарний пост у Війтівцях.

Потім потрібно обстежити увесь відрізок дороги. Наприклад, екіпаж їде від Хмельницького до межі з Вінницькою областю і назад, оцінює ситуацію, а потім увагу приділяють місцям концентрації ДТП.  На порушення в прилеглих селах  виїжджають тільки групи швидкого реагування. Патрульні ж виїжджають на спеціальні виклики, якщо вони знаходяться в їхньому периметрі.

Крім того, дорожні інспектори оцінюють дорожнє покриття, розмітку і знаки. Усі їхні зауваження формуватимуть в однин загальний звіт у вигляді припису, який буде виданий відповідальним за дороги. А вже потім відділ безпеки дорожнього руху управління патрульної поліції має проконтролювати, чи усунули недоліки відповідальні служби.

В патрульній автівці є рація, відеореєстратор, планшет. В багажнику возять великий знак “Увага ДТП”, конуси, рулетку, аптечку, вогнегасник, а також бронежилети, які вдягають тільки вночі або на виклик. А от замість смугастих жезлів дорожні інспектори мають так звані “льодяники”.

  Замість смугастих жезлів дорожні інспектори мають так звані “льодяники”.Вони відрізняються від своїх смугастих попередників, бо схожі на льодяник на паличці  


В залежності від трафіку на дорозі, кількості правопорушень і ДТП, патрульні наїжджають кілька сотень кілометрів за зміну. Наприклад, в напрямку Тернополя буває до 400 кілометрів за 12 годин.

Про пост у Війтівцях   

Пост дорожньої поліції Хмельниччини поки що працює лише у Війтівцях. Це один з колишніх постів ДАІ. Тепер його називають сервісним пунктом. На посту постійно знаходяться троє поліцейських і один автомобіль. Транспортний засіб використовують лише, коли потрібно наздогнати порушника.

Поліцейський Олександр Капітан розповідає, що самі посадили квіти на клумбах. Так, мовляв, пост виглядає гарніше


В двоповерховому приміщенні патрульні провели журналістам екскурсію. На першому поверсі тут знаходиться кімната з відеонаглядом. Комплекс “Відеоконтроль-Рубіж” автоматично розпізнає номери та зберігає їх в архіві разом із зображенням машини. А поки авто рухається, уся інформація про нього вже в інспектора на екрані.

- Якщо система розпізнає знаки, то водія затримуємо для перевірки. Автомобіль може бути крадений або ж у розшуку, то система відразу дає нам знати, - розповідає інспектор Олександр Капітан. - Машину можемо залишити в себе або ж помістити на штрафмайданчику в Хмельницькому.  

Система фіксує чотири напрямки: Кам’янець, Війтівці, Хмельницький і Тернопіль


На другому поверсі є кімнати для відпочинку та кухня. Щоправда, її ще не використовують, бо приміщення потребує ремонту. Не на камеру правоохоронці розповіли, що цей пост ДАІшники залишили їм не в кращому стані. Жартують, добре, що техніку не винесли.

  •  Виклики на 102 тут не приймають. На посту є свій телефон, куди можна дзвонити учасникам дорожнього руху: 098 175 12 68.    

Вінницький напрямок

Ділянка дороги М-12 від Хмельницького до Вінницької області в день нашого патрулювання була закріплена за інспекторами 4 роти Сергієм Кутузовим та Всеволодом Грабаром.  

 - Ця ділянка траси відзначається підвищеною аварійністю, - ділиться Сергій Кутузов (за кермом, - прим.авт). -  А біля селища Меджибіж дорогу дорогою назвати не можна. Там напрямок з ямами, розмітка часткова. А для траси дуже важлива розмітка, бо в темний час доби її просто може бути не видно. І водії цим користуються.

Сергію всього 23 роки. Він, як сам каже, прийшов в поліцію на хвилі революції. Це його перша робота. І вона йому дуже подобається.

- Ліпше колесити по трасі, аніж вирішувати сімейні конфлікти в Хмельницькому, - вважає його напарник Всеволод Грабар


27-річний Всеволод, до речі, пройшов відбір у Києві, але переїхав у Хмельницький через сімейні обставини - його жінка родом звідси.

За три години роботи хлопці зупинили кілька водіїв за різні порушення ПДР. В основному  через порушення правил обгону, невикористання пасків безпеки, порушення вимог дорожньої розмітки, розмови по телефону.  

 Водія “Лади” патрульні пожаліли. За подвійну суцільну міг отримати 255 гривень штрафу. Але, кажуть, він визнав свою вину, злякався.


- Краще ми не будемо писати постанову, бо не буде порушень. Ви маєте розуміти, що ми не гонемося принести 10-20 штрафів. Такої цілі у нас немає. Ми краще проведемо профілактичну бесіду. На дорогах же два роки не було контролю. Тепер маємо привчити водіїв до того, що ми тут є і слідкуємо за їхньою поведінкою, - каже лейтенант Всеволод Грабар.

