Де дешевше у Хмельницькому: порівняли ціни на овочі (ІНФОГРАФІКА)

Де дешевше у Хмельницькому: порівняли ціни на овочі (ІНФОГРАФІКА)
  • Продовжуємо моніторити ціни на продукти у Хмельницькому. 
  • Як змінилась на прилавках вартість популярних овочів? 
  • Переглядайте інфографіку.

Журналісти vsim.ua продовжують слідкувати за вартістю продуктів. Щомісяця на нашому сайті ми розповідаємо про вартість яєць, круп, молочних виробів, м’яса і сала. Цього вівторка розповімо про популярний набір овочів. 

Від їх різноманіття влітку розбігаються очі. Цінники змінюються майже щоденно. До прикладу, огірки зараз здорожчали, а от помідори дещо впали в ціні. Про це розповідають самі продавці. 

Для порівняння журналістка відвідала три продовольчі ринки, а також супермаркет. Обрали наступний набір овочів: огірок, помідор, картопля, кабачок, буряк, морква і цибуля. Додамо, що ціни саме на ці позиції дуже різняться – вони залежать переважно від сорту й виробника. До прикладу, високу вартість огірка торговці пояснюють тим, що городніх мало, а запаси тепличних закінчуються. 

Відео дня

Отож, дізнавайтесь, де вигідніше і переглядайте інфографіку. 

Що кажуть експерти?

Ціни на сезонні овочі влітку коливаються, адже на них впливає врожайність, попит і пропозиція, логістика та постачання, а також енергетичні витрати. 

За словами експертки Світового банку Оксани Руженкової, рекордсменом по цінах серед овочів є наразі цибуля. Ціна на неї злетіла майже вдвічі. Оксана Руженкова додає, що раніше потужне виробництво було на Херсонщині, яке наразі втрачене. Відтак овоч почали вирощувати інші регіони. Однак, «аби відточити майстерність», на це знадобиться щонайменше три сезони. 

Загалом згідно з даними аналітиків, у країні суттєво підвищилася вартість картоплі, капусти та цибулі. Порівняно з попереднім місяцем ціна на деякі з них зросла на 15 гривень. 

Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка зазначає, що цьогоріч овочі продаються за минулорічними цінами, і вони поступово знижуватимуться в міру настання сезону. Чи вплинуть відключення світла на ціни?

Максим Гопка додав, що зростання цін через відключення світла було характерним для холодного періоду з січня до травня 2023 року. Наразі витрати на генератори для теплиць є мінімальними, тому це не повинно суттєво вплинути на собівартість продукції.

Читайте також:

Ціни на сало і м’ясо: де вигідніше у Хмельницькому

Як у Хмельницькому виготовляють хліб: репортаж із виробництва

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Григорий Бугрим

    На ранкованому ринку потрібна перевірка
  • Torn

    На ранковому охеріли

keyboard_arrow_up