Де у Хмельницькому вигідніше купити овочі та фрукти (ІНФОГРАФІКА)

Де у Хмельницькому вигідніше купити овочі та фрукти (ІНФОГРАФІКА)
  • Дізналися ціни на овочі та фрукти в трьох торгових точках Хмельницького.
  • Де вигідніше?
  • Підготували інфографіку.

Ріст цін на різні товари спостерігається в Україні протягом останнього року. Серед причин - бойові дії, що ведуться на Півдні та Сході країни. Так, за останній рік здорожчала цибуля. Серед овочів цей товар є лідером за рівнем підвищення вартості. 

Скажімо, на ринку, що на Соборній, цибулю продають від 50 гривень за кілограм. Продавці кажуть: зросла оптова ціна. Мовляв, раніше цей товар везли з Херсонщини та Миколаївщини. Тепер же - довозять те, що залишилося. Тому й відбувається здорожчання. 

- 2022 і 2023 роки є достатньо специфічними. Ми мали ситуацію, коли на внутрішньому ринку виник дефіцит, який почав заповнюватися цибулею з інших країн (зокрема, з Польщі, Єгипту), і от в нас створилася ситуація, коли об’єктивно через дефіцит, що виник, різко пішла вгору ціна, яка на сьогодні є абсолютним лідером серед овочів, - розповів економіст Олег Пендзин в ефірі “Громадського радіо”. 

Відео дня

Які ж ціни на решту овочів та фруктів в Хмельницькому? Журналістка vsim.ua промоніторила вартість на ринку, що на Соборній, в супермаркеті “Таврія В” та у магазині “Фруктовий рай” на Кам’янецькій. Де вигідніше, дивіться в інфографіці. Найнижча ціна на товар підкреслена лінією. 

 

Що буде з цінами далі

Овочі за два місяці 2023 року подорожчали на 21,2%. Також їх наздоганяють фрукти із показником 5,9%. Про це повідомляє agronews.ua

- Найбільш різкий ріст цін спостерігається на фрукти та овочі (цибуля, морква, огірки, помідори). Через те, що внутрішніх запасів овочів не вистачає, присутність імпортних товарів на українському ринку збільшується другий місяць поспіль. А імпортна продукція коштує дорожче як через більшу собівартість, так і через дисбаланс попиту та пропозиції на світовому рівні, - каже аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка.

Як прогнозує завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку ННЦ «Інститут аграрної економіки» Інна Сало, протягом першого півріччя 2023 року під впливом сезонного чинника очікується зростання цін на фрукти на 10-15% та овочі на 15-20%. 

Як розповіла виданню “УНІАН” аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин, картопля, яблука будуть зростати в ціні меншими темпами, оскільки цього року зібрали гарний врожай і експорт даних позицій не здійснюється. А от капуста і морква, за словами експерта, можуть зрости в ціні більш відчутно. Оскільки їхня пропозиція більш обмежена.

- Водночас маючи цьогоріч найменшу пропозицію цибулі серед всіх овочів, зростання цін не може бути значним, бо наразі ціна і так дуже висока, і подальше її зростання буде обмежуватися купівельною спроможністю населення, – сказала Світлана Литвин.

Крім того, експерти підкреслюють, що хоч і ціни на деякі товари будуть зростати, та дефіциту продуктів для українців не буде. 

Читайте також: Ціни на оренду житла у мікрорайонах Хмельницького (ІНФОГРАФІКА)

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олекса Шумейко

    Потрібно пану Рєзнікову підказати де купувати яблука і картоплю для військових, а то він видно для військових картоплю і яблука везе через два екватора земної кулі. Без совісті і честі.

keyboard_arrow_up