Як змінити постачальника газу: пояснення для хмельничан

Як змінити постачальника газу: пояснення для хмельничан
Ілюстративне фото
  • Ціна газу від «Хмельницькгаз збуту» на січень є однією з найвищих в Україні.

  • Закон дозволяє змінити постачальника та обрати компанію з вигіднішим тарифом.

  • Розповідаємо, як обрати постачальника та якою є процедура приєднання до нової компанії.

Тарифи на комунальні послуги завжди були болючою темою для хмельничан, а останнім часом це питання стало ще більш актуальним. Протягом останніх місяців зросла вартість газу, його розподілу, електроенергії, водопостачання, водовідведення та тепла. Через це містяни навіть виходили на мітинги, аби висловити свою незгоду зі здорожчаннями.

Особливо активні обговорення викликало підняття тарифів ТОВ «Хмельницькгаз збут» та ПАТ «Хмельницькгаз» — за постачання газу та його розподіл відповідно. «Хмельницькгаз» є монополістом, тому містянам не лишається нічого, окрім як оплачувати його послуги згідно зі встановленим тарифом.

Тариф «Хмельницькгаз збуту» на січень склав 9,91 гривні за кубометр природного газу. Це один із найвищих тарифів в Україні. Вчора, 18 січня, Кабінет міністрів встановив граничну ціну на газ для населення — 6,99 гривні за кубометр. Цей захід є тимчасовим — до кінця карантину або опалювального сезону. Все залежить від того, що закінчиться раніше.

«Хмельницькгаз збут» можна змінити на іншого постачальника з більш вигідним тарифом. Розповідаємо, кого та як можна обрати і яким чином перейти до нового постачальника.

Відео дня

Як обрати постачальника

Вибір постачальника газу можна порівняти з вибором мобільного оператора або провайдера Інтернету. Ви так само можете ознайомитися з тарифами, зайти на вебсайт або зателефонувати до компанії чи послухати знайомого, який вже змінював постачальника. Є сайти, на яких можна переглянути постачальників, їхні цінові пропозиції та контакти. Один із таких — «Газотека».

На цьому сайті перелічені постачальники, які працюють по всій Україні або лише в окремих регіонах. Якщо постачальник локальний, про це зазначається окремо, наприклад вказано — «тільки Херсонська область». Для кожного постачальника вказані контакти, рейтинг, тариф, термін його дії, умова оплати, ціна газу за кубічний метр та сума економії. Остання розраховується відносно постачальника з найбільшою ціною.

Переглядайте в інфографіці перелік постачальників, що обслуговують всю територію України, їхні контакти, а також ціну одного кубометра газу на січень цього року за умови щомісячної післяоплати. Для порівняння додана така ж інформація для ТОВ «Хмельницькгаз збут», який працює тільки на території Хмельницької області.

Додамо також, що вказані постачальники можуть пропонувати ще нижчу ціну в інших тарифах. Наприклад, компанія «OKKO» пропонувала ціну 5,99 гривні за кубічний метр за умови підключення до 31 грудня та оплати за весь рік відразу. Приєднатися до «Нафтогазу» можна було за тарифом 6,45 гривні за умови укладання договору до 31 грудня з можливістю оплати дванадцятої частини вартості замовленого газу щомісяця.

Чи дійсно загальноукраїнські постачальники дають можливість приєднатися мешканцям Хмельницького? Ми обрали сім постачальників з найнижчим місячним тарифом, та переглянули їхні сайти. На сайті «Нафтогазу» є перелік адрес у Хмельницькому, де можна оформити заявку на зміну постачальника. Таких налічується 19 — це відділення двох українських банків («Ощадбанк» та «ПУМБ»).

У випадку з іншими шістьма постачальниками ми телефонували на їхні номери. Консультанти всіх компаній підтвердили, що працюють з побутовими споживачами у Хмельницькому. Йдеться про компанії «Megawatt», «Агросинтез трейдинг», «Енергетичні ресурси України», «Асканія Енерджі», «Палівенерго» та «OKKO».

Як змінити постачальника газу

Якщо ви визначилися з постачальником, до якого хочете перейти, то ви маєте ознайомитися з його процедурою переходу. У цілому перелік дій є більш-менш типовим для всіх постачальників, адже це визначено законом. Постачальники пропонують це зробити шляхом введення даних на сайті або відправки документів поштою. В останньому випадку бланки публікують на сайті. Для ознайомлення розповімо про процедуру підключення до постачальника з найнижчою ціною.

