Донька пенсіонера з Донеччини відсудила у Пенсійного фонду 295 тисяч

Донька пенсіонера з Донеччини відсудила у Пенсійного фонду 295 тисяч
Фото ілюстративне
  • Батько жінки помер у Донецькій області. 

  • За життя йому не виплатили майже 300 гривень пенсії. 

  • Тож дочка подала позов до суду. 

Днями хмельничанка виграла суд проти Пенсійного фонду України. Вона просила у відомства, аби їй виплатили 295 тисяч гривень батькової пенсії. Але у фонді відмовили. Тож жінка подала судовий позов. Розповідаємо деталі. 

До суду звернулася донька пенсіонера з Донеччини. Вона просила стягнути з Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області 295 082 гривні. Це сума пенсії, яку її батько недоотримав за життя. Він помер у тимчасово окупованому Донецьку, а вона – його єдина спадкоємиця за законом. Жінка зазначила, що фонд відмовив їй у виплаті. 

Спершу міськрайонний суд задовольнив вимоги позивачки. Він зобов’язав обласне управління ПФУ виплатити їй батькову пенсію.

Відео дня

Але Пенсійний фонд подав на апеляцію. Скаргу мотивували тим, що пенсіонер мав право на таку суму пенсії, але не отримав її своєчасно з власної вини. Та й виплачуються ці гроші не більше, ніж за три роки до звернення за отриманням пенсії. А донька звернулася до управління лише 5 червня 2022 року, тож її виплата має бути за період з 4 червня 2019 року по 31 березня 2021 року.

Натомість апеляційний суд зазначив, що закони infoне обмежують право на отримання сум пенсії, що належала пенсіонерові і не була ним отримана через смерть. Вони тільки визначають подію, умови, час, коло осіб і їх правове становище, предмет правовідносин, із настанням яких можлива виплата.

Суд додав, що в цьому випадку виплати переходять у спадщину, яку можуть отримати члени сім’ї померлого. 

Відтак апеляційну скаргу Пенсійного фонду Хмельницький апеляційний суд відхилив та залишив рішення місцевого суду без змін. Жінці зобов’язали повернути 295 082 гривні недоотриманої батькової пенсії. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (21)
  • Оля Ильина

    Капець,люди ви що пишите!!?А нічого що людина сплачувала налоги в нашу державу коли працювала і заробив він пенсію  в  Україні!І Донецька область-це Україна!!!Не кожен має можливість виїхати і мабуть така сума назбиралася,бо він не отримував пенсію довгий час!Я з сім'єю виїхала рік назад,працюємо багато бо треба зняти житло-а це 10000.00.,а вдома в мене залишився будинок і все в будинку,ви думаєте це легко просто так кинути все що роками заробляли!Україна цілісна і закон для всіх один,заробила людина-віддайте!!!
  • Маріна Квітко

    Молодець що тобі так вдалося забрати награбоване.
  • Люда Кава

    Одне діло відсудити, а друге отримати ті кошти.
  • Вера Чередниченко

    Молодець. Закон для всіх.

keyboard_arrow_up