Дорога на Тернопіль

Цей напрямок журналісти обстежили разом з інспекторами Ігорем Васильєвим та  Василем Безмагою. Тут за зміну наїжджають близько 350 кілометрів. Дорога спокійніша, аніж в сторону Вінниці. У вихідний було менше автомобілів, а відповідно й менше порушників. Інспектори оцінили і стан дороги.

 Ігор Васильєв проводить профілактичну бесіду з водієм


 - Покриття на трасі у цьому напрямку задовільне. Але проблема з розміткою. Її попросту немає. І дуже часто водії вказують на те, що її не видно. Наприклад, у разі оскарження в суді, посилаючись на норми законодавства,  у деяких випадках можуть уникнути відповідальності. Вночі чи в дощ її взагалі не видно, - лейтенант Ігор Васильєв.

"Дорожники" працювали у постійному русі. Патрульний автомобіль видно здалеку. Але до того, що на дорогах знову з’явилися люди в формі, водії ще не звикли.

- Порушують, незважаючи на те, що бачать попереду патрульний автомобіль, - каже лейтенант Василь Безмага.


28-річний Василь Безмага родом з села Райківці. Вже 5 рік живе в Хмельницькому. Одружений і має дитину.  На питання, чому став поліцейським, відповідає просто:

- Мені реально хотілося щось змінити, - зізнався Василь. -  Дружина і дитина задоволені, що я виконую непрості обов’язки, відповідальні. А не десь на заробітках.

Його напарник і старший в екіпажі 33-річний Ігор Васильєв поділився з журналістами, що мріяв працювати на дорозі. В діалозі попередив, що мова не про “заробіток” колишніх ДАІшників, а саме організація безпеки на дорозі. Початок роботи в патрульній описав так:

- Був період, коли снилася робота. На початку сни часто повторювалися. Розумієте, ці всі емоційні стреси.  Перші “звільнення”, якісь скарги, аналіз власної роботи… Це дуже відповідальна робота. Мене реально врятувала відпустки, - розповідає Ігор Васильєв.

А потім, кажуть інспектори, втягнулися і навіть виробили імунітет до образ.

Автомобілі Hyundai Sonata дуже ненажерливі, вважають поліцейські. А паливо їм потрібно економити.   

- Раціонально б на трасу дати Mitsubishi. На трасі менше шансів її розбити. Вони і економні, - вважає Ігор Васильєв. - На 100 кілометрів мінімум 7,5 літрів пального йде. Я маю максимально економити паливо. Їздимо до 80 кілометрів на годину.  

Про хабарі

Водіїв не зупиняють для того, щоб перевірити документи чи наявність вогнегасника – закон цього не дозволяє. Тому і менше шансів зловити п’яного водія. Але більша проблема з тими, хто ганяє. Навіть якщо зловлять за перевищення швидкості – довести провину не вдасться. У дорожніх копів немає приладів фіксації. Доказів не буде.

 

Поліцейські не приховують, що водії постійно їм пропонують гроші. На трасі свої правила, всі поспішають, тож легше дати 200 гривень в руки інспектору, аніж чекати поки тебе “оформлять”.

- Ми починаємо відучати їх. От в Хмельницькому вже відучили. А тут, мабуть, кожен другий пропонує. Багато проїжджих.  Не виходячи з авто, відразу 200-300 дістає і думає, що він поїде далі. Але не тут та було! Водії “негабаритів” постійно 500 тикають. Ми їм пояснюємо, що за це є кримінальна відповідальність, - розповідає  Всеволод Грабар.

Якщо водій буде наполягати, інспектори можуть викликати слідчо-оперативну групу. Але досі таких випадків не було.

Причини, які дозволяють поліцейському зупинити автомобіль:

  1. водій порушив ПДР;

  2. немає номерного знака, або він закріплений у недозволеному місці

  3. є очевидні ознаки несправності авто;

  4. є інформація, що водій або пасажири (а також авто або вантаж) мають відношення до вчинення ДТП, кримінального або адмінпорушення;

  5. автомобіль знаходиться в розшуку;

  6. необхідно опитати водія чи пасажирів як свідків;

  7. вантаж на автомобілі закріплений неналежним чином;

  8. світлові або звукові сигнали використовуються з порушенням.

  9. поліцейським необхідна допомога водія.

Восени в патрульній поліції очікується поповнення – стартував новий набір. Частина з відібраних інспекторів будуть служити в дорожній поліції.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Олег

    не вірю, що ні копійки не взяли
  • Roman Jakovenko

    Дай Боже, хай працюють чесно.
  • Сергій Якубенко

    аби поповнення не було ДАІшним. Поки їх роботою задоволений
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up