На Хмельниччині стартувала операція «Первоцвіт-2023». Які штрафи?

На Хмельниччині стартувала операція «Первоцвіт-2023». Які штрафи?
  • Екологи розпочали щорічну весняну операцію.

  • Шукатимуть тих, хто зриває перші весняні квіти.

  • Дізнавайтесь які штрафи передбачені тим, хто порушуватиме заборону. 

Щовесни в Україні починають торгувати ранньоквітучими весняними рослинами – первоцвітами. Такий масовий збір для продажу цих рослин призводить до їх зменшення чи й повного винищення. Крім того, дуже часто первоцвіти зривають з кореневою системою, тому більшість таких рослин вже знаходяться під загрозою зникнення, кажуть екологи. 

Які квіти під загрозою знищення

На сьогоднішній день до Червоної книги України занесені всі види сон-трави, тюльпан дібровний, шафран сітчастий, первоцвіт дрібний, проліска сибірська, горицвіт весняний та інші. Ці квіти в жодному разі не можна рвати, нищити та продавати. 

Отож, аби запобігти знищенню квітів і рослин, які розпочинають цвітіння в перші дні весни, екоінспектори спільно з правоохоронцями та Державною лісовою охороною розпочинають щорічну природоохоронну операцію "Первоцвіт-2023".

Відео дня

— Перші весняні квіти є великою спокусою для торгівців, які, знаходячи місця, де ростуть ці провісники весни, нещадно зривають їх "під корінь", не даючи можливості зав'язати насіння і гублячи популяцію рослин. А попит покупців на ніжні букетики тільки заохочує продавців до нових актів вандалізму, — повідомляють екологи

Вони додають, що за сезон з лютого по травень браконьєри задля торгівлі знищують велику кількість ранньоквітучих рослин, занесених до Червоної книги України. Це — підсніжник білосніжний, білоцвіт весняний, шафран Гейфеля, рябчик шаховий тощо. Найчастіше первоцвіти продають перед святами — 14 лютого (день Святого Валентина) та 7-8 березня (Міжнародний жіночий день).

Штрафи за незаконну торгівлю первоцвітами

Торгувати рослинами, занесеними до Червоної книги, заборонено. Це карається кількома статтями Кодексу України про адміністративні правопорушення. 

Зокрема: стаття 88-1 (порушення порядку придбання чи збуту об’єктів тваринного або рослинного світу) передбачає накладення штрафу від 510 до 1 700 гривень. 

Згідно частини 2 цієї ж статті ті самі дії, але у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, або ж до рослин, які охороняються відповідно до міжнародних договорів України – тягнуть за собою накладення штрафу від 1 700 до 3 655 гривень із конфіскацією рослин.

Крім того, за кожну зірвану рослину з Червоної книги України передбачена відповідна компенсація за її знищення. Наприклад: 

— З минулого року, з початком повномасштабного військового вторгнення російської федерації, на природу України лягло додаткове навантаження. Через обстріли, пожежі, створення ліній оборони нищяться цілі екосистеми, на відновлення яких знадобляться десятиліття, а деякі — втрачені назавжди. Тож будьте свідомими і не робіть свій "внесок" в знищення краси і тендітності неповторної української природи, — додають екологи. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up