Два мільйони на Бюджет участі: освіта замість охорони довкілля

Два мільйони на Бюджет участі: освіта замість охорони довкілля
На фото - учні школи № 1
  • Вже вдруге у Хмельницькому обиратимуть проекти, які профінансують з міського бюджету. 
  • Містяни подали 81 ідею. Більше 50% проектів запропонували з освіти, але жодного - з охорони навколишнього середовища.
  • По 5 проектів є у сфері культури, ЖКГ і соціального захисту. 
  • На що можуть виділити два мільйони з бюджету?

Майже місяць у Хмельницькому приймали проекти від хмельничан, які хочуть покращити життя міста. Запропонувати свою ідею можна було з 28 серпня до 26 вересня. Проекти хмельничан розглянуть до 16 жовтня. Тоді запустять голосування та до 25 листопада оберуть переможців. Цьогоріч на програму "Бюджет участі" передбачили 2 мільйони гривень з міського бюджету

Нагадаємо, що минулого року хмельничани подали 80 проектів. З них комісія обрала лише 55, за які можна було голосувати. Перемогу отримали 12 ідей, на втілення яких витратили мільйон гривень. Цьогоріч містяни запропонували 81 проект. Журналісти vsim.ua проаналізували, на що просять гроші активні хмельничани. 

Найбільше проектів з освіти та медицини

До 26 вересня автори могли залишити проектну заявку в електронному вигляді на сайті https://gp.khm.gov.ua або ж у пунктах супроводу бюджету участі. За цей час хмельничани подали 81 проект на загальну суму 7,5 мільйонів гривень. Громадські ініціативи пропонувалися за такими напрямками: житлово-комунальне господарство, освіта, охорона здоров’я, соціальний захист, спорт, культура, охорона навколишнього середовища. 

Відео дня

Більше половини проектів стосувалися освіти. Містяни запропонували аж 46 ідей. Чимало проектів було з охорони здоров'я - 18. Лише по 5 проектів подали з ЖКГ, культури і спорту. Однак не було жодної ідеї, як покращити охорону довкілля. 

Спортивні майданчики у ДНЗ і комп'ютери у школи

По освіті хмельничани подали 46 проектів. Половина з них стосується облаштування дитячих та спортивних майданчиків у навчальних закладах. Сім авторів просять закупити у їхні школи сучасне комп’ютерне та мультимедійне обладнання. Кажуть, те, що є зараз, давно застіріло і часто виходить з ладу.

Декілька хмельничан просять відремонтувати шкільні кабінети. Турбуються і про безпеку учнів – у школу № 19 та НВО № 5 хочуть поставити камери відеоспостереження. Лише два проекти не стосуються навчальних закладів - це школа бізнесу та центр розвитку сім'ї. 

Електронні результати аналізів і нове обладнання

Зі сфери охорони здоров'я хмельничани запропонували 18 ідей. Більша частина проектів стосується Хмельницької міської дитячої лікарні і поліклініки. Автори проектів просять виділити кошти на закупівлю обладнання у реанімацію, лор-відділення, хірургію та офтальмологію. Крім цього, і дитяча поліклініка, і 4 поліклініки по різних мікрорайонах хочуть, аби в них зробили електронні результати аналізів. Новеньку апаратуру мріють придбати також у перинатальний центр. 

Новий сквер по Зарічанській і дерево для підзарядки гаджетів

По житлово-комунальному господарству містяни подали лише 5 проектів. Просять облаштувати сквер по Зарічанській. Автор проекту каже, що неподалік політехнічного коледжу є занедбана територія, повз яку щодня проходить сотні людей. Мешканці також хочуть новий дитячий майданчик та посадити молоді насадження і квіти у центрі міста. Крім цього, є ідея поставити сонячне дерево, під якого можна зловити wifi та підзарядити мобільний. А біля багатоповерхівки по вулиці Трембовецької хочуть облаштувати контейнер для вживаного одягу. 

Студія анімації і триденний перекладацький фестиваль

Зі сфери культури хмельничани запропонували теж 5 проектів. Перекладачка Тетяна Родіонова хоче, аби міська рада виділила гроші на проведення єдиного в Україні перекладацького фестивалю. Містяни також хочуть створити арт-простір у бібліотеці філії № 2 та клуб "Читанка". Окрім цього, у місті пропонують облаштувати сучасну студію анімації, де кожен зможе реалізувати свій творчий потенціал. А от біля бібліотек мріють встановити світлодіодні вивіски та банери, які б показували містянам, що у будівлі знаходиться книгозбірня. 

Клуб для пенсіонерів та ремонт реабілітаційного центру

З соціального захисту містяни подали 5 проектів. Чотири з них стосуються відкриття у Хмельницькому простору для відпочинку та дозвілля людей похилого віку. Планується відремонтувати приміщення на Героїв Майдану, облаштувати там декілька залів за різними напрямками, а також закупити необідне обладнання для музичних вечорів, перегляду фільмів. Ще один проект стосується ремонту реабілітаційного центру, що на Зарічанській. 

Активне дозвілля і спортивний майданчик для візочників

Зі спортивної тематики хмельничани запропонували лише дві ідеї. У місті хочуть створити простір активного дозвілля, де б могли займатись переселенці, учасники АТО і малозахищені категорії. Також просять виділити кошти для облаштування спортивного майданчику для гри в петанк. Він підійде для людей з інвалідністю різного віку. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анна Островська

    освіту значить недостатньо фінансують
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up