Хмельничани можуть залишитися без гарячої води. Що відомо

Хмельничани можуть залишитися без гарячої води. Що відомо
Ілюстративне фото
  • Тепловикам виставили «непідйомні» умови для отримання газу.

  • На словах Кабмін, «Нафтогаз» та місцеві чиновники домовилися.

  • Проте чи матимуть хмельничани гарячу воду, поки невідомо.

Чи матимуть хмельничани гарячу воду, а взимку — ще й тепло? Таке питання постало через конфлікт уряду та «Нафтогазу» з одного боку та місцевих теплопостачальних підприємств з іншого. Пояснюємо, що сталося та до чого це може призвести.

Які причини «теплової» кризи

Останніми роками в Україні триває реформа ринку природного газу. Раніше постачальники блакитного палива для побутових споживачів мали спеціальні обов’язки, які включали, серед іншого, обов’язок продавати газ за встановленою урядом ціною.

У Хмельницькому постачальником зі спеціальними обов’язками (ПСО) був «Хмельницькгаз збут», однак 1 серпня 2020 року обов’язки перестали діяти. Відтоді компанія самостійно вирішує, за якою ціною продавати газ мешканцям. Тим часом хмельничани можуть змінити постачальника газу, обравши іншого з вигіднішими умовами.

Відео дня

У Хмельницькому є два теплопостачальних підприємства — «Хмельницьктеплокомуненерго» та «Південно-Західні тепломережі». Вони забезпечуються теплом та гарячою водою помешкання хмельничан протягом усього року. Для нагрівання води більшість котелень цих комунальних підприємств використовують природний газ.

Купують газ теплопостачальники у дочірньої компанії «Нафтогазу» — «Нафтогаз Трейдинг». До 20 травня включно цей постачальник мав спеціальні обов’язки відносно українських теплопостачальних підприємств. Серед іншого це передбачало продаж газу за ціною, що визначена спеціальною формулою.

Як розповів міський голова Олександр Симчишин, перехід від режиму ПСО до ринкових умов передбачає, серед іншого, таке:

У розмові з журналістами він розкритикував такі умови, оскільки:

— 350 мільйонів — це борги наших двох підприємств за різні роки. І є таке поняття, як різниця в тарифах info. Різницю в тарифах компенсує держава. Меморандумом, який підписували Асоціація міст, Кабінет міністрів і «Нафтогаз», було домовлено, що ми фіксуємо різницю в тарифах і держава гасить цю різницю. То різниці в тарифах за останні роки більше, ніж заборгованість наших теплопостачальних підприємств перед «Нафтогазом».

Міський голова також сказав, що держава вже близько трьох-чотирьох років не компенсує різницю в тарифах. Йдеться про суму в близько 370 мільйонів гривень. Якби теплопостачальні підприємства отримали ці гроші, то змогли б розрахуватися за газ і ще б лишилося.

— Ми вимагаємо, і нам обіцяють це зробити, — прийняти законопроєкт, який дозволить реструктуризувати та списати борги усіх теплопостачальних підприємств перед «Нафтогазом», тому що ці борги сформовані з вини держави, НКРЕКП і, фактично, вини теплопостачальних підприємств і міст немає ніякої. Їхня вина пов’язана з тим, що, коли ціна на газ піднімалася, тарифи ніхто не коригував, або навіть якщо коригував, то з затримкою. Ціна на газ постійно стрибала, ніякої стабільності не було, і це призводило до накопичення боргів, — розповів міський голова.

Які ціни на газ пропонують теплопостачальним підприємствам

Протягом останнього опалювального сезону «Хмельницьктеплокомуненерго» та «Південно-Західні тепломережі» отримували газ по 6 990 гривень за тисячу кубометрів (з ПДВ без транспортування). Станом на зараз і до кінця травня хмельничани мають гарячу воду, оскільки 19 травня теплопостачальники уклали додаткову угоду на постачання газу за тарифом 8 400 за тисячу кубометрів. 12 днів обійшлися у 5,5 мільйона гривень.

На червень теплопостачальникам пропонували укласти додаткові угоді за ще більшим тарифом — 10 700 гривень за тисячу кубометрів. Проте згодом повідомили, щоб ці угоди не підписували, і зараз очікується інша ціна — 7 400 гривень за тисячу кубометрів. Разом з платою за газ також сплачується плата за транспортування — 1 970 гривень за тисячу кубометрів.

— «Нафтогаз» обіцяє, аби не було цих стрибків, забезпечити як мінімум річну сталість в ціні, а в ідеалі взагалі говориться про трирічну сталість. Об’єктивно 7 400 — це завелика ціна, це дуже висока ціна. Але ми ще за ціну далі боремося. Трирічний контракт означатиме прогнозованість і тарифу, і господарської діяльності усіх підприємств, — сказав міський голова.

Як ситуація може розвиватися далі

— Ми думали в п’ятницю (21 травня — прим. авт.), що цього тижня (24-28 травня — прим. авт.) проведемо брифінг, і скажемо — все, народ, ви без гарячої води. Тому що проплатити 100% наперед за місяць неможливо. Питання ж не тільки в гарячій воді, питання в початку нового опалювального періоду. Якщо по гарячій воді ще десь можна там… З бюджету би дивились, кредит би брали. То опалювальний сезон почати з такими умовами неможливо. Знайти на 15 жовтня 100%-ву передоплату за листопад неможливо, — розповів міський голова.

Зараз питання полягає в одному — домовляться чи ні? Олександр Симчишин говорить про це так:

— «Нафтогаз» і Кабмін обіцяють познімати відверто абсурдні вимоги для укладання договорів. Якщо це буде, то об’єктивно від 1 червня ми зможемо далі забезпечувати хмельничан гарячим водопостачанням. Маємо ще фактично тиждень часу, це все питання кількох днів. Нам обіцяють, що всі свої зобов’язання і Кабінет міністрів, і «Нафтогаз» виконають, залишається тепер власне тільки чекати.

Як повідомили на сайті Хмельницької міської ради, за ініціативи асоціації міст України Володимир Зеленський провели нараду, де обговорили питання постачання газу теплопостачальним підприємствам України. Зрештою домовилися про таке:

Якщо ці домовленості будуть дотримані, хмельничани матимуть і гарячу воду, і тепло. Якщо ж ні, хмельничанам варто готуватися до відключення гарячої води вже від 1 червня. Лише п’ять котелень у Хмельницькому не залежать від природного газу, використовуючи щепу та пелети. Вони забезпечують потребу 10% споживачів у Хмельницькому, тобто решта 90% споживачів залежать від газу.

Читайте також: Як змінити постачальника газу: пояснення для хмельничан

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Олександра Єлісєєва

    А  індивідуальне опалення робити зась. Ось і доводиться сплачувати за тепло двом компаніям одночасно  і користуватися гарячою водою по графіку...
  • Таня Долінська

    Покупляють бойлери і все, гаряча вода круглі сутки, та й дешевше ніж централізоване. 🤷

    Ольга Древняк reply Таня Долінська

    Таня Долінська а світло дешевше?

    Таня Долінська reply Ольга Древняк

    Дешевше і вигідніше ніж централізоване.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up