До 8 мільйонів на свій бізнес. Як отримати гроші від держави й не повертати їх

До 8 мільйонів на свій бізнес. Як отримати гроші від держави й не повертати їх
Ілюстративне фото
  • Держава пропонує гранти на відкриття або розвиток власного бізнесу в рамках проєкту «єРобота».

  • Щоб отримати гроші, потрібно відповідати певним умовам, написати бізнес-план та подати заявку через «Дію» або «Ощадбанк».

  • Пояснюємо для вас деталі грантової програми.

Відкриття або розвиток власного бізнесу, може супроводжуватися значними фінансовими затратами. Особливо якщо власна справа пов’язана з виробництвом або торгівлею. Одним зі способів отримати необхідну підтримку та стимул для реалізації є грант, тобто гроші, які не потрібно повертати, якщо ви виконуєте умови. У цьому матеріалі ми розглядаємо процес отримання гранту від держави в рамках проєкту «єРобота».

Максимальна сума, яку може отримати потенційний підприємець, складає 8 мільйонів гривень. Це залежить від програми:

  • Відео дня
    /li>

Три останні програми передбачають співфінансування, тобто вкладання грошей потенційним підприємцем.

Щоб отримати грант, потрібно відповідати таким умовам:

При цьому не обов’язково мати досвід підприємництва. Діючий бізнес також може отримати грант.

Ключовий етап підготовки до подачі заявки — написання бізнес-плану. Це документ включає опис суті бізнес-ідеї, цілей, витрат та сум, їхнє обґрунтування, опис власних навичок і досвіду, аналіз ринку тощо. Фактично потенційний підприємець сам визначає, скільки грошей хоче отримати. Але цю суму потрібно обґрунтувати, вказавши, чому потрібно саме стільки коштів. Шаблон бізнес-плану є за посиланням, також можна переглянути приклад.

Подати заявку на грант можна через «Дію» або відділення «Ощадбанку». Процедура його надання включає співбесіду, перевірку бізнес-плану та ділової репутації. Під останньою мається на увазі перевірка даних, які надав потенційний підприємець.

Остаточне рішення щодо надання гранту ухвалює Державна служба зайнятості. Якщо воно позитивне, майбутній підприємець має відкрити рахунок, куди прийдуть гроші. Якщо обрана програма передбачає співфінансування, потрібно внести свою частку.

Допустимі витрати гранту залежать від обраної програми:

Отримання гранту передбачає обов’язкове створення нових робочих місць та мінімальний термін роботи. Залежно від програми це:

Гроші потрібно буде повернути у випадку невиконання умов, а саме:

Мешканці Хмельниччини отримували та отримують гранти за програмою «єРобота». Так, шепетівчанин Олександр Драниця понад 10 років тримав СТО та автомийку. З початком повномасштабного вторгнення клієнтів поменшало, але він вирішив попри все продовжити працювати. Тому підприємець подався на грантову програму й отримав гроші на будівництво сонячної електростанції. В результаті йому вдалося вдвічі скоротити витрати на електроенергію.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up