Чому руйнується історична будівля на Проскурівській, на яку вже витратили понад 1,5 мільйона

Чому руйнується історична будівля на Проскурівській, на яку вже витратили понад 1,5 мільйона
  • У минулому готель й музичний коледж, а сьогодні - розруха.
  • Будівля з побитими вікнами й розмальованими стінами “прикрашає” центр Хмельницького.
  • Раніше на її порятунок вже виділяли понад 1,5 мільйона.
  • Що буде з пам’яткою архітектури на Проскурівській?

Історична будівля розташована на перехресті вулиць Івана Франка та Проскурівської. З’явилася вона там ще наприкінці 1930-х років. Тут був готель і музичне училище. Але це вже минуле. Сьогодення - побиті вікна, стіни із хаотичними графіті та поступова руйнація приміщення. Чому так? Розповімо вам все по черзі.

Нет описания.

Раніше в будівлі на Проскурівській був готель на 25 номерів

Проскурівська - одна з найбагатших вулиць міста на пам’ятки архітектури. Серед сучасних вивісок та рекламних щитів можна натрапити на чимало стін з історією. Чи то аптека Деревоєда, чи магазин Журавльових - все це тепер приховується серед сучасності. Ще однією такою будівлею є та, що на Проскурівській, 79. 

Відео дня

Як пише у своїх роботах краєзнавець Сергій Єсюнін, її спорудили наприкінці 1930-х років. З самого початку там планувалося розміщення готелю на 25 номерів. Так воно і сталося. Приміщення збудували літерою “Г”. Згодом готель припинив свою роботу. У 1960 році в будівлі розмістилося музичне училище. Його випускниками стали чимало нині відомих артистів. Зокрема, співак Олександр Пономарьов чи бандуристка Марина Круть. Тривалий час навчальний заклад функціонував на одному й тому самому місці. Та врешті переїхав до іншого приміщення. З того часу будівля на Проскурівській стала пустувати. Від колишнього життя у неї залишився лише зовнішній вигляд, що не дуже вдало скоригував час. Нині в приміщенні побиті вікна та руйнуються стіни. В колишніх аудиторіях пусто й де-не-де розмальовані стіни. 

Нет описания.

Реставрацію можуть не провести

Щоб зберегти будівлю, кілька років тому вирішили провести реставрацію й заселити туди обласний краєзнавчий музей, якому й передали історичну будівлю на баланс. Було це у 2019 році. Тоді розробили проєкт, який і передбачав реставрацію. Та спершу планувалося провести певні роботи, які теж вимагали фінансування.

На проведення науково-проєктних робіт з обласного бюджету виділили 1 498 000 гривень. Згідно з сервісом Prozorro, виконавцем було “ТОВ К Т К - БУД”, що зареєстроване в Києві. Згодом виконували експертизу проєкту. На це пішло 91 440 гривень. Виконавець - київське ТОВ “ПРОЕКСП”. Загалом на  все це пішло 1 589 440 гривень. А от чи дійде все до логічного кінця - в обласній раді не знають. Мовляв, на саму реставрацію немає коштів. 

Про необхідну чималу суму коштів кажуть і в обласному краєзнавчому музеї. При цьому конкретну вартість реставрації не називають.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Читайте також: Через ремонт рожевої будівлі на Шевченка готують звернення у прокуратуру

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (47)
  • Читач60

    Снести его! Только портит город!
  • Pavel Kondrashov

    А где про лабазючку, которая через взятки оформляет дома и земли на себя и родственников? Может и этот дом бы оформила на себя?????????????
  • Сергій Козак

    Будівля будувалась як готель. Останнім часом використовувалась в якості учбового закладу. За словами музейних працівників будівля не дуже підходить для іх потреб. І це правда, функція, технологія і структура музею суттєво відрізняються від будівель готельного типу. Мабуть краще використати цю будівлю під інше суспільне призначення, а натомість збудувати новий, сучасний музей. В свій час був проведений всеукраїнський конкурс. До речі і проект був непоганий.
  • Віталій Українець

    місце розтління та розврату!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому 09:01 Постраждала жінка та пошкоджено будинок: наслідки атаки на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up