Хмельницький озеленять на 4 мільйони. Екологи кажуть, за такі гроші має бути рай

Хмельницький озеленять на 4 мільйони. Екологи кажуть, за такі гроші має бути рай
  •  Навесні Хмельницький планують озеленити. Саждатимуть нові дерева, кущі та квіти.
  • Місця майбутньої висадки щороку однакові – парки, центральні вулиці, території біля пам’ятників.
  • Із сортами ще не визначилися. Екологи радять купувати багаторічні рослини.

У Хмельницькому катастрофічно бракує зелених насаджень. На озеленення з року в рік йдуть чималі кошти, але місто «зеленішим» від того не стає. Як не липи покрадуть невідомі, то клумби «підчистять». Як планують озеленити місто у 2017-му та скільки на це виділили, дізнавались журналісти vsim.ua.

Починають з березня 

Цьогоріч озеленення міста почалось з січня. Щойно потеплішало на кілька градусів, як комунальники продовжили омолоджувати дерева. Ті перетворилися в обрубки, а вулиці та парки стали схожі на картинки з фільму жахів. А комунальники вслід за омолодженням старих задумались і про нові насадження.

Відео дня

Минулого року на квітники витратили 701 550 гривень. На посадку дерев пішло 59 тисяч. 410 лип, які висадили у поймі річки Південний Буг, викрали невідомі. Патріотичні клумби під Кам’янецьким мостом також місцями «підчистили».

В управлінні ЖКГ кажуть, цьогоріч мають посадити нові квіти, кущі та дерева. На все це із міського бюджету виділили 4 179 505 гривень. Майже 4 мільйони із них дали на управління ЖКГ. Решту 180 тисяч перерахували на управління з питань екології та контролю за благоустроєм міста. Що купуватимуть та де точно саджатимуть, комунальники поки знають лише приблизно.

- З 13 березня починається місячник благоустрою, - пояснює начальник відділу благоустрою УЖКГ Микола Вишпольський. – То ми разом із управлінням екології будемо ще раз обходити всі ділянки по місту та визначати місця, де садити нові рослини. Зараз же поки моніторимо ціни саджанців та насіння на ринку. Шукаємо, де можна взяти краще і дешевше.

Де висадять квіти 

Поки точно визначилися лише з квітами. У відповіді на інформаційний запит vsim.ua в управлінні ЖКГ повідомили, що нові клумби мають з’явитися у парках, біля пам’ятників та на окремих вулицях міста. Побачити місця локацій можна на карті.

Які саме квіти садитимуть, точно не кажуть.

- На квіти планується витратити близько 1 мільйона. Швидше за все це будуть бегонії, петунії та цинерарії, - каже заступник начальника відділу благоустрою Василь Кабальський. – Цього року ще маємо повісити на стовпах по центральних вулицях вази з квітами. А лише сама ваза коштує близько 300 гривень. То ціни на все зараз ще моніторимо.

Висаджувати квіти хочуть наприкінці квітня, в травні та на початку червня.

Кущі та дерева садитимуть на місці сухостою

Місця, де мають з’явитися кущі, вже визначили точно. Кажуть, це має бути капітальна посадка.

- По вулиці Трудовій ремонтували шляхопровід, - розповідає Василь Кабальський. – Там тепер стоять сухі кущі. Їх треба викорчувати. Тому цю територію будуть повністю розчищати, знімати шар ґрунту і насаджувати нові кущі. Може, це будуть спіреї.

Та висаджувати кущі по Трудовій будуть не скоро. Це планують зробити ближче до осені. Кажуть, все через великий об’єм робіт. А от дерева хочуть посадити невибагливі – клени та липи. Ще - групи хвойних туї та ялівцю. Місця, де це робитимуть, не називають. Кажуть, по всьому місту і скаржаться, що молоді деревця постійно крадуть.

- Ми ще будемо дивитися на місця, де були дерева, але всохлися чи загинули. Це на всіх вулицях міста. І на таких порожніх місцях посадимо нові, - переконує Микола Вишпольський. – Але це не значить, що так буде кругом, де зрізали дерево. Бо треба, щоб звідти вже можна було викорчувати пень. Та й ґрунт щоб був придатний. А ще дуже крадуть дерева. Минулорічні липи всі вкрали.

Місця нової посадки будуть визначати лише з наступного тижня. Саджанців ще не придбали. Кажуть, одне деревце коштує приблизно 40-55 гривень. А всього на дерева комунальники розрахували витратити близько 230 тисяч гривень. Переконують, що купуватимуть саджанці лише в хмельницьких лісгоспах та розсадниках. Мовляв, аби далеко не їхати. Здійснити посадку задумали протягом квітня, до Дня довкілля.

«За 4 мільйони в Хмельницькому має бути рай»

Людмила Казімірова, член ГО «Подільське екологічне товариство», керівник ботанічного саду на території ХНУ

- Якщо на озеленення міста витратять 4 мільйони, то за ці гроші тут має бути рай. Якби мені дали хоча б мільйон, я б наробила найрізноманітніших клумб. До прикладу, озеленювана територія ХНУ становить більше 5 гектарів. На квітниково-декоративне оформлення витрачаємо всього близько 200 гривень на рік. Клумбу у вигляді карти України облаштували з чорнобривців. Це і гарно, і насіння збираємо. А у комунальників же є власні теплиці. Чи раціонально торік витратили 140 тисяч гривень на дві клумби під Кам’янецьким мостом? Певно, цьогоріч буде таке ж, але з відповіді на запит цього не видно.

«Краще створити багаторічні клумби»

Міронова Наталія, завідуюча кафедрою екології ХНУ

- Квіти-однорічники – це на щорічна витрата коштів. Але вони цвітуть протягом усього сезону. Як починають в кінці червня цвісти, так і до кінця серпня чи вересня. А багаторічні квіти ніколи не будуть цвісти протягом такого періоду часу. Тому тут просто треба створювати композицію з багаторічників, але так, щоб вони цвіли в різні періоди року. Це непроста справа створити такі клумби. Але інший варіант - купувати щороку однорічники.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • ЯШКА

    Ага..Збирають тих 4 міліона де можуть.  В школах кожен учень має принести 4 кг макулатури. Це на озеленення міста, було сказано на шкільних зборах. А далі класика жанру - нема макулатури то здавай гроші.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up