З парти - за велосипед: чому хмельницькі копи навчились в канадців

З парти - за велосипед: чому хмельницькі копи навчились в канадців
  • Впродовж тижня четверо патрульних із Хмельницького проходили курси перепідготовки у Києві.
  • З ними працювали двоє інструкторів з Канади та ще 7 патрульних з різних міст України.
  • Чого навчились хмельницькі велопатрульні?

В червні у Хмельницькому запрацював велопатруль. Правоохоронці на двоколісних патрулюють в парку імені Чекмана. Вони розповідають, що, в основному, шукають загублені речі та втихомирюють нетверезих відпочивальників. Щодня на 12-годинну зміну виїжджає 2 пари поліцейських. Всього ж у велопатрулі є 16 чоловік - 4 зміни. 

Минулого тижня 4 патрульних із Хмельницького (по 1 з кожної зміни) відправились на курси підвищення фахової підготовки до Києва. Разом з ними підготовку проходили ще 18 патрульних та 7 майбутніх інструкторів з Києва, Запоріжжя, Рівного та Харкова. А навчали їх канадські інструктори Катріна О'Райлі та Джон Ленгфорд. Зрозуміти настанови іноземних інструкторів допомагали двоє перекладачів. Курси проходили впродовж 5 робочих днів. Теоретичним був лише перший. Решта 4 хмельничани проходили практичні навчання на двоколісних. По закінченні курсів кожен отримав сертифікат, підписаний канадськими полісменами. 

Відео дня

На фото із хмельницькими поліцейськими двоє інструкторів з Канади

Враженнями від курсової підготовки велопатрульні поділилися з журналістами vsim.ua. Хмельницькі полісмени розповідають, що впродовж тижня їх навчали маневрувати на двоколісних, комунікувати та працювати з натовпом. Що нового хмельничани дізналися?

Відгородити натовп та перевірити велосипед

25-річний інспектор четвертої роти лейтенант Максим Рижий розповідає, що курси були для нього продуктивними. 

- Я дізнався, що велосипед може бути універсальним засобом в руках поліцейського, - розповідає лейтенант. - Ним можна відгородити натовп людей від якоїсь небезпеки чи споруди. Це може бути тимчасово до приїзду автопатруля чи на довгий період. Велопатруль може бути дуже ефективним, коли потрібно мобільно добратися до місця, куди важко проїхати автомобілем. З велосипедів можна створити своєрідний паркан. 

Поліцейський каже, що відпрацьовували рух на вело в колоні та двома колонами. Також їм розповідали як правильно комунікувати з місцевим населенням та "ловити" правопорушників на двоколісному. А ще велопатрульний навчився методики правильно перевіряти свого двоколісного товариша перед зміною. Каже, для цього є спеціальна система "ABCD". Згідно неї спочатку слід перевірити чи достатньо повітря в шинах, тоді наскільки справні гальма. Далі огляд ланцюжка та тросів. І, насамкінець, підняти ровер у повітря, щоб визначити чи видає пристрій сторонніх звуків. 

Перекривати рух та екстрено гальмувати 

24-річний інспектор роти №2 Максим Муляр розповідає, що це був більш загальний курс для тих, хто не впевнено почуває себе на двоколісному. Навчали правильно обирати швидкості на гірському ровері та здійснювати екстрене гальмування. 

- Я з велосипедом на "ти". Тому чогось нового щодо вправності їзди на велосипеді не дізнався. Але цікавим було як робити коридор з велосипедів та перекривати рух для виходу з будівлі до автомобіля під час масових заворушень, - розповідає Максим Муляр. 

Крім управління натовпом, Максим розповідає, що показувати як долати перешкоди, їздити по бордюрах чи сходах, маневрувати на двоколісному. 

Маневрувати на двоколісному та працювати безпечно

29-річний інспектор 3 роти батальйону управління патрульної поліції Олександр Данюк каже, що канадці ознайомили поліцейських з будовою двоколісного та розповіли про основні засоби безпеки.

- Слід патрулювати в шоломі, спецрукавицях та наколінниках, - каже Олександр Данюк. - Інструктори дуже слідкували, щоб ми були в захисних засобах і наголошували, що їх слід носити обов'язково. Але пара велопатрульних має бути укомплектована одинаково. Тому якщо мій напарник не має шолома, то і я можу його не вдягати. 

Ще Олександр навчився маневрувати на двоколісному на різких поворотах, різко гальмувати, проїжджати зигзагом та підстраховувати патрулі на авто. 

Вже вдома патрульні ділитимуться досвідом зі своїми колегами. Та всі полісмени кажуть, що найбільше їм припали до душі столичні велосипеди. Вони, стверджують, вкрай відрізняються від місцевих. Двоколісні, на яких навчались, легші за вагою та зручніші в експлуатації. 

Як викликати велопатруль та чому він працює лише в Чекмана

Хмельничан зацікавило чому патрульні на двоколісних працюють саме в парку імені Чекмана. З цим питанням журналісти vsim.ua звернулись в управління патрульної поліції. Відповіді на нього та ряд інших надав речник УПП Роман Мартинюк.

Ж.: Чи планують розширити межі повноважень велопатруля, до прикладу, на центр чи інші локації?

Р.М.: Якщо мер купить велосипеди, зможемо центр патрулювати.

Ж.: Найбільше злочинів, зазвичай, стається в темну пору доби. Чому не зробили велопатруль в дві зміни чи змінити час, наприклад, з 12 дня до 12 ночі?

Р.М.: Вночі погано на велику їздити.

Ж.: Чи планують в майбутньому в нас замінити велосипеди на кращі для патрульних?

Р.М.: Велосипеди можуть купити виключно міська рада чи благодійники у вигляди підприємців парку. Ці велики купили колишній міліції підприємці парку імені Чекмана для патрулювання виключно парку. Куплять інші підприємці парків, зможемо там патрулювати. 

Ж.: Чи є якийсь номер для виклику суто велопатруля чи дзвонити на службу "102"?

Р.М.: Суто "102" для виклику.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up