Де у Хмельницькому вигідніше скупитися, щоб приготувати борщ? Ми підрахували

Де у Хмельницькому вигідніше скупитися, щоб приготувати борщ? Ми підрахували
Фото ілюстративне
  • Складно знайти того, хто відмовиться від ароматного борщу зі сметаною.
  • Під час роботи над цим матеріалом не втрималася і журналістка vsim.ua.
  • В результаті - закупилася, аби приготувати традиційну українську страву.
  • У скільки обходиться перелік продуктів для борщу та де вигідніше їх купувати?
  • Підготували огляд цін та інфографіку. 

У народі кажуть, що кожна господиня готує борщ по своєму. Хтось використовує додаткові інгредієнти. Інші - оригінально подають страву. Скажімо, із часниковими пампушками, зеленню чи чаркою настоянки. 

Однак те, що об’єднує всіх господинь під час приготування - це основні продукти, які кожна кладе до каструлі. Журналістка vsim.ua дізналася, де вигідніше купити інгредієнти для борщу в Хмельницькому. Оглянула ринок та два супермаркети. Гортайте далі й дізнавайтеся ціни. 

Яких тільки рецептів борщу не існує. До нього можуть додавати чорнослив чи гриби. Буряковий квас або квасолю. І навіть яблука чи сосиски. Зазвичай у кожному регіоні України існує свій спосіб приготування. Та під час роботи над цим матеріалом врахувався традиційний рецепт без “цікавих” інгредієнтів. 

Відео дня

Щоб дізнатися, у скільки обійдеться хмельничанам приготування борщу, орієнтуємося на 5-літрову каструлю. Для страви знадобиться: 

  • буряк - 500 грамів
  • картопля - 500 грамів
  • морква - 200 грамів
  • капуста - 300 грамів
  • цибуля - 200 грамів
  • свинина - 500 грамів
  • томатна паста - 90 грамів
  • соняшникова олія - 30 грамів
  • сметана 15% жирності - 200 грамів.

Вартість усіх цих продуктів промоніторено на ринку на Соборній, в супермаркетах “Таврія В” та “АТБ”. Ціни можете переглянути в інфографіці. Вони є актуальними станом на сьогодні, 4 травня. 

В інфографіці суми на всі інгредієнти вказані за кількістю їхньої ваги, що потрібна для рецепта. Також до уваги не бралися спеції: сіль та перець. Адже, як правило, все це є на кухні в кожної господині. 

Так, у всіх трьох точках, де був здійснений огляд, ціни на продукти відрізняються. Скажімо, на ринку вигідніше купувати м’ясо. А от у двох супермаркетах на свинину встановлена однакова ціна.

На кілька гривень відрізняють цінники на деякі овочі. Олію виявилося вигідніше придбати в супермаркеті “АТБ”. Сметану - на ринку. Найдешевша томатна паста продається в “Таврії В”. 

Нагадаємо, що за таким же рецептом ми дізнавалися, скільки коштує приготувати борщ влітку минулого року. У червні 2021 року загальна сума за продукти вийшла такою:

Отож продукти для борщу здорожчали на ринку. У “Таврії В” вартість інгредієнтів майже не змінилася. А в супермаркеті “АТБ” - загальна сума стала вищою на понад 5 гривень. 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (14)
  • Сергей Мигаль

    А точність ваги на базарі перевіряли? Чи тільки ціни? Спробуйте, будете неприємно здивовані
  • Владимир Шевченко

    Если взять обычную кастрюлю борщя то обойдется это  не больге чем 250 гривен. Если покупать продукты по килограму то естественно это будет дороже.
  • Сергій Кузьміч

    А часник укроп

    Анна Бескидевич reply Сергій Кузьміч

    Сергій Кузьміч вибачте но пампушки з горохом та часником до борщу це традиція в нашій.сімї ще від пра пра бабусі

    Владимир Шевченко reply Сергій Кузьміч

    Сергій Кузьміч моя бабця вже давно розповіла рецепт пампушок і вони дуже смачні. А чого ти цибаєш не зрозуміло, мабуть ти не вмієш робити пампухів от тебе і задіває бо ті хто розуміється на національній нашій кухні таких питань не завдають. Лузер ти, що ще про тебе сказати з першого погляду.

    Сергій Кузьміч reply Сергій Кузьміч

    Владимир Шевченко тобі що бабця по телефону розказує як їх приготиватм

    Владимир Шевченко reply Сергій Кузьміч

    Сергій Кузьміч из дрождевого теста в печи. Тесто по рецепиу моей бабушки. Вкуснее пампушек я не ел. Схавал? Выскочка ты.

    Сергій Кузьміч reply Сергій Кузьміч

    Владимир Шевченко напиши як ти готовиш пампушку

    Владимир Шевченко reply Сергій Кузьміч

    Сергій Кузьміч я так понял черный кот твоя бо страница? Ану двай ка устроим батл по еде, посмотрю на тебя "не паляныцю"))))

    Владимир Шевченко reply Сергій Кузьміч

    Сергій Кузьміч  я не поляныца. Я здесь вырос  и здесь живу, мне наверное лучше знать что такое борщь и что к неу будет вкуснее) Смешно? - можем посостязатся кто из нас знает толк в борще и к нему)

    Владимир Шевченко reply Сергій Кузьміч

    Сергій Кузьміч серега я работал в самых элитных ресторанах нашего города до карантина. Как ты думаешь я знаю что я гаварю? Я то знаю что лучше к нашему украинскому борщю а ты вижу что нет))

    Сергій Кузьміч reply Сергій Кузьміч

    Владимир Шевченко ти паляніца хоть раз в житті щось готовив і яка пампушка борщ з житнім хлібом а   сало в прикуску

    Чорний Кіт reply Сергій Кузьміч

    Владимир Шевченко 🤣🤣🤣

    Владимир Шевченко reply Сергій Кузьміч

    Сергій Кузьміч а часник  можна добавити у сальце яке з ним премелеш на м'сорубці і намастиш на пампушку яка їде у прикуску до борщю)  Маьуть не місцевий. Паляниця бро))))

keyboard_arrow_up