Хмельничанам примусово змінили постачальника газу. Що потрібно знати

Хмельничанам примусово змінили постачальника газу. Що потрібно знати
Ілюстративне фото
  • Містяни тепер отримуватимуть газ від державного постачальника.

  • Тариф майже такий же, що й у місцевого, — 7,96 гривні за кубометр.

  • Пояснюємо, що потрібно знати, які проблеми можуть виникнути та як їх вирішити.

Всіх споживачів газу, які були клієнтами «Хмельницькгаз Збуту», перевели на обслуговування «Нафтогазу України». Це відбулося автоматично. Тепер за спожитий газ повинні платити державному постачальнику. Пояснюємо, чому так сталося, який тепер тариф і що буде з боргами та переплатою.

Що сталося на газовому ринку

У квітні цього року Кабінет міністрів України ухвалив нові правила постачальнику зі спеціальними зобов’язаннями, під яким мається на увазі компанія «Нафтогаз Трейдинг». Остання повинна була продавати газ побутовим постачальникам за спеціальною зниженою ціною. При цьому постачальники повинні були укласти угоди з «Нафтогаз Трейдингом».

Для укладання угод потрібно було виконати умови до 15 травня:

Відео дня

Зрештою «Хмельницькгаз Збут» виявився серед тих постачальників, які умови не виконали, тому «Нафтогаз Трейдинг» не уклав з ним угоду про постачання газу за спеціальною ціною. Відповідно, виконувати свої обов’язки перед клієнтами та постачати їм газ компанія також не могла.

Правилами ринку газу передбачено, що у таких випадках побутових споживачів автоматично переводять до постачальника останньої надії, тобто «Нафтогазу України». Власне, так і сталося з хмельничанами, які є клієнтами «Хмельницькгаз Збуту».

Що змінилося для хмельничан

Клієнти «Хмельницькгаз Збуту», а їх було понад 410 тисяч, автоматично стали клієнтами «Нафтогазу України». Правилами ринку газу передбачено, що у таких випадках «Нафтогаз України» стає тимчасовим постачальником — допоки клієнт не укладе постійну угоду з ним або іншим постачальником. Але в цьому випадку ситуація інша — всіх нових клієнтів автоматично зробили постійними.

Таким чином колишнім клієнтам «Хмельницькгаз Збуту» не потрібно укладати угоду з «Нафтогазом України». Втім, якщо була заборгованість перед старим постачальником, її потрібно погасити. Як повідомили на сайті «Хмельницькгаз Збуту», платіжки продовжать надходити тим клієнтам, які мають борг, аж поки ті не розрахуються. Як альтернативу у «Хмельницькгаз Збуті» пропонують реструктуризацію, тобто погашення за спеціальним графіком.

Тариф «Нафтогазу України» для побутових споживачів зараз складає 7,96 гривні за кубометр, у «Хмельницькгаз Збуту» було 7,99 гривні. Доставка, нагадаємо, сплачується окремо.

Що тепер робити

За спожитий газ у травні та в наступних місяцях потрібно платити вже «Нафтогазу України». У компанії повідомили, що платіжки будуть надходити «Укрпоштою» після 20 числа. Інформацію щодо стану рахунку також пропонують переглядати в особистому кабінеті. Детальніше про способи отримання рахунку та його оплати можна дізнатися за посиланням.

Якщо ж абонент мав переплату «Хмельницькгаз Збуту» або ж випадково оплатив йому постачання газу, він може звернутися з вимогою про повернення грошей. Для цього потрібно написати заяву та додати до неї копію паспорта, копію облікової картки платника податків та довідку з банку з реквізитами карткового рахунку. Все це можна надіслати на електронну пошту або листом. Зразок заяви та адреси у коментарях на сторінці «Хмельницькгаз Збуту» за посиланням. Автоматичного переведення переплати до «Нафтогазу України» не відбувається.

Що тепер буде з «Хмельницькгаз Збутом»

Загалом до «Нафтогазу України» автоматично перевели 8,8 мільйона споживачів. Заборгованість мешканців Хмельниччини перед «Хмельницькгаз Збутом» станом на 22 червня складає 530 мільйонів гривень. Хоч компанія і втратила всіх побутових споживачів, вона залишилася постачальником газу та електроенергії для юридичних осіб.

Як передавати показники і чи треба платити за доставку

Попри всі зміни потрібно й надалі передавати показники лічильників «Хмельницькгазу». Це відбувається тими ж способами, що й раніше. Так само потрібно оплачувати цій компанії послуги з доставки газу.

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (57)
  • Варя Крошко

    Приходить борг 63 гривні а сплатити не можу немає куди куди б не телефонував ніхто не дає реквізитів зато судом лякають що буду платити
  • Larisa Vsesvit

    Переплати газбут нікому не повертає, хоча справно вимагав сплати наперед. Чому ніхто не пише про те, як Хмельничанам повернути свої гроші. При зверненні до газконтори нічого окрім байдужості і надуманих термінів про повернення  коштів. Одна брехня.По суті газбут ошукав людей, які справно платили за послуги.
  • Светлана Сваричевская

    Дурдом, як завжди
  • Олена

    Тобто люди не були повідомлені завчасно, чесно заплатили за газ, а тепер ще мають бігати та повертати свої ж власні кошти? А під час війни це дуже доречно, або як кажуть: "Кому війна, а кому мать рідна." Чому у нашій державі все через дупу роблять?

keyboard_arrow_up