Компанія «Megawatt» приймає нових споживачів шляхом реєстрації на сайті. Для побутових споживачів розмістили відеоінструкцію. Реєструватися на сайті повинен обов’язково власник приміщення, або це має відбуватися за його присутності. Надалі всі дії, наприклад, замовлення газу або звернення до служби підтримки, може робити будь-хто інший.

У процесі реєстрації потрібно спершу підтвердити особу. Це можна зробити за допомогою електронного цифрового підпису або Bank ID. Останнє передбачає авторизацію через Інтернет-банкінг, наприклад, «Приват24». Після цього потрібно завантажити документи власника приміщення та вказати дані про лічильник. Зокрема, зазначити адресу, тип приміщення, оператора газорозподільчої мережі (для Хмельницького це завжди «Хмельницькгаз»), поточного постачальника та EIC-код. Його можна дізнатися у рахунку за газ або в особистому кабінеті на сайті поточного постачальника.

Після цього потрібно додати документ, що підтверджує право власності на майно, як правило — витяг з реєстру речових прав. Надалі всі вказані документи будуть перевіряти представники постачальника. Після цього клієнту запропонують підписати анкету. Зробити це можна двома способами — наклавши електронний цифровий підпис або роздрукувавши її, підписавши від руки та завантаживши копію на сайт. Оригінал анкети потрібно буде надіслати поштою. Після цього клієнт отримає повідомлення про зміну постачальника. Консультант «Megawatt» телефоном розповів, що процедура зміни в компанії триває до 21 дня.

Окремо варто відзначити державного постачальника — «Нафтогаз». До нього можна перейти, заповнивши заявку на сайті — аналогічно процедурі у «Megawatt». Крім того, потенційним клієнтам також пропонують взяти оригінали необхідних документів та прийти до офісу партнера. Як вже було вказано вище, у Хмельницькому таких налічується 19. Там заявку оформить менеджер. Ще одна можливість — приєднатися через «Приват24».

Як довго триває зміна постачальника?

На прикладі семи постачальників з найнижчими цінами (за словами консультантів компаній та їхніх сайтів)

Що важливо знати

Наостанок розповімо вам про декілька важливих речей, які варто знати перед зміною постачальника:

Постачальником останньої надії є «Нафтогаз». Він постачає газ до кінця наступного місяця з моменту початку постачання, тобто орієнтовно від 30 до 60 днів. До цього часу потрібно перейти до нового постачальника. Ним може бути як «Нафтогаз», так і інша компанія. Якщо клієнт не обере постачальника вчасно, його відключать від газу.

Опитування

Чи змінювали ви постачальника газу?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (101)
  • Igor K

    Хто буде обслуговувати абонента в разі поломки після переходу?
  • Olga Khmelevskaya

    Саме цікаве, що Кабмін відмінив покм що плату за транспортування газу, а Хмельницькгаз все одно її рахує, і в платіжки включає..
    І якось незрозуміло чому у кожній області різна ціна на газ? У нас що, самі багаті люди живуть? Чи з яких критеріїв формування ціни наші газовники виходять? Може час вимагати від них економічне обґрунтування ціни?
  • Liudmyla Suprunovska

    Змінити дуже важко. Далі проблеми: в труби-один господар, в газа-інший; оплата пільговиків (поки гроші попадуть до нового постачальника ..). І в планах нового постачальника теж... підняття цін

    Liudmyla Suprunovska reply Liudmyla Suprunovska

    Тарас Мартинюк Частково. Дуже довго писати. Немає часу та бажання нагадувати минуле

    Тарас Мартинюк reply Liudmyla Suprunovska

    Liudmyla Suprunovska Ви особисто з ними стикнулися?

    Liudmyla Suprunovska reply Liudmyla Suprunovska

    Тарас Мартинюк  Я написала про проблеми

    Тарас Мартинюк reply Liudmyla Suprunovska

    Liudmyla Suprunovska змінити дуже просто. За доставку Ви вже і так платите окремо. Не подобається ціна в нового постачальника - переходите до іншого.
  • Наталья Грабчук

    А як впливає перехід на інших постачальників, на субсидію?

    Наталья Грабчук reply Наталья Грабчук

    Тарас Мартинюк дякую

    Тарас Мартинюк reply Наталья Грабчук

    Hrabchuk Natalia ніяк
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому 09:01 Постраждала жінка та пошкоджено будинок: наслідки атаки на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up