Кабмін продовжить пільгові тарифи на газ для постачальників тепла до 2024 року

Кабмін продовжить пільгові тарифи на газ для постачальників тепла до 2024 року
Фото ілюстративне
  • Пільгові тарифи планують залишити до квітня наступного року, тобто до завершення майбутнього опалювального сезону. 

В Україні планують продовжити пільгові ціни на газ виробникам тепла для потреб населення та бюджетних установ до 15 квітня 2024 року. Також уряд має намір знизити базову ціну постачання для «Нафтогаз України» вдвічі. Для цього Кабмін готує низку рішень щодо ринку газу. Про це повідомив віцепрем'єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков. 

— Підготували системне рішення — продовження дії ПСО до 15 квітня 2024 року. Що це означає? Збереження пільгових цін на газ виробникам тепла для потреб населення та бюджетних установ, — заявив Кубраков. 

Для інших споживачів пропонується знизити базову ціну більш ніж удвічі – з 38 тисяч гривень до 16,4 тисяч гривень за тисячу кубічних метрів. Також для теплокомуненерго планують компенсувати різницю в тарифах приблизно на 36 мільярдів гривень.

Відео дня

— Уже розробили законопроєкт щодо змін в держбюджет, який передбачає виділення цієї суми вже цього року. Мінфін та Нафтогаз у координації з МВФ наразі шукають джерела для фінансування компенсації, – додав Кубраков.

Також пропонується скасувати договірне списання з рахунків теплокомуненерго за несвоєчасні розрахунки за газ.

Додамо, що «Нафтогаз» – це найбільша компанія в Україні, яка видобуває, зберігає та постачає природний газ і нафту. До складу компанії входять «Укргазвидобування», «Укртрансгаз», «Укртранснафта» та «Укрнафта».

У грудні 2022 року голова «Нафтогазу» Олексій Чернишов в інтервʼю Forbes розповів, що після закінчення війни тарифи на газ для населення мають бути ринковими. Підвищення тарифів буде поступовим і триватиме один-три роки. Це буде поступовий перехід з обовʼязковою підтримкою тих, хто цього потребує, через адресну монетизацію субсидій.  

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Євген Лісовий

    То взагалі має бути безкоштовно особливо для населення .

keyboard_arrow_up