Борщовий набір у Хмельницькому: скільки коштує і де дешевше (ІНФОГРАФІКА)

Борщовий набір у Хмельницькому: скільки коштує і де дешевше (ІНФОГРАФІКА)
  • Ми продовжуємо моніторити ціни на продукти у Хмельницькому.
  • Розповідаємо, скільки тепер коштує борщовий набір. 
  • Дізнавайтесь, де вигідніше і переглядайте інфографіку.

З початком повномасштабної війни продукти харчування суттєво здорожчали. Цифри на цінниках ростуть ледь не щодня. 

Щомісяця на нашому сайті ми розповідаємо про вартість м’яса/сала, а також яєць і соціально важливих продуктів. Також моніторимо ціни на овочі, фрукти і ягоди. Цього разу розповімо про так званий борщовий набір. Експерти кажуть, його вартість в Україні за останні п’ять років зросла у 2,2 рази. І лише за останній рік - у 1,4 рази. Війна та економічна криза стали цьому причиною. 

Для розрахунку аналітики використовували ціни на капусту, картоплю, буряк, моркву, цибулю, томатну пасту, а також свинину. За даними Мінфіну, від початку вторгнення лідерам за темпами зростання стала цибуля. І не дивно, адже близько 35% українського ринку цибулі базувалися у Херсонській області. Навіть після звільнення Херсону та частини регіону, українські поля все ще залишаються замінованими та непридатними для роботи. 

Відео дня

Журналістка vsim.ua теж спробувала порахувати, у скільки хмельничанам обійдеться борщовий набір. Для цього ми обрали базовий перелік молодих овочів і не враховували ціни на свинину, олію та сметану. 

Ми відвідали три продовольчих ринки Хмельницького і овочевий кіоск популярної мережі. Отож, у скільки обійдуться овочі на борщ? Дізнавайтесь, де вигідніше і переглядайте детальніше в інфографіці.

Отож, за нашими підрахунками, найдешевшим набір вийде на ринку “Дубово”. Найдорожче обійдеться цей перелік продуктів в овочевому кіоску. 

Як змінювалась вартість борщового набору?

На початок травня вартість борщового набору становила 191 гривню. При цьому, вартість картоплі та буряка була вдвічі меншою, ніж на 10 липня. А от вартість капусти – більш, ніж вдвічі вищою, - передає “Економічна правда”. 

У квітні зібрати борщовий набір можна було за 187,9 гривні. Так само низькими були ціни на картоплю та буряк, а капуста коштувала значно дорожче – 66 грн за кілограм. 

У Національному банку України пояснювали, що капуста дорожчає через міжсезоння постачань ранніх сортів, морква та цибуля – через вичерпання запасів в Україні та за кордоном.

Загалом, за останні 4 місяці найменше змінювалась вартість свинини – в межах кількох гривень. Помітно зростала вартість картоплі та буряка. А вартість моркви та томатної пасти знизилась порівняно з квітнем. 

Нагадаємо, три тижні тому ми порівнювали вартість свинини. За скільки у Хмельницькому продають м’ясо і сало, читайте в окремому матеріалі

Читайте також:

Ціни на домашню молочку в Хмельницькому: де дешевше (ІНФОГРАФІКА)

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Алла Шаран

    А де ж ребра на борщ та сметанка, томатна пасточка, квасолька. Що за халтура

keyboard_arrow_up