Де дешевше: порівняли ціни на овочі у Хмельницькому (ІНФОГРАФІКА)

Де дешевше: порівняли ціни на овочі у Хмельницькому (ІНФОГРАФІКА)
  • Як змінилась вартість овочів за останній місяць осені?
  • Дізнавайтесь, де вигідніше і переглядайте інфографіку.

Ціни на овочі коливаються впродовж року. На них, як і на багато товарів, впливає сезонність. 
Журналісти vsim.ua продовжують слідкувати за вартістю продуктів у Хмельницькому. Щомісяця на нашому сайті ми розповідаємо про крупи, цукор, молочні вироби, а також сало і м’ясо. До прикладу, минулого вівторка ми порівнювали ціни на курячі яйця. Детальніше можна переглянути за посиланням. 

Цього тижня проаналізуємо ціни на овочі. Нагадаємо, востаннє ми їх порівнювали на початку жовтня. Як змінились цінники у листопаді?

Для порівняння журналістка vsim.ua відвідала ринок “Дубово”, центральний ринок і “Ранковий, що по Кам’янецькій. А також дізнались, за скільки продають овочі у супермаркеті й овочевому кіоску.

Відео дня

Отож, дивіться, де вигідніше і переглядайте інфографіку. Найнижчу ціну на товар ми підкреслили лінією. 

За скільки продають овочі у Хмельницькому?

Додамо також, що окрім вибраних нами овочів, на прилавках є кабачки, які продають в межах 69-70 гривень, пекінську капусту пропонують від 20 гривень. Загалом, за нашими спостереженнями, ціни у вибраних нами локаціях дуже різняться. Наприклад, деякі позиції дешевше обійдуться у супермаркеті, дорожче - в овочевому кіоску. 

Який прогноз?

Після деокупації українських територій в областях збільшилися площі посіву для овочевих культур. У жовтні саме завершили збирання моркви, пізньої капусти, столового буряку.

Сезон 2023 року став врожайним, зокрема, через погодні умови. Як повідомив виконувач обов'язків гендиректора "Украгропромпродуктивність" Володимир Івченко, ціна на картоплю до кінця 2023 року залишиться стабільною. Про це передає “Суспільне”, цитуючи експерта. 

"На ринку сьогодні достатньо картоплі. У 2022 році середня ціна складала 10-15 грн за кг, цьогоріч — залишається на цьому ж рівні. Зниження цін також не планується. За вересень, жовтень, листопад — вартість картоплі залишиться в межах незначного підвищення. Це буде пов'язано із підвищенням ціни на паливо, і підготовкою сховищ до зберігання картоплі", - каже Івченко. 

Що ж до цибулі, то цього року збільшилась кількість областей, які вирощують цей овоч. Це Львівська, Волинська, Полтавська, Одеська й Миколаївська області. 

Тому, за прогнозами фахівців, в листопаді може почати дорожчати цибуля. Адже саме з цього місяця почнеться її зберігання у сховищах. Також вплинуть на вартість цибулі й енергоносії. Тому прогнозують незначне, але все ж підвищення ціни. 

Якщо говорити про огірки та помідори, то їх вартість до кінця року теж збільшиться. Орієнтовно - на 30-40%. 

"Сезон збирання практично завершено. За останні два тижні ці овочі піднялися в ціні. За два-три місяці вдвічі буде збільшена ціна на огірки та помідори. Така ж динаміка була і минулого року. Прогноз по цих двох культурах залишається одним із найскладніших", - коментує Володимир Івченко. 

Директор Українського дискусійного клубу Олег Пендзин:

За його словами, буде подорожчання на 10-15%, але шаленого зростання цін на цибулю та моркву не очікується. Він додав, що традиційно все залежатиме від того, чи будуть блекаути.

“Якщо вони будуть, то вони будуть дорожчати більше. У будь-якому випадку вартість зберігання буде докладатися до вартості овочів. Тому я думаю, що як мінімум ми побачимо зростання цін на 10-12-15%, але це буде менше, ніж, наприклад, минулого року. Тому що торік овочів було менше, дефіцит був вище”, – зазначив експерт. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Віктор Гунько

    в европе
  • ЧитачЧитачів

    Бариги, коли вже понажераєтесь...

keyboard_arrow_up